Gljive: Trebevic i gljive – Ljubav i pasija porodice SlokarLijepa sjecanja na davno prosla vremena

Na blogu sarajevske raje www.dovla.net je objavljen ovaj tekst kao dio moje prepiske sa Vladimirom Pajicem- Pajom, bosansko-hercegovackim uspjesnim smucarom i podvodnim roniocem koji sada zivi u Parizu, za koji vjerujem da ce imati svoje citaoce.

(Amanita rubescens/Bisernica)            

Amanita muscaria
Amanita muscaria

   

Bukovaca

gljive-karbolova-pecurka.jpgKarbolova pecurka /   Agaricus xsanthodermus/

Bisernica-Amanita Rubescens                                            /

 

TREBEVIĆ I GLJIVE – LJUBAV I PASIJA PORODICE SLOKAR

Dobri moj Paja,

Od ostataka tvojih i mojih sjećanja bi se mogao rekonstruisati naš zajednički izlet i branje gljiva na Trebeviću, koji je uvijek bio naš dobri prijatelj, debele trave, mirisnog vazduha, obilja šumskih plodova i gljiva. Na njemu smo provodili zimske i ljetne raspuste, učili skijati, a bili na domaku gradu ako bismo ga se poželili.

 

Lucica kuca na Brusu – Trebevic

Ana i Florijan-Cvijetko Slokar kao uspjesni ugostitelji na Jahorini, u Sarajevu i na Trebevicu

Trebevićem hodam ne vodeći racuna o orijentaciji, hodam vodjen instiktom i odtuda ga vjerovatno smatram svojim najdražim nalazištem šumskih gljiva. Nije mi bilo lijeno za gljivama poći rano ujutro, prije zore, i na Brusu u kolima čekati da svane. Takve izlete često sam pravio i na Koran, Stambulčić, Ravnu Planinu, Dvorišta, Medju Planinu, ali sam se uvijek vraćao Trebeviću.

Tamo ima toliko gljiva da može da podmiri potrebe stotina berača, pogotovo ako se to odvija u okvirima pravila (Slovenija)po kojim jedan berač ,npr,ne može kući da odnese više od tri kg.

 

 

gljive-kozija-brada.jpg gljive-muhara.jpg

Kozija brada                                     Muhara
Lisicarka
Na Zlatištu se može izdašno brati Puterpilz ili Vučji hljebac (Suillus granulatus), Vrganj – jesenji (Boletus edulis) se može naći na desnoj strani puta, sve od Osmica pa do raskršća Trebević – Pale – Jahorina. Ima ga i ispod puta prema selu Dovlići, ali i od Piskavice, pa sve do raskršća Trebević -Pale – Jahorina.Iznad Brusa pa prema Dobroj Vodi, lako se da naći šumski šampinjon ili Anisova pečurka (Agaricus silvicola). Smrčci (Morchella deliciosa) i obilje rujnica (Lactarius deliciosus) i vrganja su u Kadinom Selu i okolici Mokrog.Od Vidikovca pa prema Domu Vranica (nikada Vrganj ) uvijek dosta Puterpilza a I Sunčanica (Lepiota procera ), pa i Lisičarki (Cantharellus cibarius).Prostor oko bob staze i cijela Čolina Kapa, izdašno je pokriven Puterpilzom (Suillus granulatus ). Od platoa Ravne pa sve do Dobre Vode, Brusa i Čeline, mogu se brati vrganji, rujnice, različite vrste krasnica, Kozija brada (Ramaria Aurea), lisičarke, Sunčanice (Lepiota procera ), Poljski šampinjon ili Rudnjača (Agaricus campester), Bisernice (Amanita rubescens), Medenjača ili Puza (Armillariella meliea), razni boletusi, medju kojim je najukusniji crvenokapi Turčin (Leccinum auratiacum ) i sve rjedje Blagve ili Knjeginje (Amanita caesarea).

 

gljive-puterpilz.jpg Puterpilz, Slinavac/Suillus granulatus


Oko izlazne stanice zicare pa sve prema Ravnama i prema Domu “Vranica” i Domu invalida, ljeti ima puno, puno mirisljavih ciklama koje nerijetko mozete kupiti u malim buketicima na sarajevskim ulicama u centru.Takodjer i bijelog karanfila opojnog mirisa.


gljive-suncanica.jpg

Suncanica/Parasol/ Makrolepiota procera

 

Morchela esculenta/smrcak kao pcelinji sac

Odlazak sa tobom u gljive činio mi je zadovoljstvo a sjećam se da smo cijelim tokom pjevušili starogradske pjesme. Ti si se nakon toga hrabro osamostalio i u gljive išao sam.

Tako si se jednog dana pojavio na vratima mog stana sa korpom punom gljiva i zamolio me da, dok ti nešto pogledaš u obližnjim prodavnicama, pogledam šta si to nabrao.Pomalo zatečen, istresao sam sadržaj korpe i gljive razdvojio na hrpice. Iz početka se ništa nije pokazalo kao mogući problem, dok se nisam, po ko zna koji put , skoncentrisao na hrpicu, kako sam mislio, malih Poljskih šampinjona (Agaricus campester).

Bili su toliko mali da ih nije bilo moguće dobro ni sagledati, sve dok nekolicini od njih nisam odkinuo kape i pomirisao raspuklinu na kapi I istručku.Osjetio sam miris tinte – karbola. Nakon što sam kosultovao literaturu, došao sam do zaključka da si, misleći da su to Poljski šampinjoni (kao i ja na početku), nabrao Karbolovu pečurku (Agaricus xsanthodermus).

 

gljive-knjeginja-blagva.jpg Blagva/Knjeginja/Rujnica/Karljez/Knez/Carska gljiva/Amanita caesarea

Na Trebeviću se rijetko može naći Smrčak (Morchella ), a zadnju Blagvu sam ubrao u jednom šumarku bjelogorične šume na prilazima selu Dovlići, gotovo prije 20 godina.Mi smo godišnje kiselili i preko 100 teglica od jednog kg. ,naravno ne za sebe, vec za brojne prijatelje koji su željeli da ih imaju na kućnom jelovniku. Radilo se o povjerenju u naše znanje, a time i u gljive koje pravimo.

Od kako su baba Ana i djed Cvijetko (Florijan) Slokar prestali da se bave ugostiteljstvom (1971.g.) i povukli sa Trebevica, od tada se u Sarajevu i u njegovoj okolini ne mogu nigdje naći jela od prirodnih/divljih gljiva, pa ni danas.

Nas je o gljivama ucio nas djed po ocu, Slovenac Florijan (Cvjetko) Slokar i svi smo bili dobri beraci i poznavaoci gljiva.Od naseg oca Adolfa (Dolfija), pa do nas trojice njegovih sinova Mirka, Vlatka i Zeljka.

Blagva


gljive-poljski-sampinjon.jpgPoljski sampinjon/Agaricus campestris


Vrganj/Jurcek/Cep/ Boletus edulis

Ljudi su se zgražavali kada bih im rekao da sam brao gljive na Trebeviću, na kojem su jos vidljive posljedice nedavnih teskih vremena. Vidljivo je ogoljen nekontrolisanom sječom šume ali  i dalje privlači pažnju planinara i šetača koji na njega dolaze iz grada. Svi su  objekti, sa izuzetkom Doma Privredne banke na Piskavici i obnovljenog doma na vrhu, devastirani ili potpuno unisteni. Na Brusu iz siroke cijevi rezervoara tece nesto slabijim mlazom, hladna i ukusna voda.

Često se može čuti kako će Opština Stari Grad obnoviti žičaru i Trebević vratiti Sarajlijama, medjutim od tog krupnog zahvata još uvijek nema ništa. Ali, zato ima gljiva i to istih onih vrsta koje smo, dragi Paja, ti i ja zajedno brali. Ima i berača ali to nismo više nas dvojica.

Kada sam prije osam mjeseci išao iz Kanade u Sarajevo na sahranu mog brata Mirka, jedno prijepodne smo na Brusu, ugodno proveli naš porodični prijatelj Žarko Nastić i ja.Nakon šetnje livadom koja je nekada bila vlasništvo poznate smučarske porodice Lučić, mezetili smo i pili dobru rakiju i hladnu pivu u baraci koja je jedini ugostiteljski objekat na toj lokaciji.

Znam da je Francuska prvak svijeta u pripremanju jela od gljiva, pa vjerujem da ti toga ne nedostaje.

Srdačno te pozdravljam u nadi da ćemo se negdje opet sresti.

Vlatko Slokar, Canada 

  

 

(Muhara – Amanita muscaria je otrovna gljiva, no njen otrov Muscarin je termolabilan pa je neki jedu nakon sto je dobro ispeku.)

Turcin (Leccinum aurantiacum)
Amanita muscaria/Muharaa

     
Agaricus campestris/Poljski sampinjon
Lisicarka/Cantharellus cibarius

Smrcak/Smrljak/ Morshella esculentaVrganj/Jurcek/Cep/ Boletus edulis

Makrolepiota procera/Suncanica, Parasol

strucak, supalj i vlaknast

 

 

 

Rujnica/Lactarius deliciosus


 

 

Prosenjak/Hundum repandum

 

 

Srnjaca/Jelenak, Jezevka/srneca ledja/ Sarcodon Imbricatum

iglice sa donje strane kape                                   

Amanita rubescens/Bisernica 1. 2. 3. 4. 5.6.

Zeleno-smedje/bijeli ubica sa sumskog proplanka, Zelena pupavka/Amannita phaloides/ prouzrokuje vise trovanja sa smrtnim posljedicama nego sve druge otrovne vrste gljiva zajedno.

 Amanita phaloides, Zelena pupavka, od smedje, svijetlo smedje, svijetlo zelene i bijele varijante!

Najopasnija gljiva nasih suma  prouzrokuje vise trovanja sa smrtnom posljedicom nego sve druge otrovne gljive zajedno!!
gljiva i puz2 To sto gljivu jede puz ili neka druga zivotinja, apslolutno ne znaci da ona nije otrovna za covjeka!!

One thought on “Gljive: Trebevic i gljive – Ljubav i pasija porodice Slokar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.