Karling – Curling, Olimpijski sport od 1924.godine

Karling – Curling

 

       

 Karling potice iz Skotske gdje su ga poceli igrati  u 16.stoljecu,  tokom zime na smrznutoj zemlji, zaledjenim jezerima i  zalivima.

Najranije poznato karling kamenje potice iz skotskih  regiona Stirlling I Pert, jos u 1511.godini.Najraniji pisani izvjestaji o Karlingu takodjer poticu iz Skotske, od Paisley Abbey 1541.godine.

 

 

U ranim danima nastajanja ovog sporta, kamenje su uzimali sa dna rijecnih korita.Tek 1600.tih je zapocela upotreba kamenja sa drskom, dozvoljavajuci tako vjesto “bacanje” kamenja na nacin koji se praktikuje I danas.

 

 

 

Kljucna tacka u razvoju Karlinga dogodila se u 20.vijeku, kada je uvedena standardizacija u izboru kamenja I pocetak igranja  karlinga u zatvorenim dvoranama na vjestacki zaledjenim podlogama.

Karling za muskarce je bio ukljuen u program Zimskih Olimpijskih Igara 1924.godine, u Chamonixu, Francuska.

TAKMICENJA

Na Zimskim Olimpijskim Igrama, muskarci I zene takmice u deset timskih nastupa.Karling je takmicenje izmedju dva tima od kojih svaki  ima cetri  igraca.Igra se na ledu, dva tima se smjenjuju u guranju-potiskivanju 19,1 kg teskog kamena I to naprijed prema seriji koncentricnih krugova nacrtanih na ledenoj povrsini.Cilj je potisnuti kamen naprijed I to sto blize centru krugova.

 

Jedna igra se sastoji od deset (“ends”) zavrsetaka.Jedan “ends” je slican seriji servisa u odbojci.Tokom svakod “end-a”, svaki tim realizuje potiskivanje deset kamenova – dva po osobi.Clanovi tima potiskuju kamenje postavljajuci ga u poredak koji im je predstavljen od strane sudija prije pocetka igre.Prvi igrac ze naziva “liderom”-vodjom.Nju/njega slijedi “drugi”, treci (nazivan I kao “vice-skip”- zamjenik kapitena) I na kraju “skip”- koji je I kapiten tima.

Svaki “end” pocinje tako sto igraci “bacaju” svoje kamenje naizmjenicno. To traje sve  dok svaki igrac baci po dva svoja  kamena.Potom se nastavlja novi “end”I tako dalje.

Poen sa svaki “end” odredjuje se kada se izvrsi “potiskivanje” svih 16 kamenja.Tim koji je osvoji poen u “end-u” koji je zavrse, brvi igra u slijedecem “end-u”.Tim koji osvoji najveci broj poena iz svih od deset “end”-dijelova igre, je pobjednik.

 

Olimpijski program takmicenja

 

Muskarci                                      Zene       

 

Program XX ZOI Torino 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s