Bob :Vladimir Pajic-Paja, sjecanja na treninge Bob reprezentacije Jugoslavije- 1. dio

 

paja-1

 

 Pajić Vladimir Paja nastavlja sa svojim sportskim sjećanjima, ovaj put o treniranju prve bob ekipe bivše Jugoslavije koja je nastupala na Zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu:

 Na websitu dovla.net je svojevremeno objavljen I ovaj tekst o sarajevskoj Bob ekipi a mi ga objavljujemo radi interesa  mnogih  citalaca.

 

 

 GODINA 1978 JE ZA MENE BILA VRLO ZNAČAJNA PO MNOGO ČEMU.

TE GODINE SAM POBJEDIO NA PRVENSTVU JUGOSLAVIJE U PODVODNOM LOVU I POSTAO DRŽAVNI REPREZENTATIVAC TE SPORTISTA SAVEZNOG RAZREDA I STIPENDISTA SOFKE JUGOSLAVIJE. STIPENDIJU SAM PRIMAO PREKO SOFK GRADA SARAJEVA ZA KVALITETNI SPORT GDJE JE RADIO MOJ DRUGAR IZ ŠKOLSKIH KLUPA PETE OSMOGODIŠNJE ŠKOLE NA MARIJIN DVORU DANILOVIĆ DJORDJE -DJOKO ZVANI MARATONAC /TRENIRAO JE PLIVANJE-MARATON U KLUBU BOSNA/. NJEGA MISLIM DA SVI POZNAJU JER JE DRŽAO JEDNO VRIJEME SLASTIČARNU U ULICI VOJVODE PUTNIKA, A KASNIJE RESTORAN “STARI KROVOVI” SA GAJOM VUČIĆEVIĆEM. MOLIM VAS DA UPAMTITE OVO IME JER ĆE SE KASNIJE PONOVO JAVLJATI U MOM ŽIVOTU U VRLO KLJUČNIM SITUACIJAMA. NO, UZIMAM PRAVO /KAO U POKERU/ DA SE O TOJ POBJEDI U PODVODNOM LOVU JAVIM KASNIJE U TOPLIJE VRIJEME JER JE SADA DOBA ZIMSKIH SPORTOVA.

 TE 1978. GODINE SAM I ZAPROSIO PRELIJEPU COJU TE SMO SE VJENČALI, A PODARILA MI JE PREDIVAN POKLON-KĆER MARINU KOJA SE RODILA GODINU DANA KASNIJE. TE GODINE JE SARAJEVO DOBILO ORGANIZACIJU ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA, A O ZNAČAJU ZA GRAD I GENERACIJE SPORTISTA I SPORTSKIH RADNIKA DA MNOGO NE PRIČAM JER JE SVIMA DOBRO POZNATO, A DOKTOR SVETAN JE TO VRLO LIJEPO I DOKUMENTOVANO IZLOŽIO.

 TE GODINE U JESEN, ZOVNE ME DJOKO U FIS GDJE JE IMAO KANCELARIJU I ZAMOLI ME DA POVEDEM U INSBRUK ČETVORICU MOMAKA NA BOB ŠKOLU KOJI SU NA TESTIRANJU POKAZALI NAJBOLJE REZULTATE. “ZNAS PAJA, DOBILI SMO IGRE, MORA SE GRADITI BOB STAZA, PA MORAMO FORMIRATI I BOB EKIPU KOJA ĆE NA IGRAMA UČESTVOVATI NA TAKMIČENJU. TI, ONO, GOVORIŠ STRANE JEZIKE A I DOBRO SI SKIJAO, A OVAJ BOB JE VRLO SLIČAN PA MISLIMO DA SI POGODNA OSOBA”. SVE MI JE BILO JASNO, ALI O TOM SPORTU AMA BAŠ NIŠTA NE ZNAM. TU I TAMO SMO GLEDALI PONEKAD NEKO TAKMIČENJE NA TELEVIZIJI I SJEĆAM SE DA JE TALIJAN EUGENIO MONTI BIO NAJBOLJI BOBISTA, ALI TO JE SVE. TADA DJOKO IZVUČE NEKU PRASTARU SPORTSKU ENCIKLOPEDIJU GDJE IMA NEKOLIKO REČENICA O BOBU, DADE MI JE I REČE: “EVO, TU ĆEŠ SVE NAĆI”. BIO SAM PRAVO ZATEČEN JER SAM VEĆ ODLUČIO DA SVE SPORTSKE REKVIZITE OKAČIM O KLIN TE DA UPLOVIM U MIRNIJE VODE BRAČNOG I PORODIČNOG ŽIVOTA SA COJOM KOJA VEĆ IMA ŠESTOGODISNJU KĆER ALEKSANDRU, A U BLAŽENOM JE STANJU SA MARINOM. “DJOKO, REKOH, DAJ MI DAN DVA DA VIDIM SA COJOM PA TI SE JAVIM”.

 JASNO, RED JE BIO DA PORAZGOVARAM SA COJOM I DOBIJEM NJENU SAGLASNOST ALI SAM DUBOKO U SEBI OSJEĆAO NEKU OBAVEZU PREMA OVOM GRADU KOJI MI JE SVE PRUŽIO U ŽIVOTU I BILO MI JE JASNO DA JE TO OBAVEZA MOJE GENERACIJE I NEKOLIKO GENERACIJA IZNAD I ISPOD, DA POŠTENO ODRADIMO TAJ DUG TE ORGANIZUJEMO I IZVEDEMO OVE ZIMSKE IGRE NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN.

 ELEM, COJA SE SLOŽILA, ALI SADA TREBA DOBITI SAGLASNOST ZA OTSUSTVO SA POSLA 15 DANA IZ RAČUNSKOG CENTRA “ENERGOINVESTA” GDJE SAM TADA RADIO. TO JE BIO IZUZETAN KOLEKTIV SA BESPRIJEKORNIM MEDJULJUDSKIM ODNOSIMA I FANTASTIČNIM AMBIJENTOM GDJE JE RADILO PREKO 30 DJEVOJAKA I ŽENA NA PRIPREMI DOKUMENTACIJE I U PROGRAMIRANJU.

MENE SU IZABRALI I ZA PREDSJEDNIKA SINDIKATA PA SMO NABAVLJALI ZIMNICU ALI I ORGANIZOVALI DRUŽENJA ZA 8. MART TE ZA DAN MLADOSTI KAD BI SVI POŠLI NA IZLET KOD TARČINA ILI U SELO OSIJEK I SLIČNO GDJE BI SE TAKMIČILI U BACANJU KAMENA S RAMENA ILI SKOKU UVIS ILI SPRINTU NA 50 METARA I SLIČNO. VLADAO JE PRAVI SPORTSKI DUH, A ZIMI BI NARAVNO UČESTVOVALI NA ZIMSKIM IGRAMA “ENERGOINVESTA”, PA RADNICKIM ZIMSKIM IGRAMA.

 JASNO,U VELESLALOMU BI EKIPU SAČINJAVALI JOŠ ZORAN ZAGORAC /IZ POZNATE SARAJEVSKE SKIJAŠKE PORODICE/ TE MIŠO PEDALO I SMILJKA MARTINOVIĆ /POZNATA SARAJEVSKA ŠAHISTKINJA/.

ALI, TAKVU DIVNU RADNU I MEDJULJUDSKU KLIMU TREBA ZAHVALITI RUKOVODSTVU CENTRA NA ČELU SA DIREKTOROM INŽENJEROM MUHAMEDOM CICOM TE NJEGOVIM ZAMJENIKOM MARJANOM ŠILJEGOM I DRUGIMA. BIO JE TU I BERO ODIĆ POZNATI SARAJEVSKI TRUBAČ, SAŠA HADŽIMAHOVIĆ , BOROVAC SALIH-MIRMEX I DRUGI, A ONDA JE CICO DOVEO ČETIRI ELITNA INZENJERA NA ČELU SA DRAGANOM KOVAČEM /SOFTIĆ FADIL, NEVENKO BUNTIĆ I DŽEMO, IZUZETNO DUHOVIT I UVIJEK SPREMAN NA ŠALU.

U TO DOBA, TO JE BIO JEDAN OD NAJKVALITETNIJIH ELEKTRORAČUNSKIH CENTARA U ZEMLJI. ETO, ZAHVALJUJUĆI RAZUMJEVANJU RUKOVODSTVA I CIJELOG KOLEKTIVA, JA SAM MOGAO OTSUSTVOVATI U TOKU ZIME, NEKADA I PO DVA MJESECA, VODEĆI EKIPU SA TAKMIČENJA NA TAKMIČENJE. PRILAŽEM NEKOLIKO SLIKA SA DRUŽENJA KAO OMAŽ TOM NEZBORAVNOM KOLEKTIVU.

ZNAČI, KRENULI SMO NA BOB ŠKOLU I STIGLI U INSBRUK TE SE SMJESTILI SA OSTALIM EKIPAMA U NJIHOV OLIMPIJSKI OBJEKAT. TO SU PIONIRI JUGOSLOVENSKOG BOB SPORTA ZDRAVKO STOJNIĆ, STUDENT SARAJEVSKOG DIFA I KARATISTA “BOSNE”, NENAD PRODANOVIĆ, SLUŽBENIK NARODNE BANKE U SARAJEVU -HRVAČ, BORIS RADJENOVIĆ, STUDENT DIFA -HRVAČ I ZLATAN JANKOVIĆ, STUDENT ARHITEKTURE. BOB ŠKOLU ORGANIZUJE KOMISIJA SOLIDARNOSTI MEDJUNARODNE FEDERACIJE ZA BOB I SKELETON /NAŠE LIGURE KOJE SE VOZE POTRBUŠKE/ U CILJU DA ŠTO VIŠE NACIJA PRIDJE PORODICI TOG SPORTA. ŠKOLA JE ZA POČETNE NACIJE KAO MI, BESPLATNA.

 NA RASPOLAGANJU SU ČETIRI INSTRUKTORA KOJI PRVO ORAZLAŽU TEORETSKI UMJEĆE VOŽNJE UZ PROJEKCIJE I CRTEŽE, A SUTRADAN NA BOB STAZI PRAKTIČNO, SASTAV BOBA TE KAKO SE UPRAVLJA, PA KAKO PRAVILNO UĆI U KRIVINU, KAKO IZAĆI I OSTALU TEHNIKU VOŽNJE UZ OBAVEZAN OBILAZAK STAZE OD VRHA DO DNA, PJEHE DA SE DOBRO UPAMTI KONFIGURACIJA I SLIJED KRIVINA. BOB STAZA JE U IGLSU, MALOM SELU NA TRIDESETAK KILOMETARA OD INSBRUKA A IMAMO OBEZBJEDJEN PREVOZ MINIBUSEVIMA. POSADA SE SASTOJI OD PILOTA I KOČNICARA ALI KOČNICAR SAMO KOČI PO PROLASKU KROZ CILJ DA BI ZAUSTAVIO BOB. NA STAZI JE KOČENJE ZABRANJENO. NA RASPOLAGANJU SU BOBOVI, DODUŠE VRLO STARI ALI SE PRVA VOŽNJA OBAVLJA NE SA VRHA NEGO NEŠTO NIŽE, A INSTRUKTORI SU SA STRANE DA MOGU OCJENJIVATI PRAVILNOST SVAKOG VOZAČA. INAČE JE MAŠINERIJA SASVIM PRIMITIVNA. NAPRIJED I NAZAD SU KLIZALJKE S TIM ŠTO SU PREDNJE POKRETNE, A UPRAVLJA SE JEDNOSTAVNO POTEZANJEM RUČKE KOJA JE VEZANA ZA KLIZALJKE, DESNO ILI LIJEVO. SAMO ŠTO, RECIMO, JEDAN CENTIMETAR RUČKE ZNAČI OKO JEDAN METAR NA ZIDU PISTE. ELEM, FORMIRALI SMO DVOJCE, NENAD PRODANOVIĆ-ZDRAVKO STOJNIĆ, TE ZLATAN JANKOVIĆ-BORIS RADJENOVIĆ.

bob-10

I DOŠLO JE VRIJEME DA SE OTISNU, S BISMILAHOM, NIZ LEDENU STAZU. MENI SRCE HOĆE DA ISKOČI IZ GRUDNOG KOŠA OD STRAHA. PRVI DVOJAC SE PREVRNE NA POLA STAZE I MENI SE NOGE PODSJEKU. PAUZA JE I SAOPŠTAVAJU DA JE POSADA UPUĆENA U BOLNICU. JASNO I DRUGI BOB SE PREVRNE I ISTO SAOPŠTENJE. O.K. NISU ONI BILI JEDINI KOJI SU SE PREVRNULI, ALI JA SAM IZVAN SEBE. TRČIM DOLE PORED PISTE KO LUD. I NA CILJU NADJEM NENADA I ZLATANA KOJI SU UGRUVANI ALI NIJE NIŠTA OZBILJNO DOK SU ZDRAVKO I BORIS STVARNO ODVEDENI U BOLNICU. JA KAŽEM, MOMCI NE MOŽEMO PROPUŠTATI VOŽNJE /JER SU SAMO ČETIRI VOŽNJE DNEVNO/, PA SAD ĆETE VAS DVOJICA U DVOJAC I SVI KAMIONOM NA START /KAMIONI PREVLAČE BOBOVE DO STARTA/. TAKO SE PONOVO OTISNU NENAD I ZLATAN I OPET PREVRTANJE! JA PONOVO KO SUMANUT TRK DO CILJA, SREĆOM VIDIM DA SU O.K . TU ĆE BITI I KRAJ TRENINGA PA SVI NAZAD U INSBRUK NA VEČERU. KASNIJE SE VRATE IZ BOLNICE I ZDRAVKO I BORIS. BORISU LIJEVA RUKA U ZAVOJU JER JE POKUŠAO ISPRAVITI PREVRNUTI BOB RUKOM, A KAKO NIJE IMAO RUKAVICE RUKU JE ZGULIO DO KOSTI. ZDRAVKO SE DOBRO UGRUVAO /MOKRIO JE KRV/ .

 PREDPOSTAVLJATE MOJA RAZMIŠLJANJA, PA ŠTO TI JE TO TREBALO, FINO SI PRIVEO KRAJU SVOJU SPORTSKU KARIJERU, KAKO ĆEMO SE SADA VRATITI U SARAJEVO KAO POSLJEDNJI LEVATI. KOJA SRAMOTA! JER ŠKOLA U IGLSU JE SEDAM DANA, A ONDA SEDAM DANA U NJEMAČKOJ U VINTERBERGU. CIJELI GRAD ZNA DA SMO POŠLI NA BOB ŠKOLU, DA SE FORMIRA EKIPA ZA NASTUP NA IGRAMA PA KLUB-FEDERACIJA I TAKO DALJE I TAKO DALJE. NEMA GOVORA DA SE VRAĆAMO, MORAMO OSTATI PO BILO KOJU CIJENU I DOVRŠITI BOB ŠKOLU. KAŽEM MOMCIMA DA SUTRA NASTAVLJAMO TE DA ĆU JA VOZITI JEDAN BOB SA NENADOM PRODANOVIĆEM A OSTALI KRATAK ODMOR PA NASTAVAK. RAZMIŠLJAM, PA VOZIO SAM KOLA PO SNIJEGU I LEDU, OKRETAO PROKLIZAVANJEM, KAD MALO CIMNEŠ VOLAN PA KONTRIRAŠ. VOZIO SAM I TE SKIJE PO SVIM MOGUĆIM USLOVIMA, IMAM MALO VIŠE ISKUSTVA OD TIH MLADIH MOMAKA KOJI SU TEK KRENULI U ŽIVOT PA VALJDA ĆU SE IZVUĆI I SPUSTITI KROZ TU PROKLETU LEDENU PISTU, TE PRIMJEROM POVRATITI SAMOPOUZDANJE I CIJELOJ EKIPI. A, ONDA POMISLIM, JOJ, DA COJA ZNA ŠTA RADIM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.