Skijanje na Marmot ski basin u Jasperu, AB Kanada

vlatko-u-jasperuVec dva dana ne postavljam nove tekstove  na bihski.Razlog je ocigledan – skijanje na Marmot ski basenu u Nacionalnom Parku Jasper, Alberta, Kanada. 

Zanimljivo je da se tamo skija na snijegu koji je uglavnom vjestacki jer obilnijih snijeznih padavina u ovoj, po hladnoci karakteristicnoj kanadskoj provinciji, jos uvijek nema.

marmot-dejan1

Dejan i Dzenita Slokar

 

dscn18631banf-vrh-zicare

Baka Slavica

Ovogodisnja skijaska sezona jos nije zvanicno pocela, pa su karte za zicare u novembru i maju znatno jeftinije.Nema ni guzve, skijaju uglavnom mladi.Po stazama su rasporedjeni topovi koji neprekidno bljuju vjestacki snijeg i  dok publika skija i krivuda oko njih.Jasno je da domacini daju popuste u novembru kako bi im turisti, od snijega koji prave danju i nocu, napravili dobru i tvrdu podlogu za snijegove koji ce ove zime pasti.

Ovo izvrsno skijaliste je samo jedna od atrakcija Nacionalnog parka Jasper.

marmut-basin1 

 

jasper-skiUtisci su veoma povoljni.Nije to skijaliste visoke A kategorije, ali ima sve sto je potrebno smucaru pocetniku a i onim vjestijim.Ima i crnih staza koje budu otvorene onda kada to nivo snijega dozvoli.

Za mene su bile interesantne dvije stvari: Prodaja karata i Planinski urbanizam u ski centru.

ski-karta-marmotKupili smo u St.Albertu kartu za 79 $CAN, kojom dobijamo besplatna tri dana skijanja (prvi, cetvrti i sedmi), dok karte za drugi, peti i sesti dan kupujemo uz popust od 20%.Karta se moze koristiti dinamikom koja vam odgovara a vazi jednako i za skijaliste Sunshine Vilage u Banfu.

Jedna noc u kabinama (kolibama) Pocahontas cabins kosta za dvoje 90$ CAN, cemu treba dodati troskove goriva za razdaljinu od 360 km u jednom pravcu, po cijeni od 0,76,4 $ CAN za 1 L.

dscn0741

Baka Slavica

 

Urbanizam centra je izvanredan i beskrajno jednostavan jer je prostora u izobilju.Na sabirno-polaznom platou je veliki parking sa prostorom za ukrcati i iskrcati putnike, bez mogucnosti da se automobil ostavi na duze vrijeme.Tu je i prostrana autobuska stanica na kojoj sam se i slikao uz autobus koji dovozi skijase iz Jaspera.U povelikom objektu lijepog izgleda i specificne arhitekture, smjestene su ski kase, trgovine ski opremom, ski servis, ski skola, servis za rentiranje ski opreme, ski patrola i ambulanta, dva restorana i velika terasa na otvorenom sa koje se pruza pogled na skijaliste, polazne stanice dvije zicare (od sest) i okolne vrhove Stjenovitih planina.

 

Prostrana, lijepo uredjena i besplatna parkiralista se nalaze iznad polaznog platoa, napravljena kao tri posebne terase, jedna iznad druge, a svaka sa mogucnoscu veoma brzog prikljucenja skijasa na stazu a i povratka sa staze na parkiraliste.

Zanimljivo je i to da na polaznim stanicama zicara nemaju fiksne citace karata (kao na Jahorini i Bjelasnici).To veoma spretno rade momci i djevojke (Australija i Novi Zeland) sa rucnim citacima.Spretno se provlace izmedju skijasa i boardera, prinose citac kartama i ocitavaju njihovu vrijednost, trajanje i druge relevantne podatke.Skijasi i snowboarderi imaju isti tretman na skijalistu, mada je mogucnost “bliskog susreta” smucara i boardera veoma moguca.

Sve druge detalje o ovom lijepom i prostranom skijalistu mozete dobiti na websitu :

WWW.SKIINGJASPER.COM

Inace, zime su ovde veoma hladne ali sa najvise suncanih dana.Prosle zime se u gradu na nekoliko dana temparatura spustila na -48 C.

 

deda-na-skijamaVlatko       Dejan i Mia na stazidscn1865

     dscn1875polazna stanica cetverosjeda    dscn1880 Mia na stazi                        topovi rade danonocno dscn1883

   dogovor djeda i unuke na stazidscn18862dscn1885

dscn1893Dzeni i Dejan                          marmot-13dscn1894

Mia Slokar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.