Smucarski vezovi – sastavni dijelovi i njihove funkcije-kako ih odabrati

vezovi-tyrolia1Skijaski vezovi su najvaznji dio skijaske opreme I najodgovorniji su sa bezbjednost smucara.

Oni formiraju direktnu vezu izmedju skija I ski cipela a time I vaseg tijela sa skijama.Svaki prokret I pritisak kojim vi usmjeravate na svoje ski cipele, prenosi se preko vezova na skije.Moderni vezovi takodjer sluze I za jos jednu namjenu: da oslobode vasu cipelu onda kada pritisak predje regulisani nivo.

Ovo cini sigurnima da kod teskih padova vase skije nece ostati pricvrscene za cipele.U suprotnom, skije pricvrscene za cipele prilikom pada mogu da prouzrokuju ozbiljne povrede kao sto su fracture kostiju, istezanja I kidanja ligamenata koljena I skocnog zgloba.Radi svega toga je neophodno da poznajete dijelove vezova I njihove funkcije.

U ovom dijelu teksta cemo govoriti o razlicitim dijelovima ski vezova, o vaznosti ispravnog “otvaranja” I “iskakanja” veza, kao I uputstvima  kod kupovine vezova.

Funkcionalno otvaranje veza

Pored toga sto povezuju vase ski cipele sa skijama, vezovi imaju I drugi kvalitet koji se zove “blagovremeno otvaranje”.Znati kako izbjeci nepotrebna “otvaranja” I kako adekvatno podesiti tacku “otvaranja” je vjestina koju svakako trebate znati.Svaki iole ozbiljan ski servis snabdjeven je sa tabelama, sablonima I uputstvima za montazu I podesavanje vezova.Pri odredjivanju tacke iskakanja veza, osnovni elementi, pored nivoa ovladanosti smucarskim znanjem,  koji se uzimaju u obzir su visina I tezina skijasa a nekada se primjenjivao I dodatni element sirine I duzine podkoljenicne kosti.

Niposto nemojte improvizirati I stati na skije ciji vezovi nisu podeseni prema vama.Serviseru je potrebno desetak minuta da to obavi.Uz sve navedeno, osnovna briga o vezovima a time I o vama samima, nalaze da se prije nego sto skije odlozite preko ljeta, osusi I podmazete vez.

Prvog dana na skijanju, cim zakoracite na snijeg, testirajte vez na stari oprobani nacin.Unutarnjom stranom lijeve pa desne smucke-dijelom od vrha cipele pa ka vrhu,- snazno udarite od tlo.Vez treba da se otvori.Svaki drugi rezultat nalaze odlazak serviseru.

“Glave I “pete” automatskih vezova kod pada skijasa I pod uticajem sila koje se tada javljaju, otvaraju se (glave) prema gore-naprijed, desno I lijevo a pete desno I lijevo I prema gore.Kocnice skija, kada vez iskoci a cipela ga napusti, se oslobode I uspore klizanje smucke niz padinu.Vez bez kocnica nije kompletan I ne smije se koristiti a pravila rada ski centara  zabranjuju skijasima koji nemaju kocnice, upotrebu zicara I ski liftova, iz bezbednosnih razloga.

 

 

 

 

 

Plates-metalne plocice

Osnova  za velika skijaska zadovoljstva lezi upravo u plocicama ispod  vezova.Tyrolia metalne ploce-plates imaju visoku torzionu stabilnost I radi toga daju  skijama energicnost I dinamiku a ujedno podizu ulogu kantni-metalnih rubnika.Dodatno,  dvodjelni Flex System podrzava Freeflex  i elemente koji prigusuju potrese i  koji daju posebno gladko klizanje kroz snijeg.

Sta jos znati o metalnim plocicama-plates ?

Karving plocice se koriste da bi podigle teziste skijasa I tako smanjile rizik od otvaranja veza.Visociji nivo tezista omogucava brzu izmjenu rubnika I veci pritisak na rubnike skija.To je ono sto upravljanje skijama cini laksim I preciznijim.

Sve druge prednosti  I olaksanja koja se dobijaju upotrebom plates su ugradjena u flex sisteme koji  smanjuju  krutost  u neposrednoj blizini veza.

Nedostatci:

Drugi ocigledni rezultat plocica je da morate pokretati stopala jos vise naprijed kako bi dosegli isti efekat rubnika.Visocije teziste takodjer znaci veci rizik od povreda kod prebacivanja tezine na rubnik skij, sto istovremeno podize pritisak na vasa koljena I ligamente.

 

 

 

vezovi-plates

 

Svojevremeno su se umjesto danasnjih kocnica koristile elasticne trake uz pomoc kojih je skija bila vezana za cipelu I kod pada smucara skiju zadrzavala u njenoj blizini.Ovakve trake su se pokazale veoma neprakticnim a I opasnim po korisnika.Pri padu je cesto dolazilo do kontakta skije I dijelova tijela smucara.(Sjecam se kako je Sekula Micic, mada izuzetno dobar smucar, pao i skiju koja  ga je pretekla na istegnutoj gumenoj traci, dobio nazad u lice.
 
 
 
 
 

 

vez-tyrolia-2Uz ovo sto smo vam vec rekli, dacemo I nekoliko osnovnih uputstava pri kupovini alpskih skijaskih vezova.Naravno da je u svemu odlucujuca “dubina dzepa” a potom nivo vasih skijaskih znanja.Ako vas novac ne limitira kupite najbolje vezove koji se mogu naci na trzistu a malo “pristedite” na kupovini skija.

 

Dobar vez je za vas kao skijasa vazan jednako kao I dobre gume za vozaca auta.Nosivost veza mora odgovarati vasoj tjelesnoj tezini.Montazu vezova vrse samo profesionalni ski servisi.

Sticajem raznih okolnosti rano sam se vezao za “Tyroliu” a koristim je I danas.

                                                                                                                              Vlatko Slokar

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.