Sta spakovati kada idete na skijanje ?


Dosta sam dobar  ovih dana u pakovanju  za odlazak na skijaske vikende.Radim to nekoliko puta svake godine pa mi je gotovo postala rutina.

Najveci dio moje skijaske/smucarske odjece je poslije posljednjeg ski putovanja, opran I slozen na mjesto na kojem drzim ski cipele (zakopcane kako nebi izgubile formu)sa kojeg ga lako mogu uzeti.Tu su I moje skije (jedan par carving I drugi par old fashion skija), priljubljene jedna uz drugu predhodno osusene I namazane mazom  kao prevencija od rdjanja.

Sve slazem I trpam  u  vakum vrece ,  nabijam oko skija u njihovoj futroli I u futroli za cipele  a I u ruksak koji  upravo odgovara ovim potrebama.

Nemojte slagati odjecu, samo je ugurajte gdje god postoji  prazno  mjesto.Iskoristite I slobodan prostor unutar skijaskih cipela I oko vezova I stapova. Ako trebate  da ponesete nekoliko lijepih kosulja, onda im osigurajte mjesto u vakum vrecama da se ne izguzvaju previse. Naravno da nece izgledati perfektno kada ih odpakujete,  sto I nije previse vazno jer ste na odmoru a ne na modnoj reviji.

Ne planirajte da tamo perete odjecu, ponesite toliko koliko vam treba, tako da dodjete kuci  u zadnjim gacama koje su vam ostale ciste.

Moje strogo pravilo je NEMOJTE stedjeti na donjem vesu. Ne zauzima puno mjesta pa ponesite tacno onoliko koliko dana namjeravate tamo ostati. Svu odjecu izaberite po principu: znojenje, toplota, vjetar. Ako vam je, kada ste tako odjeveni jos uvijek hladno, to je znak da udjete u toplo I ne izlazite van.

Ne zaboravite da je skijanje  aktivnost visoke energetske potrosnje, I da vam moze biti hladno dok cekate autobus, I da vam je dovoljno nekoliko minuta da se zagrijete, pa bi vam termanla odjeca  zbunila  tjelesni centar za termoregulaciju. Kada skijate , vi se naravno  I znojite, pa ako obucete termalnu odjecu  ona bi vam naravno, pokupila sav taj znoj pa bi vam kasnije u njoj bilo puno hladno.

Termalna odjeca ne predstavlja dobar  sloj za znojenje. Prvi sloj odjece na vama bi trebao biti od sintetickih vlakana kao sto je to polypropylene ili thermostat. Preko tog sloja  ja nosim topli  sloj, obicno je to neka vrsta teske tople veste od  prave vune. Imam I tesku toplu  jaknu, a I tanji  djemper, tako da mogu da pravim kombinacije koje su u skladu sa vanjskom temperaturom. Na vrhu svega nabrojanog je skijaska jakna od materijala odpornog na vodu.Njen  zadatak nije da me ugrije, vec zastiti od kise I vjetra.

Hladni nozni prsti vam bukvalno mogu upropastiti skijanje. Upravo je najgore obuci debele carape I dovesti stopalo u tijesnu poziciju u kojoj  je prekinuta normalna cirkulacija krvi. Mnogi upravo I misle da ce ih debele vunene carape spasiti od hladnoce u cipelama, medjutim to je najbolji nacin da se postigne suprotno.

Tajna  toplih  noznih prstiju  je malo vise slobodnog prostora u cipelama  I oblacenje sintetickih carapa radi  njihovog svojstva upijanja znoja sto je mnogo vaznije  od njihove debljine. Izbjegavajte  debele vunene carape  koje se cesto prodaju kao “carape za skijanje” I to po ne bas malim cijenama.

Kao generalno pravilo: ako idete na skijanje 1 do 2 nedelje, pa ne mozete sve sto namjeravate ponijeti spakovati u jedan  povelik skijaski ruksak, onda ste prikupili previse stvari.

Knjige, cetkica za zube, dezodorans, jakna za skijanje, I druge sitnice koje vam zivot cine udobnijim, mogu da se spakuju kao rucni  prtljag u jedan manji ruksak.

Za moj zadnji odlazak na skijanje trebalo mi je samo 10 minuta da se spakujem. Sjecam se kada sam to radio prvi put, trebalo mi je nekoliko sati pa sam opet sjedeci u autobusu panicno pokusavao da se sjetim da li sam nesto zaboravio.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.