Kako skijati sa optickim naocalama

opticke naocale 2Tvrdoglavo nastojim skijati sa suncanim naocalama na nosu, mada sam svjestan da tada mnogo slabije vidim.

Nije nepoznato da osobe sa optickim naocalama tesko pronalaze rjesenja za ugodno i bezbjedno skijanje a i sam pripadam toj kategoriji.

Kada skinem moje opticke bifokalne naocale i umjesto njih koristim naocale za sunce, ne vidim dovoljno cisto na stazi ispred sebe, periferni vid mi je slabiji a  kada iz suncanog dijela udjem na dio staze koji je u hladu, nemam brzo prilagodjavanje vida sto me primorava da se zaustavim. Da i ne govorim o zamagljivanju naocala kada radi velikih hladnoca koristim masku za lice.

Bolja rjesenja postoje ali su izuzetno skupa jer kvalitetne suncane naocale sa optickim bifokalnim staklima i svim zastitnim faktorima koje imaju dobre ski naocale/goggle, kostale bi poveliku sumu novca  (500 – 700 $ CA).Stoga, konacno, radi vlastite sigurnosti i ugodnijeg skijanja, prihvatam da preko mojih optickih naocala nosim kvalitetne ski naocale/brile/googgle.

Evo jednog ozbiljnog proizvodjaca: “Salice”  opticke ski naocale Salice

Salice goggles/ski naocale su dizajnirane za skijanje, snowboarding i sve zimske sportove i nude izvanrednu zastitu za oci. Salice goggles su dizajnirane uz najvisocije kriterije i proizvedene od visokokvalitetnih materijala i stite oci od hladnoce, snijega, vjetra, prasine i stetnih UV radijacija a pruzaju i odgovarajucu zastitu  od snaznih udara  svijetlosti,  proizvedene su od materijala otpornih na temperature do – 20C i ne iritiraju kozu  niti prouzrokuju bilo kakva prateca ostecenja .

Spuzva (foam) i traka koja se pruza preko glave, oblozeni su specijalnim anti-iritirajucim materijalom kompatibilnim kozi.Taj material je iznimno mekan i ugodan toliko da izvanredno prijanja uz glavu.
Najveci kvaliteti:*Oranz “staklo” za zastitu od magle*Absorbuju 100% UV-a, -B & -C radijacije koje ostecuju oci*Potpuno prilagodljiva traka oko glave*. Mogu se nositi preko optickih naocala

*Izvrstan materijal

*Salice ski naocale su proizvedene u skladu sa Evropskom direktivom  89/686/CEE  koja je u skladu sa EN 174 (2001) i pripadaju optickim proizvodima klase 1.

opticke Salice 3

Najbolje rjesenje je ipak u mogucnosti da se u ulozak koji je postavljen u googgle, ugradi vasa dioptrija.Pogledaj link ispod slike!

opticke bolehttp://www.opticsplanet.net/bolle-goggle-rx-adapter-a-plug-cr-39-clear-lense.html

https://bihski.com/?s=sportske+naocale

https://bihski.com/?s=sportske+naocale


Komentari

4 komentara na “Kako skijati sa optickim naocalama”

  1. ja sam imao isti problem, kupio kacigu te dva para googli. al stalno problemi sa magljenjem, pa se naočale skrive kad skidam google, skroz nepraktično. i google nisu bile baš jeftine… dok sad na openingu nisam pop..dio i otišo u trgovinu i kupio kacigu sa vizirom. nemoram ti govoriti da sam se preporodio. nema magljenja, nema skidanja pa opet stavljanja, samo vizir gore, vizir dole. 🙂

    ovo je ta kaciga, 143 €

    http://www.osbeusa.com/productimage.php?product_id=30&current_image=4

    Sviđa mi se

  2. Duhovito rjesenje, nema sta.Nije malo para ali si problem rijesio definitivno.Nadam se da si negdje gdje ima dovoljno snijega pa da mozes uzivati u skijanju.Sretno!!

    Sviđa mi se

    1. Ja sam sa mora, otok Lošinj, al sam zaljubljenik u skijanje. Osim toga zaboravio sam reći da sam dobio dva vizira, jedan za maglu naranđasti i jedan tamniji za normalno skijanje. Uglavnom skijanje mi je dobilo novu dimenziju.

      Pozdrav

      Sviđa mi se

  3. Gdje mogu da kupim te naocare za skijanje koje idu preko ovih sa dioptriom?

    Sviđa mi se

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.