Gljive neobicnog imena : Judino uho/Jew’s Ear/Jelly ear fungus (Auricularia auricular-judae)

Dosta cesta gljiva na starijim stablima.Moze se naci tokom godine, posebno oktobar-novembar.To je gljiva/ “ bracket”/ (koje rastu na drvetu ali priljepljene poput zidnih lampi) a u obliku je uha-usne skoljke, 2-7 cm u precniku.Obicno raste u bokorima.Crno-smedje je boje, zelatinasta I mekana kada je mlada.Gornja strana joj je barsunasta (kao od somota), dok je donja je roza.

Nema gljive koja se tako, gotovo  prijeteci  naginje sa grana umirucih i osusenih stabala,  kao na snite izrezani ostarjeli bubrezi, smolasto ljepljivi I zelatinasti pri dodiru.

Dobra je to I jestiva gljiva, posebno visoko  cijenjena u Kini, gdje slicne vrste gljiva uzgajaju na hrastovom prucu – kolcevima I koriste kao hranu.Takodje je cijene stari travari  kao Sambuci gljivu akoriste je za pravljenje obloga zajedno sa mekinjama, kojim se oblazu oci oboljele od raznih vrsta upala.

Judino uho treba brati dok je jos mekano, jer kako gljiva stari postaje sve tvrdja pa na koncu bude kao kamen.Sa drveta je treba odsijeci nozem, tako da se odsijece  sve osim tvrdok korijena.

Upotreba: Treba je dobro oprati  I fino isjeckati na rezance, jer iako je tanko I prozracno, meso Judinog uha moze biti tvrdo I tesko probavljivo.Dinstati ga treba najmanje 45 minuta u bistro pilecoj ili govedjoj juhi ili mlijeku a potom servirati sa dosta bibera.Ako nije kuhano dovoljno dugo, meso moze biti tvrdo I zilavo.Dobar rezultat je hrskavo meso gljive koje ne lici  na morsku travu.

Supa od Judinog uha na kineski nacin

30 g Judinog uha

1 kg braon secera u kristalima

½ l vode

Operi I iscijedi gljive, iskidaj na komadice.Kuhaj odvojeno vodu  I secer dok se on ne pocne topiti, potom sastavi jedno sa drugim I ,u fazi kada mjesavina- sirup  samo sto nije prokuhao, ocijedjene komadice Judinog  uha dodaj sirupu I kuhaj 1, 30 min.Serviraj toplo ili hladno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.