Iz istorije razvoja skijanja u Sarajevu 2. Adolf Dolfi Slokar

Isjecak iz sarajevskog dnevnog lista “Oslobodjenje”, objavljen nepoznatog datuma 1987.godine, samo je jedna od slicica iz istorije razvoja smucarskog sporta u Sarajevu, ovog puta nakon uspjesno odrzanih Zimskih Olimpijskih Igara 1984.godine.

Adolf Dolfi Slokar

Ovu informaciju mozemo prihvatiti na razlicite nacine, medjutim, mene ona podsjeca na bolno sjecanje na vrijeme u kojem su vrijednosti postignute organizovanjem najvece sportske manifestacije uopste, u nasem prostoru rezultirale obrnuto logicnim ocekivanjima.Umjesto da se, izgradnjom olimpijskih sportskih objekata a i drugim pogodnostima, skijaske discipline i sportovi na ledu u Bosni i Hercegovini nastave snaznije razvijati, oni su pocele gubiti razvojni zamah sputavane na razne nacine iz sredina u kojim su smatrali da je prirodnije nastaviti sa razvojem nogometa, rukometa. kosarke i dr.

Tada svuda prisutan nezvanicni ali gotovo javan strah mogao bi se formulisati na slijedeci nacin:

“Nogometu, rukometu i kosarci prijeti  opasnost zastoja u razvoju jer ce se drustveni novac koji se izdvaja za sport u vecem obimu  trositi na razvoj skijaskih disciplina i sportova na ledu (Hokej, Umjetnicko i Brzao klizanje) koji su favorizirani izgradnjom sportskih objekata za Zimske Olimpijske Igre 1984.godine.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.