Hokey/Hokej –Istorija razvoja I oprema 2

Hokej je brz, dinamican I uzbudljiv sport.Sve su to razlozi da ovaj sport u ledene dvorane privlaci veliki broj gledalaca a zahvaljujuci drami I napetosti meceva, najpopularniji je olimpijski sport.

Kanadsko porijeklo i proslost

Hokej na ledu rodjen je u Kanadi pocetkom 19.stoljeca, baziran na slicnim sportovima praktikovanim u Evropi.Sama rijec “Hockey” nastala je od stare francuske rijeci “hocquet”, koja znaci “stap”.Negdje 1860. Pak je zamijenio loptu,a 1879. Student dva McGill Unniverziteta, Robertson I Smith, osmislili su prva pravila ove igre.

Stenley Kup

Prvi osnovani klub, McGill University Hockey Club, formiran je 1880.od kada hokej, sireci se zemljom,  postaje kanadski nacionalni sport.U 1892.Generalni Guverner Kanade donirao je pokal Stenley Kup koje je prvi put osvojio tim koji je predstavljao Montreal Amateur Athletic Association.

Sirenje na medjunarodnoj sportskoj sceni

 Hokej se prvo prosirio 1890. prema jugu kanade u Sjedinjene Americke Drzave, gdje su najbolje utakmice igrane izmedju Johns Hopkins I Yale Univerziteta tokom 1895.Hokej na ledu se do kraja 19.stoljeca rasirio Evropom a u program Olimpijskih Igara ukljucen je 1920.godine na Ljetnim Olimpijskih Igrama u Antverpenu.Svi demonstrativni mecevi odigrani su u ledenoj dvorani Palais de Glace d’Anvers.

 

Olimpjska Istorija

Muski  hokej je bio sam na program Zimskih Olimpijskih Igara sve do 1924. U Chamonix-u (Francuska).Zenski hokej je prihvacen kao Olimpijski sport 1992.godine I imao je svoj prvi zvanicni nastup 1998 na ZOI u Naganu, Japan.

Nije bilo iznenadjenje da je na prvim Olimppijskim turnirima  dominnirala Kanada, koja je postal dominantna posebno nakon 1956.nakon raspada Sovjetskog Saveza.Kanadske uspjehe povremeno su uspijevali prekinuti samo timovi SAD, pobjedama na olimpijskim turnirima 1960. U Squaw Valley I 1980. U Lake Placid-u, SAD.

Hokey -oprema

                                                                                           

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.