ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE PONOVO NA OLIMPIJSKOM JARBOLU U KANADI

z1Pripremio
Nihad Krupić
Autor i publicist

ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE PONOVO NA OLIMPIJSKOM JARBOLU U KANADI

U organizaciji Bosansko Hercegovačkog Kulturnog Centra iz Vankuvera, Kanada i uprave Zimskog Olimpijskog Parka iz Whistlera,  domaćina 2010 Zimskih Olimpisjkih Igra, 30 marta, 2013 godine je po drugi put  na olimpijski jarbol svečano podignuta zastava Bosne i Hercegovine. Prošle godine BH Kulturni Centar iz Vankuvera je organizovaoprvi Kulturnu manifestaciju “Dani BiH u Zapadnoj Kanadi” u čijem sklopu je bila i ceremonija dizanje zastave.

Gosti manifestacije su bili diplomatski zvaničnici BiH amabasade u Kanadi na čelu sa ambasadoricom Biljanom Gutić Bjelica, članom kanadskog parlamenta i Kluba Bosansko- Kanadskog prjateljstva Peter Julian, članovima provincijskog parlamenta Kethy Corrigan i Raj Chouhua i načelnikom grada Burnaby Derek Corrigan koji je posebnom deklaracijom  22. maj 2012 proglasio Danom Republike Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji podizanje zastave Bosne i Hercegovine na olimpijski jarobl je prisustvovala i Nency Wilhelm Molden, načelnica olimpijskog sela Whistler . Ove godine je nastavljena tradicija podizanja zastave  i proglašenje sedmice Bosne i Hercegovine na olimpijskim borilištima.

Direktor Olimpijskog Parka Lindsay Duran je u svom govoru biranim riječima govorio o Bosni i Hercegovini, naglasivši da je ovo ujedno unikatni i jednistveni događaj da  jedna kulturna asocijacija u Kanadi traži da se zastave domovine iz koji potiču njeni članovi vijori na olimpijskim borilištima. Na ovaj način su građani Bosane i Hercegovine koji žive u ovom dijelu svijeta pokazali da je promocija njihove domovine, kulture, tradicije i običaja uspješna, živa i što je najvažnije naišla na odličan prijem kod kanađana.

Pogledajte na video linku i slikama kako je to izgledalo juče na Whistleru- Kanada, domaćinu Zimske Olimpijade 2010 godine

http://www.youtube.com/watch?v=LGgfDnOiiWQ

z3z4

z5z6

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s