Koja skijalista ce se prva otvoriti za sezonu 2018/19.?


Neizvjesnost pred narednu  skijasku sezonu vec pocinje da muci jednako radnike na planinama kao i skijase rekreativce sirom svijeta. U borbi za profitom ova sve skuplja djelatnost vec sada pocinje da istupa u javnosti i privlaci paznju brojnih ljubitelja snijega i zimskiih aktivnosti na otvorenom.

Brojna skijališta objavila  su svoje planirane datume otvaranja za sezonu 2018-19.

Ruka (FIN), domaćin otvaranja nordijske sezone krajem decembra, moglo bi  biti prvo skijaliste  na svijetu, koje i bez glečera, radi tokom cijele godine!  Predvidja se da ce poceti sa radom u petak, 5. oktobra, od 9.30 sati ! Do pocetka sezone ostalo im je samo osam sedmica!

U Alpama, Kitzbühel (AUT) već je objavio kako se sezona 2018.-19. počinje u subotu, 13. oktobra, na području Resterkogel / Pass Thurn.

Oba skijališta koriste tehnike uskladistenja snijega (čuvanje snijega iz prethodne sezone u jamama ispod povrsine zemlje) i njegovo ponovno postavljanje na staze onda kada jesenja klima donese hladnije dane i tako uz pomoc ovog starog snijega ucini da nova skijaska sezona pocne sto ranije.

 

Kitzbuhelu ce se pridruziti  oko 15 skijališta na glečerima u Alpama,  koji će se vjerojatno ponovno otvoriti staze  početkom septembra do sredine oktobra. Četiri od njih: Hintertux i Molltal (oba AUT) i Saas Fee i Zermatt (oba SUI) već su otvoreni.

Na planinama preko  Atlantika vjerojatno će se neki od najviših skijalista u Coloradu otvoriti vec sredinom oktobra. Arapahoe Basin i Loveland su često prvi, koji se bore za 200+ dana skijaške sezone i započet će rad snježnih  topova vec  krajem septembra ako vanjske temparature budu dovoljno niske.

Breckenridge i Keystone namjeravaju otvoriti 9. novembra, Copper Mountain sedam dana kasnije 16. novembra. Lake Louise u Alberti, Canada, kao i obicno takmicarsku sezonu u alpskim disciplinama zapocinje sredinom decembra!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.