Alpinisticki partner Igora Miloseva je bio Edin Zuhric

Nakon sto je alpinisticki dvojac Igor Milosev i Edin Zuhric nedavno savladao penjacki pravac Medvjedov kuloar u sz. stijeni Cetine u Prenju i tako ponovio podvig koji su 1977.godine uspjeli postici Faruk Zahirovic, Slobodan Zalica i Naim Logic, imali su mogucnost da osmotre i zonu nedavnog pada i pogibije alpiniste Radeta Simica. Slijedi tekst prepiske koju su imali Slobodan Zalica i Igor Milosev.

Zalica: “Koliko razabirem, nesreća sa Radetom i partnerom mu dogodila se na onim dugačkim snježnim padinam, iznad ulaznog skoka u smjer, a ispod početka glavnog kuloara, gdje ih je lavina pokupila, najvjerovatnije krenuvši sa vrha samog Medvjedovog kuloara…?”

Igor Milosev:

“Zdravo Slobodane,
Moj penjački partner je bio Edin Zuhrić a što se Radeta Simica i nesreće tiče mnogo je tu čudnih okolnosti bilo, nažalost ali o tom ćemo duže kada se vidimo nekom prilikom.
Ukratko: Oni su prilazili Cetini po grebenu da izbjegnu lavinište i prvi skok i da u smjer uđu već negdje na pola (tu baš ne vidim smisao penjanja) ali nisu ni stigli do ulaza već na strmim padinama grebena su pokrenuli manju lavinu tačno ispod svojih stopa koja je Radeta samo izbacila iz ravnoteže i pošto u rukama nije imao cepin niti šljem na glavi nije se mogao ni zaustaviti, podlegao je povredama prilikom pada i udaraca od stabla i stijene a ne zbog jačine ili veličine lavine.
U prilogu je fotografija sa dvije tačke, gornja tačka je mjesto pada a donja tačka je mjesto gdje su našli tijelo.
Mi smo imali idealne uslove za uspon te smo zbog tog i uživali u penjanju. Ako se ponovo otvori mogućnost za penjanje u ovoj sezoni, sljedeći plan nam je varijanta Direktnog smjera.”

Igor

Jedna misao o “Alpinisticki partner Igora Miloseva je bio Edin Zuhric

  1. Žao mi čovjeka. Pokoj mu duši. RIP.
    Bune me Igorove riječi “… I pošto u rukama nije imao capin niti šljem na glavi…”, pa me interesuje kakvu su zaštitnu opremu uopšte imali (capin, šljem, dereze, konopac). Kakve su mjere lične i kolektivne sigurnosti bile preduzete? Thanks.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.