7 najjacih kandidata za domacina FIS Svjetskih prvenstava za 2023.

Na zasjedanju Međunarodnog skijaškog kongresa u Milanu (ITA) FIS će imenovati domaćine najvaznijih takmicenja u FIS kalendaru.

Shaking kandidat će imati 10 minuta da prezentira svoj koncept Vijeću FIS-a.

Prvi će biti Oberstdorf (GER), koji je jedini kandidat za FIS Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima 2026., koje će se uvijek održavati u parnim godinama. Bit će to sedmi put da je Oberstdorf domaćin Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima.

Montafon (AUT) će nastupiti sa svojom prezentacijom za domaćina FIS Svjetskog prvenstva u snowboardu, freestyleu i freeski skijanju. Montafonu bi to bio prvi put da bude domaćin najvećeg FIS Svjetskog prvenstva po broju medalja, ali Austrija već ima dragocjeno iskustvo jer je u Kreischbergu 2015. godine bila domaćin prvog kombiniranog Svjetskog prvenstva za najmlađe FIS discipline.

Sljedeći na dnevnom redu bit će Falun (SWE), koji je jedini kandidat za domaćina FIS Svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju. Falun donosi bogato iskustvo Svjetskog kupa na stol i bio je domaćin Svjetskog prvenstva 2015.

Posljednja četiri predstavljanja će izvesti četiri kandidata koji se bore za domaćinstvo FIS Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju. Prezentacije će dolaziti po abecednom redu.

Crans Montana (SUI) licitira drugi put zaredom. Švicarsko poznato turisticko mjesto bilo je domaćin Svjetskog alpskog prvenstva 1987. godine i od tada je rado viđen domaćin turneje Audi FIS Svjetskog kupa u alpskim disciplinama za žene.

Garmisch-Partenkirchen (GER) je također ponovljeni kandidat, što donosi bogato iskustvo na stolu nakon što je bio domaćin Svjetskog prvenstva 1978. i 2011. i kao dosljedan domaćin muških i ženskih turneja Svjetskog kupa posljednjih godina.

Narvik (NOR) se prvi put natječe i relativno je pridošlica u grupi, međutim alpska tradicija u Norveškoj ima jake korijene u regiji i raste velikom brzinom.

Konačno, Soldeu (AND) također podnosi svoju prvu ponudu. Andorskom skijalistu nisu nepoznanica velika događanja u raznim sportovima, a 2019. je ugostilo jedno od najuspješnijih finala Svjetskog kupa u alpskim disciplinama u posljednje vrijeme.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.