Sarajevo se kandiduje za Zimske olimpijske igre 2010.(stari tekst)

15/03/2002

Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. predstavljaju lepa sećanja za Bosance. Zelja te zemlje da ponovo bude domaćin igara 2010 uliva preko potrebnu nadu u pogledu jedinstva i zalečenja nacije umorne od podela.

(CNN – 09/03/02; Čikago San-Tajms – 24/02/02; Rojters – 05/02/02; Biznis Vik Onlajn – 31/01/02; Međunarodni olimpijski komitet)

Sarajevo, koje je bilo domaćin Zimske olimpijade 1984, nada se da će dobiti i Olimpijske igre 2010. Bosanska prestonica se nalazi u konkurenciji sa jos sedam zemalja, od kojih su sve mnogo bogatije od ove bivse jugoslovenske republike. Bosna mora mnogo da ulozi u popravke, modernizaciju i izgradnju novih kapaciteta na mestu onih unistenih tokom tri ratne godine. Ali, prisutan je veliki entuzijazam, zato sto narod Bosne i Hercegovine (BiH) gleda na Olimpijadu kao na sansu da se prevaziđu etničke podele koje su ostale i sest godina po okončanju rata.

«Rat je unistio toliko puno da je vrlo tesko ponovo zbliziti ljude. Za to će biti potrebne generacije», rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Volfgang Petrič. «Ono sto se sada moze postići jeste neka vrsta prećutnog sporazuma: OK hajde da pokusamo. I taj osećaj je stvarno sve izrazeniji».

Zaista, kandidatura Sarajeva za organizaciju Olimpijade 2010 dobila je podrsku različitih etničkih zajednica. Predsednik Bosanskog olimpijskog komiteta, Ahmed Karabegović, rekao je da je ovaj pokusaj Bosne prvi projekat za zblizavanje naroda. Danas već gotovo godinu dana, Muslimani, Hrvatsi i Srbi sarađuju u multietničkom komitetu za kandidaturu Sarajeva.

«Mi imamo punu podrsku svih struktura na kantonalnom, entitetskom i drzavnom nivou», rekao je Zlatko Vukmirović, portparol komiteta.

Olimpijada 1984 bila je prva odrzana u jednoj socijalističkoj zemlji. Smatralo se da su to bile jedne od najbolje organizovanih igara, a Sarajlije su bile hvaljene zbog svog gostoprimstva. «Ako bi Olimpijada ponovo bila odrzana ovde, to bi promenilo sve….i svakoga», rekla je jedna Bosanka koja je u ratu izgubila muza.

Međutim neće to biti lako. Pored ostre konkurencije u kojoj se nalaze gradovi kao sto su Salsburg (Austrija), Vankuver (Kanada) i Haka (Spanija), Sarajevo mora da prikupi oko 500 miliona dolara kako bi pokrilo troskove organizacije igara.Vukmirović se nada da će prikupiti sredstva od sponzora.

Očekuje se da Međunarodni olimpijski komitet do kraja avgusta saopsti ko su finalni kandidati za organizaciju igara, a potom 2. jula 2003, ko će biti domaćin Olimpijade. Vladislav Slokar, član komiteta za kandidaturu, rekao je da je optimista. «Mi moramo da probamo, a ako ne uspemo ovaj put jednostavno ćemo pokusati ponovo».

Ovaj tekst naručio je SETimes.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.