100 godina od formiranja Medjunarodne Skijaske Komisije pretece FIS

 Izvor:fis-ski

Cetvrtak 18.februara 2010.godine je obiljezen kao datum 100.te  godisnjica od formiranja Mejunarodne Smucarske Komisije a i stoljece od odrzavanja 1. Medjunarodnog Skijaskog Kongresa koji je odrzan u gradu Kristiania (kasnije nazvanom Oslo), Norveska, 18.februara 1910.godine.

Medjunarodna Smucarska Komisija , poznata i po akronimu na Francuskom jeziku kao CIS, bila je osnovana na svom inauguralnom sastanku kojem je prisustvovalo 10 zemalja, koje su je prihvatile kao prelaznu organizacionu formu iz koje je kasnije nastala danasnja Medjunarodna Skijaska Federacija FIS, Federation International de Ski ili International Ski Federation (FIS), tokom  Medjunarodne Zimske Sportske nedelje dogadjaja poznatog i kao 1.Zimske Olimpjske Igre u Chamonix-u Francuska u februaru 1924.godinr. Trenutno fokusirana na dogadjanja na XXI ZOOI u Vankuveru, FIS je za to vrijeme izrasla u organizaiju od preko 110 nacija clanica.

Ovaj znacajan datum FIS ceproslaviti na 47.Medjunarodnom FIS Kongresu koji ce se odrzati u Altalyi (TUR) od 30 maja do 3 juna 2010. kada ce biti objavljena i knjiga stampana povodom ovog velikog jubileja.

“Prvi Medjunarodni Ski Kongres odrzan 1910.godine predstavlja prvi korak promovisanju skijaskog sporta u globalu.U zadnjih stotinu godina skijanje je dozivilo veliki progres veliki i ubrzani razvoj koji se ne smanjuje.” Izjavio je Predsjednik FIS Gian Franco Kasper.”Mi smo zadovoljni sto zapocinjemo drugo stoljece razvoja skijanja ovde u Vankuveru na Zimskim Olimpijskim Igrama 2010., gdje ce sportisti u skijaskim disciplinama osvojiti 40 od ukupno 86 Olimpijskih medalja.

For more, click here.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.