Intervju sa Janezom Gorisekom, projektantom smucarskih skakaonica/letaonica

izvor:smucka.com          napisao: Klemen Zibelnik

Intervju:

Janez Gorisek:”Napravili smo manju revoluciju”!

Takmicari na ovogodisnjem Svijetskom prvenstvu u skijaskim letovima odrzanom na Planici (Slo), su jedinstvenog misljenja da izmjene na letaonici  povoljno  uticu na bezbjednost njihovih letova.Tvorac tih promjena je Janez Gorisek, koji vec godinama osavremenjuje I dogradjuje velikanku u dolini ispod Ponci.

“Bilo je potrebno pronaci povoljno rjesenje za doskociste, kako bi skakaonica mogla osigurati duge I sigurne skokove.Dogadjalo se da je vjetar prouzrokovao preduge skokove, pa je bilo problema sa Zirijem takmicenja.Sada, kada smo rasirili doskociste I zabetonirali zidove, dobili smo mogucnost da doskociste oblikujemo u skladu sa nasim iskustvima.Na “isteku” smo izveli sigurnosnu krivulju koju smo nazvali  I “klotoida”.Okrenuli smo je tako da je  sada na donjem radius a ne na gornjem.To je novost koju propisi Medjunarodne Skijaske Federacije (FIS) jos uvijek nemaju.Postojeci propisi je predvidjaju u obrnutom smjeru, a kod nas je to bilo potrebno drugacije rijesiti.Drugacije receno, mi smo zelili  utvrditi kakav je najmanji  radijus, kojeg mozemo  uvesti.

Sa tim smo produzili  bezbjedne  skokove do 240 m”, tako je dio novosti na skakaonnici Velikanki opisao Gorisek, te dodao da se bezbjednost skokova odredjuje tako da se pogledaju  nagibi unazad, koji sun a Planici izmedju 28 I 27 stepeni.Clan Pocasnog odbora pri Organizacionom Komitetu Planice je potom predstavio preostala poboljsanja:Spistili smo “hrbtiste” I oblikovali gap o “kubicnoj paraboli”.Sada skakac leti  vise jednakomjerno, sto znaci da bolje slijedi  oblik letaonice.Za pola stepena smo povecali nagib  “odskocnog stola” , sto daje bollju krivulju leta.Takmicar tako leti blize tlu a u zaddnjem trenutku ima mogucnost da “povuce” jos dalje.Zalet je trenutno ostao nepromijenjen”.

Za dalji  razvoj letaonice je prvi uslov sigurnost.Ukoliko bi se ove godine skakaci besbjedno  spustali  kod letova do 230 odnosno  235 m, Gorisek misli da bi FIS napravila novi pravilnik koji bi omogucavao skijaske letove do 250 m.”To je stvar postupnosti.Trenutno  nas ogranicava   velicina  objekta, brzina  na “odskocnom stolu” I brzina  pri doskoku.Do 300m bi mogli skociti ukoliko  bi imali brzinu na “odskocnom stolu” od 115 km/h, pri skoku  140 do 145 km/h, sto je negdje  najveca brzina koju bi skakaci lako povecali.Ako bi proizveli bolje kombinezone mogli bi  postici  jos dalje letove sa manjim brzinama.FIS je sada sigurno na losijim kombinezonima postigla da skakaci imaju krace skokove.

Nakon duzeg vremena ponovo se odlucim da pogledam sta to ima novo na izvrsnom slovenackom ski websitu www.smucka.com , kad tamo odmah ugledam Intervju koji je za Janezom Gorisekom, svijetskim strucnjakom za smucarske skokove I projektovanje smucarskih skakaonica napravio novinar Klemen Zibelnik.Na slici koja je objavljena uz tekst Intervjua vidim da je Janez u dobroj formi sto me, kroz cinjenicu da smo jako dobri prijatelji, izuzetno obradovalo. Uvijek je odisao optimizmom i dinamicnim nacinom zivljenja, bez zastoja I odmora. Nismo se vidjeli jos od 2002.godine kada sam ga, radeci u Komitetu za kandidaturu Sarajeva za domacina ZOI 2010., pozvao da posjeti Sarajevo I izvrsi procjenu vrijednosti radova na eventualnom obnavljanju olimpijskih skakaonica na Igmanu iznad Sarajeva.

Autor Intervjua ne spominje da su letalnicu Velikanku projektovali braca Lado (pok.) i Janez Gorisek, obojica arhitekti koji su ovim impozantnim objektom dali stimulans razvoju smucarskih letova u svijetu.To smatram propustom, kojim je,  inace dobar tekst Intervjua, znacajno osiromasen.

 

Inace, bez pomoci Janeza Goriseka I njegove porodice u godinama 1993, 94 i 95. moj izbjeglicki put, moj zivot I zivot mojih najblizih bio bi znacajno tezi I neizvjesniji. Zahvaljujem mu se i ovog puta a i cijeloj njegovoj porodici.

Vlatko Slokar


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.