Biatlon/Biathlon- 5.

Biatlon/Biathlon Olimpijski sport na snijegu.

Jaka muskulatura, izvanredna tehnika, brzina i ostro oko.

Na ovom blogu imate jos 4 teksta na temu Biatlona

Biathlon — Sport koji kombinuje skijasko trcanje I gadjanje iz puske- nije se pojavio kao sport vec kao nacin zivota u zemljama Sjeverne Evrope, gdje su lovci jos prije 2000 godina BC, uspijevali na skijama preci duz bijelih bespuca I pronaci hranu za svoje porodice.U Skandinavskim zemljama pojava vojnika na skijama seze u XVI vijek.

Rijec “biathlon” dolazi iz grcke rijeci za “dva testa”.Danas, biathlon takmicenja se sastoje od 10 razlicitih zasebnih formi koe ukljucuju trcanje na skijama I pucanje u metu iz malokalibarske puske.Glavni zahtjev je da takmicar stazu pretrci u sto kracem vremenu I da pogodi sto vise meta na strelistu I tako izbjegne dobijanje vre,menskih dodataka kao kazne za promasaje.

Prvo Svijetsko prvenstvo u Biatlonu odrzano je 1958.godine na Saalfeldenu u Austriji.Biatlon postaje olimpijski sport (za muskarcce samo) na ZOOI 1960.godine u Sqaw Velley, SAD.Trideset godina kasnije, 1992.godine na ZOI u Albertvillu u Francuskoj Izvedena sup o prvi put I takmicenja u Biatlonu za Zene.

Kako se takmicenja odrzavaju…

Skijaski dio u biatlonu zahtijeva brzinu, izvanrednu fizicku pripremu I tehnicka znanja u slobodnoj skijaskoj tehnici.Pucanje iz puske na strelistu zahtijeva od takmicara brzo smirenje I kontrolu disanja, preciznost I strpljenje.


Kada takmicar na skijama utrci na streliste, odlaze stapove I iz puske puca pet metaka u metu udaljenu 50 metara.Svaka meta ima pet tanjurica pricvrscenih u vodoravnom nizu, koje sportista mora da pogodi.Takmicari pucaju nekoliko puta iz stojeceg I lezeceg polozaja.

Kada se puca iz lezece pozicije mete su velicine loptice za golf (45 mm); kada se puca iz stojece pozicije mete su velicine grejpfruta (115 mm).Vrhunski biathlon takmicari uobicajeno potrose  20 do 25 sekundi tokom kojih ispale svih pet metaka.Promasaj mete moze skupo da kosta takmicara: ovisno o duzini trke I discipline, promasaj donosi 1 minut dodatka na ukupno vrijeme za koje je takmicar pretrcao stazu ili jednan “kazneni krug”, sto znaci da za svaki promasaj takmicar mora da pretrci dodatnih 150 m kaznenog kruga koji se nalazi odmah uz streliste.

Individual/pojedinacni Start

U pojedinacnim trkama Muskarci na 20 km  a Zene  na 15 km.Takmicari startaju pojedinacno- jeda po jedan u razmaku od 30 sekundi a trce u krugovima koji su kod muskaraca dugi 4 km a kod zena 3 km I to po pet puta.(5×4=20   5×3=15).Izmedju pretrcanih krugova takmicari-ke se zaustavljaju na strelistu 4 x da bi svaki put izveli pet pucanja u mete.Za svaki promasaj jedan minut se dodaje na ukupno vrijeme za koje je takmicar pretrcao stazu.


Takmicar koji je stazu pretrcao u najkracem vremenu koje kombinuje trcanje I kaznene minute na strelistu, je POBJEDNIK!

Sprint (jedna od disciplina u Biatlonu)

Slicno individualnom startu, takmicari u Sprintu startaju takodjer u interval od 30 sekundi.Tokom sprinta, Zene takmice na 7.5 km (3 kruga od po 2.5 km) a Muskarci takmice na 10 km (3 kruga od po 3.3 km). Svaki takmicar se mora zaustaviti dva puta na strelistu da bi izveo pucanje iz MK puske od pet hitaca u metu.Ako takmicar/ka promasi metu, on/ona mora da trci kazneni krug dug 150 m..Takmicar/ka sa namanjim vremenom, ukljucujuci I kaznene grugove, je pobjednik.
Pursuit / potjera

Najboljih 60 takmicara iz Sprinta se kvalifikuju za Pursuit takmicenje. I nastoje svojim vremenom pobijediti vrijeme pobjednika iz Sprinta.Takmicari u Pursuit takmicenjima startaju po redosljedu napravljenom prema njihovim rezultatima postignutim u Sprintu; pobjednik iz Sprinta starta prvi, dok svi ostali takmicari startaju u intervalima baziranim na njihovim zavrsnim vremenima iz Sprinta, odnosno na onoliko sekundi zaostatka za pobjednikom su imali u Sprintu.Zene takmice na 10 km (5 krugova od 2 km) a Muskarci takmice na 12, 5 km (5 krugova od 2,5 km).Svaki takmicar se mora zaustaviti cetri puta na strelistu I ispucati pet metaka u metu.Sa svaki promasaj, takmicar mora da trci kazneni krug od 150 m.Takmicar koji prvi udje u cilj je pobjednik.
Relay / stafete

U takmicenjima Stafeta u svakoj izmjeni, takmicari startaju istovremeno po jedan iz svakog stafetnog tima ( 7. 5 km Muskarci, 6 km Zene), boreci se da postignu sto bolje vrijeme u odnosu na takmicare preostala tri tima.Saki takmicar se na strelistu zaustavlja dva puta.U ovom takmicenju, umjesto pet metaka, svvaki takmicar ima pravo da ispali I dodatna tri metka.Ako sportista I pored ta tri dodatna metka promasi metu, mora da trci kazneni kruga od 150 m za svaki promasaj.
Mass Start / Grupni Start

Medjunarodna Biatlon Unija jedna od najbolje organizovanih i najbogatijih medjunarodnih sportskih organizacija

U ovoj disciplini ( Zene 12, 5 km, Muskarci 15 km), najboljih 30 takmicara/ki starta istovremeno I moraju se na strelistu zaustaviti cetri puta da bi svaki put ispucakli pet metaka u mete.Ako sportista promasi metu, mora za svaki promasaj optrcati kazneni krug od 150 m.Ako na takmicenju takmicar/ka zaostaje za drugim takmicarima cijeli krug, mora odmah odustati od daljeg takmicenja.


Competition Events/ Biatlon discipline

Men’s 4 x 7.5 km Relay/stafete
Women’s 4×6 km Relay/stafete
Men’s 10 km Sprint
Women’s 7.5 km Sprint

Men’s 12.5 km Pursuit

Women’s 10 km Pursuit
Men’s 15 km Mass Start / grupni start

Women’s 12.5 km Mass Start
Men’s 20 km Individual / pojedinacno
Women’s 15 km Individual / pojedinacno

Terminologija Biatlona

Ammunition / municija                    

22 kalibarski metci kojim se puca iz malokalibarske puske u biatlonsku metu.

Arm Sling / kajs-oprtac

Kajs na pusci koji se koristi da stabilizuje pusku uz rame takmicara kada puca iz lezeceg polozaja.

 Okidanje

Takmicar prije nego sto pocne da puca izvrsi malo podesavanje nisana, provjeravajuci pri tome polozaj sunca, jacinu I pravac vjetra.Nakon toga pocne da nisani.

Clip / sarzer
Sarzen na pusci, ram za metke, magazin – sadrzi 5 metaka

Firing Lane / Vatrena linija

Oko 50 m razmaka izmedju vatrene linije I meta.Vatrena linija je linija koja povezuje mjesta sa kojih takmicari pucaju.
Freestyle Technique / Slobodna tehnika

Tehnika kliznog koraka / klasicna tehnika


Harness / oprtac

Remen kojim je puska okacena na ramena sportiste.

Handover Zone

Obiljezena je crvenom linijom, a obilljezavava prostor izmedju dva stafetna tima.

Simultaneous Start / Simultani start- svi startaju u isto vrijeme

Kada svi takmicari startaju u isto vrijeme .Olimpijski Sprint I stafete koriste simultani start.


Penalty Loop / Kazneni krug

Krug od 150 metara koji svaki takmicar koji napravi promasaj mete, mora na skijama pretrcati. Jedan promasaj-jedan krug.Kazneni krug se primjenjuje u : Sprintu, Stafetama, Pursuit-u I Masovnom-grupnom startu.Kaznenog kruga nema u pojedinacnim takmicenjima kod kojih se primjenjuje pravilo da se za svaki promasaj mete takmicaru dodaje 1 minut na ukupno vrijeme.
Prone / lezeci polozaj na stomaku

Lezeci polozaj za pucanje na strelistu.Puska moze imati kontakt samo sa takmicarevim dlanovima, ramenom I obrazom.
Range / streliste

Biatlon streliste sa vatrenom linijom koja je od meta udaljena 50 m.

Rifle / puska


Jednometka, 22 kalibarska puska koja se koristi za biatlonska takmicenja.Puska ima poklopac na vrhu cijevi kako bi je zastitila od snijesnih padavina, prednji I straznji nisan I magazine/sarzer koji sadrzi pet metaka.

Shoot Clean/pogoditi u svih pet meta

Pogoditi svih pet meta tokom jednog streljackog polozaja.(jednog zaustavljanja na strelistu)

Shooting Mat / prostirka

Prostirka na strelistu koja nije klizava a sa koje takmicar puca u metu.

Standing / stojeci

Stojeci streljacki polozaj kod kojeg takmicar stoji bez drugog oslonca.Puska moze da ima kontakt samo takmicarevim dlanovima, ramenom, obrazom I dijelom grudnog kosa odmah uz rame.

Targets / mete

Svaki  takmicar puca u pet okruglih bijelih meta.Kada metak pogodi metu, aktivira se mehanizam koji pomjeri njen bijeli krugi I zatamni ga dijelom koji je obojen u crnu boju.Kod pucanja iz stojeceg stava diameter mete je velicine 115  mm a kada se puca iz lezeceg polozaja, velicina mete-bijelog kruga je 45 mm.

Wind Flags / zastava za pravac  vjetra

Zastava na strelistu pokazuje pravac I jacinu vjetra.

Zero / nula

Prije nego sto takmicenje pocne, svaki takmicar puca u papirnatu metu da bi nastimao nisan puske I vidio gdje puska “nosi”. Nastimavanje obezbjedjuje precizno pucanje bez obzira na pravac I snagu vjetra.

7 misli o “Biatlon/Biathlon- 5.

 1. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you might be a great author. I will remember to bookmark
  your blog and will come back down the road. I want to encourage one
  to continue your great work, have a nice weekend!

  Sviđa mi se

 2. I have to thank you for the efforts you have put in penning this blog.
  I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you later
  on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my
  own, personal website now 😉

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.