Nordijske skijaske discipline: Skijasko / smucarsko trcanje / Cross country

U Rusiji su jos davne 1930.godine pronadjeni dokazi da je skijasko trcanje postojalo kao forma kretanja tokom dugih zima, jos od prije 6000 godina.Slike na zidovima pecina prikazivale su lovce I jelene u snijegu.Lovci su na nogama imali dvije drvene daske koje su im omogucavale brzo kretanje po snijegu tokom dugih zima .

Svedska armija je vec 1500.godine bila upotpunosti opremljena smuckama;Norveska armija je odrzavala takmicenja u smucarskom trcanju jos od 1767.godine.Prvo civilno takmicenje u skijskom trcanju  odrzano je u mjestu Tromso, na sjeveru Norveske 1843.Takmicili su se samo muskarci na 18 km I na 50 km.Zene su svoj prvi nastup u skijaskom trcanju imale na ZOI 1952.godine u Oslu, Norveska.

Tih godina se se u skijaskom trcanju primjenjivale tehnnike “kliznog koraka” I “slobodna tehnika, koje su postale odvojene discipline na takmicenjima ZOI u Kalgariju, Kanada 1988.godine (4 godine nakon XIV ZOI u Sarajevu).

Kako se odrzavaju takmicenja:

Takmicari koriste kao bazicnu tehniku u skijaskom trcanju:

A.Klasicnu tehniku, kod koje se skije krecu paralelno, jedna uz drugu kroz ljevkasto udubljenje napravljeno masinom za uredjenje staza koja vuce za sobom prikljucak.

B.Slobodnu tehniku kod koje takmicari odklizuju praveci klizni korak , slican koraku koji prave klizaci u brzom klizanju.Odguruju se osloncem na unutrasnju ivicu jedne a potom druge skije.U slobodnoj tehnici se koriste krace skije, brze od onih u klasicnoj tehnici-brze su prosjecno 8% na stazi iste duzine.

U Olimpijskom Programu Skijaskog trcanja,

Zene takmice u pojedinacnom Sprintu, Timskom sprintu, 10 km Pojedinacni start, 15 km Pursuit/potjera, 30 km Grupni start I Stafete 4 x 5 km.

Muskarci takmice u: Individualni/pojedinacni Sprint, Timski Sprint, 15 km Pojedinacni Start, 30 km Pursuit, 50 km Grupni/Mass Start I Stafete 4 x 10 km.Navedene dvije tehnike se naizmjenicno koriste kod trcanja na 10 I 15 km Individualni start, Timski Sprint I Grupni start-mijenjaju se svake 4 godine-koliko traje jedan olimpijski ciklus.

Individual/pojedinacni Start

Klasicni korak

U ovoj takmicarskoj discipline Zene se takmicce na 10 km a Muskarci na 15.Takmicari startaju u interval od 30 sekundi, najbolji skijasi startaju na samom kraju.Takmicari se takmice sa satom.Pobjednik je takmicar/ka sa najmanjim vremenom.

 

 

Mass Start/Grupni start

Po prvi put je Masovni/Grupni Start bio prikazan na Zimskim Olimpijskim Igrama 2002 u Salt Lake City-u, SAD.Takmicare poredalju na sratnu liniju, tako da startaju simultano, svi odjednom.Zene trce na 30 km a Muskarci na 50 km.Posto takmicari/ke u ovoj discipline trce manje krugove, omoguceno I je da se pred tribinom na stadionu pojave svakih 10-12 minuta, sto takmicenje cini atraktivnim.Prvi takmicar koji predje ciljnu liniju, je pobjednik.Nije rijetkost da se na ciljnoj liniji u isto vrijeme nadje I 10-tak skijasa.U takvim slucajevima pobjednika odredjuje snimak foto-finisa, na kojem je moguce vidjeti stvarni poredak ulaska u Cilj.

Pursuit/Potjera

U ovoj disciplini se kombijuju obje tehnike smucarskog trcanja, klasicna tehnika I slobodna-tehnika kliznog koraka.Slicno kao kod Masovnog starta, takmicari zapocinju trcati simultano, poredani u formaciju u obliku strelice sa najboljim takmicarima u njenom vrhu/spicu.Na polovini trke, takmicari/ke, brzo koliko je to god moguce, mijenjaju skije I stapove.Zene trce na 7,5 km klasicnim stilom a potom 15 km slobodnom tehnikom.Muskarci trce na 15 km klasicnim stilom a potom 15 km slobodnim stilom.Kratki krugovi omogucavaju da takmicari/ke prolaze pored tribune sa gledaocima svakih sest do osam minuta.Taakmicar/ka koji prvi predje ciljnu lliniju, je povjednik.

Individual Sprint/Sprint pojedinacno

Individualni Sprint pocinje sa kvalifikacijama u kojim skijasi/ce startaju u intervalu od 15 sekundi I trce jedan krug od 1.2 km Zene I 1.4 km Muskarci.Najboljih 30 takmicara iz ove kvalifikacione trke –prolaze u cetvrt finale.U cetvrtfinalu, polufinalu, A I B finalnim trkama nastupa po 6 takmicara/ki a najbolja dva takmicara/ke iz svake grupe, kvalifikuju se za slijedecu rundu.

A I B finalna trka se sastoji od 6 skijasa/ca.Najbolja dvijica uvijek se plasiraju u slijedecu rundu.A finale se sastoji od od sest skijasa koji se bore za zlatnu medalju.

The individual sprint begins with a qualification round where skiers start in 15-second intervals skiing one lap of the 1.2-kilometre (women) or 1.4-kilometre (men) course. The top 30 finishers from this round advance to the quarter finals. The quarter-final, semi-final and A-and B-final rounds have six skiers in each heat; the top two skiers from each heat, and the top two fastest skiers from each round, advance to the next round. The A-final consists of six skiers vying for the gold medal.


Team Sprint/Timski Sprint

U Timskom Sprintu trce dva takmicara naizmjenicno, tri puta svaki od njih, za ukupno 6 krugova.Nakon toga se odrzava polufinalna trka koja se sastoji od 10-15 timova.Najboljih 5 timova iz pollufinala kvalifikuje se za finalnu trku.Takmicari moraju izvesti veoma korektnu izmjenu izmedju krugova, tako sto ce jedan drugog dotaci rukom na nacin koji druge timove ne ometa u takmicenju.Pobjednik je onaj tim koji prvi predje Ciljnu liniju, nakon sto su njegovi takmicari optrcali svih 6 krugova.


Relay/Stafeta

U Stafetama tim od cetri takmicara/ke u  prve dvije izmjene (takmicara/ke) trce klasicnu tehniku a zadnje dvije izmjene (takmicara/ke) trce slobodnom tehnikom.Zene trce 4 x 5 km-ukupno 20 km, dok Muskarci trce 4 x 10 km – ukupno 40 km.Takmicenje Stafeta zapocinje  Grupnim Startom sa timovima poredanim na startnim linijama.Izmjena skijasa/ca je slicna kao u discipline Timskog Sprinta.Pobjednicki tim je prvi koji predje ciljnu liniju, nakon sto je njegov posljednji takmicar optrcao svoj krug.

Competition Events/Takmicarski program

Men’s 30 km Pursuit (15 Classic+15 Free)
Ladies’ 15 km Pursuit (7.5 Classic+7.5 Free)
Men’s Individual Sprint Classic
Ladies’ Individual Sprint Classic
Men’s Team Sprint Free
Ladies’ Team Sprint Free
Men’s 4×10 km Relay Classic/Free
Ladies’ 4×5 km Relay Classic/Free
Men’s 15 km Individual Free
Ladies’ 10 km Individual Free
Men’s 50 km, Mass Start Classic
Ladies’ 30 km, Mass Start Classic

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.