Nordijska kombinacija/Nordic Combined

U Norveskoj su se vec 1800. Skijasi iskupljali svake zime kako bi ucestvovali u seriji ski karnevala koji su se sastojali od malih sportskih takmicenja I  nesto zabave.

Od najboljih medju takmicarima prisutnim na karnevalu, formirale su se male grupe onih koji su specijalizirali skijasko trcanje koje od sportiste zahtijeva izdrzljivost I snagu I skijaske skokove koji od sportiste zahtijevaju psihicku snagu I tehnicku kontrolu.

Muskarci su se takmicili u Nordijskoj kombinaciji-pojedinacno vec na Prvim Zimskim Olimpijskim Igrama u Chamonix-u, Francuska 1924.godine.Timska takmicenja u Nordijskoj kombinaciji su prvi put bila predstavljena na ZOI u Kalgariju 1988.godine, dok  se Sprint Olimpijskom program prikljucio na ZOI u Salt Lake City, Amerika 2002.godine.

Kako to funkcionise:

Skakacki dio se pojavio prvi put pracen takmicenjem u trcanju  slobodnom tehnikom.Pauza izmedju skokova I skijaskog trcanja nije mogla biti kraca od 35 minuta, odnosno ne duza od nekoliko sati.

Poznat kao “Gundersen” ili pursuit (potjera) start, zove se sistem u kojem rezultati u skokovima direktno uticu na startne pozicije u Skijaskom trcanju-trci koja slijedi.Nakon sto starta najbolji skakac, za njim nakon jedne sekunde ili minute, startaju preostali takmicari.Koristeci taktiku  “paket-trke” takmicari se iskupljaju u grupe I formiraju “voz” koji se stazom spusta slijedeci “vozove” formirane od grupa drugih takmicara.Pobjednik u Nordijskoj kombinaciji je takmicar koji prvi predje liniju Cilja.

Pojedinacni skokovi na Normalnoj (maloj) skakaonici (90 m)

Takmicari pocinju sa jednim skokom na normalnoj skakaonici, nakon cega slijedi trka u Skijaskom trcanju na 10 km, obicno sastavljena od cetri kruga od 2, 5 km.Prvi takmicar koji predje liniju cilja je pobjednik.

Pojedinacni skokovi na velikoj skakaonici (120 m)

Takmicari skacu po jedan skok sa velike skakaonice, nakon cega slijedi trka umSkijaskom trcanju na 10 km, odnosno cetri kruga od 2, 5 km.Takmicar koji prvi predje liniju Cilja, je pobjednik.


Timsko takmicenje

U Nordijskoj kombunaciji se timovi sastoje od 4 takmicara.Svaki takmicar skace jednom na velikoj skakaonici.Rezultati svih takmicara se zbrajaju, tako da tim koji ima najvezi zbir skokova starta prvi u takmicenju u Skijaskom tcanju, koje slijedi.Ovo je stafetna trka u kojoj svaki od takmicara trci 5 km.Tim ciji skijas prvi predje liniju Cilja, je pobjednik.

Olimpijski Program Nordijske kombinacije  

Men’s Individual skokovi sa 100 m NH / 10 km
Men’s Individual skokovi sa 140 m LH / 10 km
Men’s Team / 4×5 km stafeta

International Federation
Medjunarodna Skijaska Federacija
www.fis-ski.com

Canadian Federation
Nordic Combined Ski Canada
www.nordiccombinedcanada.com

Sportska terminologija

Distance Points/Poeni za duzinu skoka

Poeni koji su dobijeni za duzinu skoka, koja se mjeri od mjesta na kojem je takmicar repovima skija dodirnuo snijeg pa do ivice odskocnog mosta.
Free Technique/Slobodna tehnika

U   u Skijaskom trcanju kao dijelu Nordijske kombinacije, primjenjuje se tehnika “Slobodnog stila”Ona se sastoji od klizackih kretnji/kliznog koraka.Slobodna tehnika takodje ima klizni korak ali ne u smislu bocnog odgurivanje vec , oslonccem na oba staba takmicer se potisne prema naprijed I pri tome izbaci u naprijed jednu skiju a drugom se, sa osloncem na njenu unutarnju ivicu odguruje prema naprijed.
Gundersen Method

Pobjednik u skijaskim skokovima starta prvi u trci Smucarskog trcanja.Osnovno je da su razlike u skijaskim skokovima ovde pretvorene u vrijeme, odnosno u redosljed starta.Svi takmicari startaju onoliko poslije prvog (pobjednika u skijaskim skokovima) koliko je njihov skok bio kraci od njegovog, odnosno onoliko iza njega kolika je razlika u osvojenim poenima u skijaskim skokovima..

In-run

Ovo je ime za prolaznu rampu niz koju se skijasi spustaju da bi postigli  brzinu neophodnu za izvodjenje skoka.

K-Point

Razdaljina izmedju mjesta odskoka I mjesta doskoka.Sudije mjere ovu liniju kako bi odredili iznos bodova koje je takmicar osvojio svojim skokom.

Large Hill/Velika skakaonica

To je veca od dvije olimpijske skakaonice.Na planini Whistler kod Vankuvera, u Olimpijskom Parku sa velike skakaonice takmicari mogu da dostignu skok dug 140 m.
The larger of the two Olympic ski jumps. At Whistler Olympic Park, skiers can jump a distance of up to 140 metres from the large hill.

Nordic Combined/Nordijska kombinacija

To je sport koji kombinuje skijaske skokove I skijasko trcanje.

Normal Hill/Normalna skakaonica
Manja od dvije olimpijske skakaonice.Na Whostleru, u Olimpijskom parku je moguce sa male skakaonice izvesti skokove duzine do 106 m.

Outrun/ doskociste

Teren na ravnom I koji sluzi takmicarima da doskoce, zavrse svoj skok I zaustave se

Takeoff/Odskociste

Tacka sa koje se takmicar odrazi I zapocne skok, nalazi se na kraju odskocne rampe, gdje takmicar istegne tijelo prema naprijed I polegne iznad skija pri eksplozivnom odrazu.Odraz na odskocistu je nakriticnija faza skoka u kojoj do izrazaja dolaze specificni pokreti u odredjenom vremenskom intervalu.
Telemark Position/Telemark polozaj

Doskok pri kojem se skakac prizemlji sa jednom skijom isturenom naprijed a koljena druge noge naslonjenog na skiju Kao kada skijasi telemark tehnikom prave zaokret/kristijaniju.

V-Position or V-Style/Polozaj skija skakaca u obliku slova “V”

Pozicija tijela koju skakac zauzme tokom leta, upri kojoj se repovi skija skoro dodiruju a vrhovi stoje razmaknuti cineci tako obllika slova “V”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.