ZOI’84. – Cijena izgradnje sportskih objekata – Povodom obiljezavanja godisnjice ZOI’84.

Povodom obiljezavanja 28. godisnjice od odrzavanja XIV Zimskih Olimpijskih Igara u Sarajevu, objavljujemo podatke o cijeni kostanja izgradnje olimpijskih sportskih objekata.Autor komentara i tabele sa podatcima je  Slavko Malec, danas sef Sluzbe za razvoj u RO’ZOI 84. u Sarajevu.

ZOI  cijena objekata

Što se tiće tablice koja je u prilogu treba znati da nikad OK ZOI nije zvanicno objavio  cijenu objekata u devizama, već isključivo u dinarima. I onda neko napravi propust i te dinare pretvara u dolare ili marke 1984, a objekti izgrađeni 1981 ili 1982 kada je tečaj bio daleko manji i onda im Olimpijska dvorana Zetra vrijedi 15 miljuna maraka, a samo konzultantske usluge za nju plaćene su 2 milijuna a za projekt takodjer 2 milijuna maraka. Dok je sam ugovor za izgradnju bio “tezak” 86 milijuna maraka i tome slično.

Mislim da treba skinuti famu da su igre koštale smo 100 milijuna dolara. Međutim treba znati da nema ovdje nikakve prevare. Financijeri Igara su znali iskoristiti tadašnji devizni trend. I još nešto je bitno: SVI OBJEKTI SU IZGRAĐENI OD VLASTITIH SREDSTAVA OK ZOI. Naime od prodaje TV prava i marketinških aktivnosti je  skupljeno dosta sredstava za izgradnju objekata. Razne donacije građana su otišle za izgradnju aerodroma i nekih drugih objekata (TV, pozorišta, pa i dijela Skenderije II i slično) Isto tako je OK ZOI sa 10 milijuna dolara financirao telekom odnosno komunikacijski sustav.

Slavko Malec

Vrijednost uloženih sredstava u izgradnju olimpijskih objekata (1)

 

 

 

 

 

 

 Igman-Malo Polje poligon za skijske skokove u izgradnji

 

 

 

 

 Trebevic, Colina kapa-Bob i sankaska staza u izgradnji

 

 

 

 

Bjelasnica, Start Olimpijske staze za Spust-Muskarci

5 thoughts on “ZOI’84. – Cijena izgradnje sportskih objekata – Povodom obiljezavanja godisnjice ZOI’84.

 1. Slavko,
  hvala ti na ovim podacima.Bio si i ostao legenda ZOI 84.Predlazem ti da sve te podatke i svoja sjecanja,preneses u knjigu.Tako bi ostao pisani trag o tom velikom poduhvatu za generacije koje dolaze.
  Srdacan pozdrav
  duba

  Sviđa mi se

 2. Duba i Vlatko hvala. Najveći problem sada Igara što neki koji nisu bili niti u Sarajevu, a neki koji su bili nosaći kaputa pokojnom Anti ili Branku se predstavljaju članovima OK i govore o Igrama. Arhiva Igara je bila pohranjena na Zetri do 1998. Sačuvana od ratnog vihora. A onda se našle dvije budale i to bacile u otpad kao “malećevo smeće”. A što se tiće sjećanja u pravu si, treba negdje to zapisati. Nisam bio netko veliki za igre bio sam mali kotačić, Bio sam u početku koordinator za ledene sportove, a u vrijeme Igara direktor Zetre. Sjeti se Duba kako ti je bilo na bob stazi u vrijeme Igara ili na Zetri.

  Sviđa mi se

 3. Svaka čast Slavko,
  Kao i uvijek, geometarskom preciznošću, daješ podatke od velike vrijednosti. Pokušaću napraviti revalorizaciju tadašnje vrijednosti DEM prema današnjem EUR-u i vidjeti kako cijene izgradnje objekata u tadašnje vrijeme stoje prema podacima Vankuvera i Sočija.
  Srdačan pozdrav iz ledeno hladne Moskve (-32 C)

  Slobodan (Bobo) Delić

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.