Vrh Bjelasnice, olimpijske planine iznad Sarajeva danas, 1.avgusta 2012.godine!

Autor: Slavko Malec, Sarajevo

U prilogu je album s vrha Bjelasnice. Fotke snimila moja suradnica Vildana i ja. Nadam se da ce te steci dojam u kavom je stanju objekat iz kojeg su startali najbolji spustasi svijeta.. A pogled, steta sto nije bilo potpuno suncano kada se moze  vidjeti i Italija. Druga zgrada je predajnik TV koji je raketiran u ratu.

Lijepi pozdravi, Bobo

bjelasnica-231

Rijec urednika:
Kao podsjecanje za one mlade koji su  o olimpijskoj slavi  Sarajeva i olimpijskih planina Jahorine, Igmana, Trebevica i Bjelasnice, slusali od svojih roditelja ili saznavali iz pisanih izvora, nekoliko pojasnjenja:

Slike su snimljene na vrhu Bjelasnice (   2067 metera /6782 feet)  gdje su se nalazile meteoroloska opservatoriija (jedna od najstarijih u Evropi) i objekat u kojem je bila izlazna stanica trosjedne zicare kojom se sa Babinog dola dolazilo na start staze za Spust/Downhil, koji se izvanredno vidi na nekoliko fotografija a jos uvijek ga krasi znak XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984.

Najljepsa mi je slika koja prikazuje objekte na Babinom Polju u podnozju Bjelasnice. Iz gotovo “pticje” perspektive se, srecom, ne vide  beton i drugi neadekvatni materijali koristeni sa izgradnju objekata koji ne pristaju uz planinski ambijent.

U to vrijeme (1984.- 1992.g.) bjelasnicka spust staza vazila je za najatraktivniju  te vste na svijetu, cemu je posebno doprinosilo tehnicko rjesenje starta staze koji je bio uklopljen u objekat izlazne stanice trosjeda u kojoj se nalazio i luksuzan restoran. Startno mjesto je maksimalno podignuto i rampom prikljuceno na stazu  kako bi se dobilo nekoliko metara visinske razlike izmedju Starta i Cilja i tako ispostovali strogi standardi propozicija za odrzavanje takmicenja Zimskih Olimpijskih Igara.

Od sve toga ostale su rusevine da podsjecaju na prolaznost svega pa i svijetske sportske slave do koje su nas dovela desetljeca vrijednog rada mnogih generacija sportskih radnika i entuzijasta..

Ko zna, mozda da sablasni prizori sa vrha Bjelasnice u bliskoj buducnosti budu inspiracija novim generacijama u ponovnoj afirmaciji bosansko-hercegovackog prostora, ljudi u njemu i kulture kojom su se ponosili.

Vlatko Slokar

ps. Sta bi Slavko Malec rekao danas kada ni ostatci Radne organizacije ZOI’84. ne rade do te mjere profitabilno da bi se od svog rada mogli izdrzavati?

    

              

                                                                                                                    

Slobodan Zalica, Bjelasnica, Bjela……ovih dana!

2 misli o “Vrh Bjelasnice, olimpijske planine iznad Sarajeva danas, 1.avgusta 2012.godine!

  1. Mala dopuna: cilj je ove godine obejkt starta spusta kompletno očistit. Do vrha Bjelašnice put popraviti. Na platou ispred objekta mali parking srediti. Projekt šesterosjeda od Babinog Dola do Međustanice se radi. Od Međustanice (bivšeg trosjeda) do Vrha planiramo četverosjed. Nadam se da ćemo u restoranu na Vrahu Bjelašnice u rujnu/septembru iduće godine piti kavicu a stići do njega žičarom. Možda preambiciozno ali ako to ne uradimo, onda stvarno ova država nema nikakve šanse.
    Najgore što sam mogao doživjeti na vrhu Bjelašnice je pregled objekta predajnika. Očekivao sam da je u boljem stanju i radio već neka rješanja da ga pretvorimo u hotel. Nažalost on se samo može srušiti i ništa više. Ali ne odustajemo – do Opservatorije ide planinarski dom ili hostel. Prema tome eto mogućnosti da se i prenoći na Vrhu Bjelašnice.
    Držite nam fige da u svemu ovom uspjijemo
    Slavko Maleć- Bobo

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.