Edo Retelj, hrvatski planinar nastradao u lavini na planini Kamesnici, HR – 23.02.2013.

slika-1564-1Izvor: www.gss.hr, autor S. Božić

Dana 23.02. 2013. godine u velikoj lavini na Kamešnici izgubili smo prijatelja i gorskog spašavatelja Edu Retelja. Ova nesreća, a posebno akcija potrage koja je slijedila za većinu pripadnike GSS-a bila je nešto osobno i zato je svima bila posebno teška. Jer Edo je bio naš kolega, alpinist i gorski spašavatelj koji je pripadao našem svjetu i svjetonazoru. S njim smo dijelili istu ljubav za planine i ljude i zato smo puno vremena provodili zajedno.

Znali smo snagu stihije ali smo do kraja uvjeravali sami sebe da su čuda moguća. Na žalost, ovog puta nije bilo čuda.Ostali smo bez Ede.Edo je u planine zakoračio još dječačkoj dobi i kao planinar odrastao među prijateljima alpinistima iz Alpinističkog Odsjeka Planinarskog društva Mosor. Bio je jedan od najvećih hrvatskih alpinista svih vremena. Ispenjao je, između ostalog, i „Tri problema Alpa“: Sjeverne stijene planina Eiger,Grandess Jurasses i Materhorn.

retelj Edo Retelj

1961. – 2013.

Dva puta je bio u Himalajama i to u Južnoj stijeni Manaslua. Penjao je i stijene u gorjima Tien Shan, Fanskim gorama i Andama te Diamond kuloar na Mount Keniji. Kao višegodišnji član GSS-a sudjelovao je u mnogim akcijama spašavanja, između ostalog i u nedavnom spašavanju splitske alpinistice Ane Mažar u stijeni iznad Omiša.Edo je bio vrhuski turni skijaš i zaljubljenik u snijegove Biokova, Troglava, Čvrsnice i Kamešnice gdje je često vodio i učio mlađe alpiniste. Tako je bilo i kobnog 23. veljače kada se, s još trojicom mlađih kolega, uputio na najviši vrh Kamešnice, Konj. Stradao je učitelj. Edo je često znao kazati da se u planinama više boji za druge negoli za samoga sebe.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.