I to je moguće: Biciklom na Vilinac, Cvrsnica – VIDEO

Tekst, slike i video : Nenad Raic

v1v28‘Pa šta se ima voziti biciklom na Veliki Vilinac, to je planinarska tura’, uvjerava me prijatelj, jedan od onih normalnih biciklista, XC momčina, po rođenju planinar, genski predodređen, od mame i tate zaljubljenika u prirodu i planine.

‘Ima, ima, prijatelju. Krenemo iz Doljana, posjetimo grob narodnog hajdučkog junaka Mijata Tomića, pa uz prekrasni mali potok Doljanku uživamo u milovanju sunca koje tek pokušava preskočiti prenjske vrhove, uživamo u pogledu na selo Soviće i Pasije stijene iznad sela, kuda su nedavno gazili naši bike prijatelji iz Sarajeva, te kada prođemo Sovićka vrata napunimo dušu pogledom na Risovac, Čvrsnicu sa lijeve strane i orijaša Vrana sa desne strane. Potom polako uz Ivkića dolac i prekrasni šumski makadam dođemo do odvajanja planinarskog puta prema vrhu Veliki Vilinac, te lagano, sa jednim biciklom, planinarski, popeti se do vrha gdje vile igraju svoje igre na 2118 metara nad morem.

A na kraju tek dolazi krasno finale, pravi spust, neki bi rekli downhill, po prekrasnim kamenim livadama, uskim planinarskim puteljcima, kamenim vodilicama do planinarskog doma pod Vilincem, pa opet nazad istim putem. Mislim da će to biti prava tura, puna svega, malo vožnje po asfaltu, puno po makadamu, puno i guračine, puno i downhill-a, prekrasni pogledi, zrak čist i pun kisika, dobro društvo sa puno smijeha. A što više poželjeti ?’, ne dam se ni ja smesti, posebno kada braniš nešto što baš i nije sasvim normalno.

‘U pravu si, bit će mraka tura’, priznaje, potpuno uvjeren da se to može izvesti baš kako je opisano, iako baš ne bi išao sa nama, jer mu se ne sviđa ta priča o puno guračine.

I bilo je tako.

Sve odrađeno po planu, samo ipak nismo mogli zamisliti kako je lijepo prolaziti po prekrasnoj Čvrsnici njenim uvalama i vrtačama, piti hladnu vodu na izvoru u Gašparovini, ushićeno se penjati kosom prema vrhu šibani hladnim orkanskim vjetrom, uz pune oči suza zbog antologijskog pogleda na skoro pola Bosne i još više Hercegovine. A prošli smo mi toga dosta. I uvijek je to nešto novo, nešto drugačije, svaka planina ima drugačiju dušu, drugačije nas prigrli i pjeva svoje pjesme.

HajdukHajduk2

Ovdje nam je Čvrsnica sa svojim vilama pjevala hajdučku pjesmu, iskovanu u prošlim teškim vremenima, pa smo se i mi priključili sa hajdučkim šalom i zastavom, jer je naš Dake navijač hajdukovac, čak je pala i pjesma Hajduka, nadjačavana hukom vjetra i dahom vilinčevih vila koje su igrale oko nas.

Posjetili smo i planinarski dom pod Vilincem, bilo nam je zadovoljstvo obići to prekrasno mjesto sa pogledom na strme stijene Pešti brda i dolinu Dive Grabovice. Impozantne strme Mezića stijene uokviruju doživljaj i bude sjećanja na pregledane uspone prijatelja alpinista penjača.

Željeli smo mi posjetiti i Hajdučka vrata sa vrhom Drinjača, ali kratak dan i težak uspon sa biciklom uzeli su danak i oteli nam to zadovoljstvo. A baš bi bilo lijepo imati sliku sa biciklom u okviru vrata Hajdučkih. I sada mi je žao zbog toga. Ali samo zdravlja i bit će još vremena za novu posjetu ovim hajdučkim prostorima.

Konačno smo se spustili do ostavljenih bicikala u sumrak, zahvaljujući šumskim vilama što su nam omogućile slobodan prolaz.

I onda spust prvo do Risovca po odličnom makadamu i mrklom mraku, ručak tj. večera na vidikovcu kod Sovičkih vrata, uz takav vjetar da smo promrzli do kosti, ali nismo htjeli da ne gledamo crveni odsjaj posljednjih zraka sunca koji osvjetljavaju vrh atmosfere uz poneku zvijezdu kako na nebu tako i upaljenu sijalicu na visoravni risovačkoj, pa onda spust po makadamu do Sovića i po asfaltu do Doljana. Još jednom se iskazala jaka lampa reflektorka, jer nam je osvjetljavala put do u beskonačnost.

I onda druženje sa mještanima uz veselu mašinu u Doljanima, jer smo im obećali da ćemo svratiti na po jednu, dvije, jutros kada su počinjali sa turom, a oni sa pečenjem rakije. I dobra. Bacala dobro. Mene bacila pod krušku. Pala je i pokoja pjesmica, jer je lako družiti se i zapjevati sa finim i dobrim ljudima. Hvala im za prekrasni finale ove naše prekrasne ture.

Vozili : Dake, Mijo i Nenad.

v2 v3

v4 v5

v6  v7

v8  v9

v10  v11

v12  v13

v14  v15

v16   v17

v18  v19

v20  v21

v22 v23

v25  v26

v28

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.