Babin do, Bjelasnica 19.02.1979, – Zoran Dorsner, sjecanja

Cijeli zivot posvecen skijanju
Cijeli zivot posvecen skijanju – volonterski

Nakon dobijanja kandidature za 14. ZOI 84. na sjednici MOK-u u ATENI 1978.,  filmskom brzinom je tim prostornih planera (predvodio arh. Momir HRISAFOVIC) u PROSTORNOM PLANU, u tri zimska mjeseca 1978/79 postavio sva buduca olimpijska  borilista. Predvodio sam Komisiju za sve alpske discipline, ali danima smo se ekspert  Peter LAKOTA ( SLO), kojeg sam predlozio  za ovaj angazman kao vrhunskog spustasa, FIS delegata, projektanta staza  Podkorena i ja, uzaludno  penjali prema strmoj Hranisavi i Velikoj Vlahinji od Pazarica – stazu za muski DH na tom prostoru nismo mogli naci ! Naculi su problem austrijski novinari, ali na moje pitanje legendarni planinar i prvi koji je prosao kanjon RAKITNICE, Lazo RUSIJAN odgovara pitanjem: … a jeste li bili na BABINOM DOLU ?!
Slijedeci dan snijegom izuzetno mrsavog 19. februara 1979 terenskim kolima vozimo sumskim putem do BABINOG DOLA i … ostalo je ISTORIJA !

Otvorili smo BJELASNICU !
Pogledajte fotos snimljen mojim MINOX-om, na kojem  uz mene stoje u BABINOM DOLU Lazo RUSIJAN (nazalost, davno je otisao zauvijek) i Peter LAKOTA (zivi na Bledu).
U jednom danu ucrtao sam u karte sve staze, denivelaciju potrebnu za  DH/ Spust  ( 802 m) smo dobili  izgradnjom startne rampe u objektu na vrhu Bjelasnice ! Nazalost, SL i GS u Stinom dolu su pogresno locirani, ali amfiteatar za publiku i ciljni prostor su  tada izgledali optimalni. Proculo se da postoje terenski uslovi za  stazu i ja jedinim helikopterom u BiH vodim experta FIS Austrijanca SPISS HERBERTA iz Insbruka  uz i niz podrucje Belasnice i Jahorine kako bi dao povoljan izvjestaj MOK -u.

Kasnije je FIS TD za predolimpijski DH 1983. (na minimumu snijega !) i za olimpijski DH 1984 bio cuveni spustas BERNARD RUSSI (SUI).

LAKOTA je ostao prema ugovoru pune dvije godine i danonocno nadzirao izvedbu svih staza, zakljucno s drenazama, travom, instalacijama, ogradama, TV platformama …odlicno je uradio je veliki posao u malo vremena.

Pozdrav, ZORAN

Ispod observatorije na Bjelasnici
Ispred observatorije na Bjelasnici
Na padini buduce olimpijske staze za Spust na Bjelasnici
Na padini buducih olimpijskih staza za Spust i VSL na Bjelasnici
Na Babinom dolu buducem ciljnom prostoru olimpijskih staza za Spust i VSL
Na Babinom dolu buducem ciljnom prostoru olimpijskih staza za Spust i VSL

Zoran

Rusijan, Dorsner i Lakota na Bjelasnici
Rusijan, Dorsner i Lakota na Bjelasnici

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.