Sochi, zanimljivosti u brojkama

Izvor: fis-ski

Kanadski sportasi na olimpijskim krugovima
Kanadski sportasi na olimpijskim krugovima

U  tekstu koji slijedi je kratak pregled zanimljivih brojeva koji prate XXII ZOI 2014.  Sochi (RU).

  • Tri su olimpijska sela za smjestaj takmicara tokom Igara. Selo na obali je locirano blizu grada Sochia, kllizaci, alpski skijasi, snowboarderi I freestyle takmicari ce biti smjesteni u Planinskom selu, dok ce trece selo ( disciplline izdrzljivosti) ugostiti biatlonce I skijase trkace.
  • 6 grama zlata I 516 grama srebra je utroseno u pravljenje jedne olimpijske medalje. Ukupno ih je napravljeno 1300, od kojih ce svaka biti teska 700 gr.
  • Program ZOI 2014. Sadrzi 15 sportskih disciplina i 98 takmicenja. Tri su klizacke sportske discipline: Umjetnicko klizanje, brzo klizanje I brzo klizanje na kratke staze (short track). Sest (FIS) skijaskih disciplina : Alpsko skijanje, Skijasko trcanje, freestyle skijanje, Nordijska kombinacija, Smucarski skokovi I Snowboarding. Tu su dvije bob/sankaske discipline : Bob I Skeleton, potom Biatlon, Karling, Hokej na ledu I Sankanje.
  • Izgradjeno je 11 sportskih objekata sto je bio najveci gradjevinski poduhvat u istoriji Zimskih Olimpijskih Igara, u koji je bilo ukljuceno 55.000 gradjevinskih radnika. Svi zajedno, objekti mogu da prime 120.000 gledalaca I konstruisani su specijalno za ZOI. Projekat “Coastal Cluster” objekata je dizajniran tako da se objekti razlicitih sportova nalaze samo nekoliko koraka udaljenosti jedan od drugog.
  • 12 novih sportskih disciplina ce debitovati u Olimpijskom program 2104. Sest ih je iz porodice FIS (Medjunarodna Skijaska Federacija): Snowboard half pipe za muskarce I zene, Smucarski skokovi za zene, Slopestyle skijanje za zene I muskarce, Snowboard slopestyle Slalom za zene I muskarce.
  • Na Programu je 18 dana takmicenja ukljucujuci jedan dan kvalifikacija prije Ceremonije otvaranja koja ce se dogoditi 7. Februara.
  • Samo 48 kilometara dijeli obalski pojas od planinskog.
  • 148 km je duga je razdaljina od jednog do drugog kraja grada Sochi-a.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.