Aleksandar Aco Boskovic-BiH smucarske legende

Trofeji bez broja 

Aleksandar Aco Boskovic

Tijesno je u stanu Aleksandra Boskovica za trofeje koje je u dugoj smucarskoj karijeri sakupio na smucarskim terenima sirom Jugoslavije, pa I preko nasih granica.

Da bi se koliko-toliko, dobila slika o bogatoj kolekciji pitamo za broj, a sampion odgovara:

–          Ne znam, zaista ne znam, jedino da izbrojimo….

Izbrojalli smo titule republickog prvaka, trinaest ih je od 1948.godine, pa do 1962. kada je zavrsio takmicarsku kaijeru.Te 1948. Bio je 4.u smuku I 5.u slalom na Juniorskom Prvenstvu Jugoslavije u Kranjskoj Gori, 1949.trostruki republicki prvak I sampion Jugoslavije u konkurenciji zeljeznicara (opet u Kranjskoj Gori), te iste godine je 3. U klasicnoj kombinaciji u Jugoslaviji medju juniorima, zatim 4.u smucarskim skokovima I tako redom….

Smucar svestranog opredjeljenja, velikih dometa I jugoslovenski reprezentativac, naravno.

-Najvrijednije rezultate u reprezentaciji postigao sam 1954.godine na tromecu najboljih ekipa   Jugoslavije, Grcke I Turske u Zirji u Grckoj kada sam bio treci u kombinaciji.Zatim 1955.godine na jednom takmicenju u Turskoj gdje sam zauzeo trece mjesto u smuku I cetvrto mjesto u slalom.I na Sarplaninskom  Kupu sam dobro vozio zza reprezentaciju I bio treci u smuku – kaze Boskovic.

Niska uspjeha je bogata, a mogla je da bude I bogatija da nije bilo pehova, po tri loma svake noge, te pojednom rebra, ruke I prsta.Jedna sjajna karijera tako je obiljezena sampionskim titulama I pehovima.

 

Po okoncanju takmicarske karijere, kao sto to obicno rade ljudi sa skijanjem u srcu, ostao je Aleksandar Boskovic I dalje u smucanju, u Klubu.Presao je u trenere I ovim poslom bavio se od 1962.do 1970.godine.

I danas je tu, u Klubu, u prvim redovima kada treba nesto uraditi, organizovati neko takmicenje, u Smucarskom savezu BiH, gdje je na celu alpskih sudija…..

 

–       Od prvog dana radim kao elektrotehnicar u “Energoinvestu” I ma koliko to za smucanje izgledalo nevaznim, to isticem zbog bezgranicnog razumijevanja na koje sam na random mjestu nailazio kada sam bio takmicar, a I danas kad se angazujem na organizaciji nekog takmicenja – kaze Aleksandar Boskovic.

 

(iz knjige “Tragom smucarske staze”,autora Bore Radosavljevica, stampane povodom 55. Godina Sarajevskog Smucarskog Kluba-najstarijeg smucarskog kluba u BiH)

 

Pocasno mjesto Boskovicu

 

Svaka generacija imala je svoje ljubimce, sampione I sampionke koji su bili uzor generacijama koje su dolazile.Smjenjivali su se najbolji, ali mijenjali su se I uslovi, konkurencija, samo smucanje.Pokusavajuci da nacinimo, ako je to uopste moguce, koliko – toliko objektivnu rang listu najboljih takmicara Kluba, odlucili smo sse za anketu medju starijim clanovima .Od pristiglih odgovora napravili smo spisak sampiona I sampionki koji su ostavilil najvise traga u decenijama sto su za nama.Rukovodili smo se slijedecim pravilom: za prvo mjesto na jednom anketnom listicu tri glasa, za drugo dva, za trece jedan glas.

 

Evo I rezultata :

Prvo mjesto I titulu najbolljeg smucara u istoriji Kluba pripalo je Aleksandru Boskovicu (49 bodova).Na drugom mjestu je Ajdin Pasovic (27 bodova), a treci je Safet Jazic (16),cetvrti Dejan Gasic (12) a plasma od 5.do 12.mjesta dijele Robert Brudar, Katica Sporer, Milorad Lucic, Grujo Samardjic I Milan Poluga (9 bodova).

Katica Sporer je najuspjesnija takmicarka u klubskoj istoriji.Slijede Vladan Susnjar, Ahmed Jazic, Ubavka Gasic, Boban Ilic, Nenad Gasic, Rajko Tepavcevic, Zeljko Satni, Murat Jazic, Nikola Zagorac I Leo Knap (po sest bodova).

boban-ilic1

 

 

(iz knjige “Tragom smucarske staze”, autora Bore Radosavljevica, stampane povodom 55.godina Sarajevskog Smucarskog Kluba, najstarijeg smucarskog kluba u Bosni I Hercegovini”.

 

 

 

 

2 thoughts on “Aleksandar Aco Boskovic-BiH smucarske legende

  1. Postovani Vlatko,
    Hvala za objavljeni sazetak Acine karijere, tesko je dodati nesto parcijalno. No, za predstavu o Aci kao sportisti, moram dodati sto nije objavljivano-bio je i istaknuti vazduhoplovac, sportski pilot-jedrilicar i motorni pilot, vaoma aktivan u svim akcijama Aerokluba Sarajevo, ne manje nego u smucanju,Bio je vlasnik sportskih i drustvenih priznanja i ucesnik takvih akcija kao “Drvar 1985” i slicnih.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.