Da li je Čigijev memorijal na Jahorini već zaboravljen? Sarajevski Smucarski Klub SSK

 Napisao: Vlatko Slokar     slike: Zvonko Milicevic, privatni album

 

Kada bi njegove, sada napustene zidine, mogle da govore....Dom "Mladost" raj u Rajskoj dolini.
Kada bi njegove, sada napustene zidine, mogle da govore….Dom “Mladost” raj u Rajskoj dolini.

Nije ovo priča o planini a ni o skijaškom sportu i rekreaciji. Priča je ovo o ljudima, kojima je planina služila samo kao scena, poprište za zadovoljavanje vlastitih socijalnih potreba, gdje su se družili u medjusobnom poštovanju, voljeli i skijali zajedno.

Dom "Mladost"na Jahorini - Sarajevski smucarski klub
Dom “Mladost”na Jahorini – Sarajevski smucarski klub

cropped-dom-mladost-3.jpgDom Mladost 4cropped-dom-mladost-10.jpg

dom-mladost-21

 

 

U jednoj slici vidljivi su rezultati rada mnogih generacija clanova SSK
U jednoj slici vidljivi su rezultati rada mnogih generacija clanova SSK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smučarski klub “Sarajevo”- Jahorina,

“Čigijev memorijal”- kasnije “Takmičenje veterana”

Kada bi mart bio već pri kraju a snažno planinsko sunce od snijega pravilo providne ledene kuglice koje skijaši stručno nazivaju “firn”, bio je to znak da je vrijeme da se “zatvori radnja” i  na preostalim krpama takvog  snijega održi i zadnje takmičenje.

SLIKA 2

Pobjednici u svojim kategorijama osvojili su diplomu i zlatnu medalju: Nenad Gasic, Zvonko Milicevic, Hajdarevic Sefket-Hajdar

Kao i mnoge druge izvanredne ideje i aktivnosti i ova je došla iz Sarajevskog smučarskog kluba, od volontera i takmičara koji su napravili Dom “Mladost”, ski lift SSK i svojim radom i razumijevanjem života izgradili legendu o Klubu koja još uvijek živi u sjećanjima, u knjigama i na fotografijama.

Bilo je zamišljeno da ovo takmičenje bude  završni događaj protekle zimske sezone i kao prilika da se aktivisti Kluba druže i zabave na planini na kojoj su provodili slobodno vrijeme uključeni u različite programske  aktivnosti.

Njihove dužnosti na “Čigijevom memorijalu” obavljali su takmičari i tako im simbolično uzvračali za nesebično uloženi trud tokom protekle zimske sezone.Osnovni princip, propozicija takmičenja je bio da se učesnici rasporede u grupe na osnovu godina starosti, tako da je jednu grupu predstavljalo odredjeno godište u rasponu od + 5 godina (30 godina starosti – 35 godina starosti).Vozili su veleslalom dijelom na olimpijskoj stazi za slalom, koja se zove “Kalajdžijin kamen” a potom kroz lijevak na ciljni prostor ispred Ciljne kuće.Stazu je najčešće postavljao Uglješa Cvijetić-Bomba a nerijetko i Aco Bošković, legenda našeg takmičarskog alpskog smučanja.

Najstariji učesnik je bio Jakica Kamenjašević-Jaki, svestrani sportista, ljubitelj planine i skijanja, klubski volonter, koji i na največim hladnoćama nije nosio kapu.

Mjerenje rezultata je obavljala klubska ekipa koju su vodili blizanci braca Babic, sa aparaturom LONGINES.

Oni najžešći bi krišom odlazili u ski servis na specijalno uredjenje skija i donosili ih na planinu umotane u čaršave “da se ne prehlade”. Prijatelja  sa posla, komšiju ili poznanika iz kluba i sa skijanja je trebalo pobijediti “po svaku cijenu”. U principu su nastupali takmičari-veterani ali i mnogi smučari rekreativci tako da je konkurencija bila zaista žestoka.

Uz srdačna rukovanja, široke osmijehe, hrabrenja I  tapšanja po ramenima, stvarala se naizgled opuštena atmosfera. Medjutim, pobijediti konkurente u svojoj grupi kao da je bio uslov za ljepšu zabavu i razgovor nakon takmičenja a i tokom cijele godine pa sve do naredne zime.

Poseban dogadjaj bi bio zajednički ručak i podjela nagrada u Domu “Mladost”.

Olimpijski slalom na Jahorini

Jahorina Olimpijski slalom 2

Dom Mladost za Nenu 3

Dom “Mladost”, opljackan, napusten i usamljen

Organizacione sposobnosti amaterskih timova Sarajevskog Smučarskog Kluba (SSK) su dale ideju kandidovanja grada Sarajeva za domaćina Zimskih Olimpijskih Igara 1984.godine a i njihove uspješne realizacije.

U prilogu su i neke požutjele slike sa takmičenja “Čigijev memorijal” iz   80.desetih.

Cigi 2

Jovan Babić – Čigi


Brojka 32– Zvonko Milicevic 32.

                                                                                                                          SLIKA 1

Vlatko Slokar 41., Tarik 24., Enver Alihodžic-Huber 12., Drago Lučić (?)., Srećko Simić 11., Dane Maljković 8., Aco Bošković 15.,  Peleksić Vladimir-Keke (6), Hrelja Ing. 17., Dragutin  Braco Kosovac 5., Ragib Hasečić-Ragiban 9. zadnji desno Krivosic Muhamed, – Izdvojen od grupe desno: Zvonko Milicevic 32.


Ovi ljudi nikada ne bi dozvolili da Dom “Mladost”,  gradjen njihovim rukama i nošen njihovim idejama o sportu, sportskoj rekreaciji, Jahorini i ljudskoj dobroti, stoji dvadeset godina napušten, devastiran i da  ne služi svojoj osnovnoj funkciji, da uči djecu da vole planinu, skijanje i jedni druge.

Vlatko Slokar

Diplome Vladimira Pajica-Paje tada takmicara SK”Bukovik”.

SSKSSK   

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.