Park prirode “Blidinje”

Autor: Tomislav Batinic – Bato, Sarajevo

 

 Blidinjsko jezero
Blidinjsko jezero

Fotke su snimljene  6. jula 2014. na planinarskom pohodu u PARK PRIRODE ( ČVRSNICA VRAN PLANINA, DUGO POLJE i BLIDINJSKO JEZERO )

 

 

 

 

Blidinje jezero se nalazi na kraju Dugog polja, na razmeđi putova za Tomislavgrad i Posušje. Smješteno je između Čvrsnice i Vran planine.Ovaj cijeli prirodni prostor je dio ” Parka prirode “.U njegovu osnutku značajan doprinos dao je fra Petar Krasić, kao gvardijan franjevačkog samostana i mjesne crkve na Masnoj luci. podno Čvrsnice. Ako ne najljepši, onda sigurno među prekrasnim područjima u okviru “Parka prirode “. Na području Risovca nalazi se ski centar kojeg redovito posjećuju ljubitelji skijanja iz okolnih mjesta a napose iz Dalmacije, poglavito Splita. Neki ovaj prostor zovu ” Bosanski Tibet ” zbog geomorfološkog, hidrološkog, topografskog i biodiverziteta i prostire se na prosječnoj visini od 1100 – 2228 m n/v ( najviši vrh Čvrsnice Pločno). Pristup ovom prirodnom dragulju moguć je iz više pravaca: Jablanice, preko sela Doljana i prijevoja Sovićka vrata, iz Rame preko Kedžare, Iz Tomislavgrada preko sela Lipe i Posušja, odnosno Mostara.

2 thoughts on “Park prirode “Blidinje”

 1. Blidinje jezero se nalazi na kraju Dugog polja, na razmeđi putova za Tomislavgrad i Posušje. Smješteno je između Čvrsnice i Vran planine.Ovaj cijeli prirodni prostor je dio ” Parka prirode “.U njegovu osnutku značajan doprinos dao je fra Petar Krasić, kao gvardijan franjevačkog samostana i mjesne crkve na Masnoj luci. podno Čvrsnice. Ako ne najljepši, onda sigurno među prekrasnim područjima u okviru “Parka prirode “. Na području Risovca nalazi se ski centar kojeg redovito posjećuju ljubitelji skijanja iz okolnih mjesta a napose iz Dalmacije, poglavito Splita. Neki ovaj prostor zovu ” Bosanski Tibet ” zbog geomorfološkog, hidrološkog, topografskog i biodiverziteta i prostire se na prosječnoj visini od 1100 – 2228 m n/v ( najviši vrh Čvrsnice Pločno). Pristup ovom prirodnom dragulju moguć je iz više pravaca: Jablanice, preko sela Doljana i prijevoja Sovićka vrata, iz Rame preko Kedžare, Iz Tomislavgrada preko sela Lipe i Posušja, odnosno Mostara.

  Sviđa mi se

  1. Postovani Bato, hvala lijepo na naknadnom dopunjavanju foto reportaze sa Blidinja na kojem sam i ja svojevremeno ( zima 2004.) proveo dosta vremena radeci kao kosultant za uredjenje i poboljsanje funkcionisanja ski centra. Ima taj lokalitet izvrsnih kvaliteta jer se za njega apsolutno moze reci da se ne zna kada je ljepsi i zanimljiviji, ljeti ili zimi.

   Cvrsnica je ljepotica medju nasim planinama i bliska je rodica po ljepoti, Jahorini, Bjelasnici i Vranici.

   Drzim palceve skijalistu Risovac i zelim mu dobru i snijegom izdasnu narednu zimu.

   Vlatko Slokar

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.