Ugasila se Planinarska rubrika u “Oslobodjenju”

Tomislav Batinic

Na vrhu Trebevica 1629 m
Na vrhu Trebevica 1629 m

Dao sam poticaj da se ne ugasi rubrika „Planinarski kutak „ u Oslobnođenju. Obratio sam se gl. urednici v.Selimbegović,  uredniku sportske rubrike Branku Majstoroviću i predsjedniku PS BiH – no bez rezultata. U ovaj problem uključio se i poznati vrhunski b-h alpinista Slobodan Žalica, čiji tekst upućen Oslobođenju u prilogu dostavljam.

Pozdrav BATO

__________________________________________________________________________________________________________________

Poštovani Branko,

Planinarska rubrika u Oslobođenju, višedecenijska planinarsko-turistička info “institucija”, rekao bih — koju je svo vrijeme uspješno vodio Ramo Kolar — na žalost, sada ne postoji.

Kao dugogodišnji saradnik R. Kolara na promociji planinarstva u BiH, te autor brojnih tekstova u Oslobođenju na temu planinarstva, posebno alpinizma (tj. vrhunskog planinarstva), moram reći da sam začuđen da nije obezbijeđen kontinuitet rubrike nakon Raminog odlaska u penziju.

Za planinarskim informisanjem u BiH postoji itekako velika potreba, i potražnja. U to sam se uvjerio prilikom nedavnog boravka u Jablanici (nakon ture na Prenj), gdje su me lokalni planinari, s negodovanjem, pitali “zašto je ukinuta planinarska rubrika u Oslobođenju”.

Prof. Tomislav Batinić, ugledni sarajevski planinar, rekao mi je da te je kontaktirao (kao i glavnu urednicu gđu Selimbegović), ali da (još) nema odgovora.

Problem planinarskog informisanja u BiH sada je veoma naglašen, jer dva jedina bh. planinarska bloga, Zone-2000 i Planinarenje.ba pored sajta Planinarskog saveza BiH / Federacije, te sajta Sarajevske škole alpinizma, ili su (nedovoljno) neaktivna ili pred gašenjem. U BiH postoji veliki broj planinara, onih koji bi da redovito prate planinarsku rubriku u vašim novinama, isto tako, znatan je broj onih koji bi da budu saradnicima (dopisnicima). A, mislim da je ovo i u interesu Oslobođenja.

Smatram da bi prof. Batinić bio vrlo dobra “zamjena” za kolegu Kolara, kao (volonterski?) urednik-koordinator Planinarskog kutka. On je iskusan planinar, dugogodišnji funkcioner u planinarskoj organizaciji, a oko sebe bi, siguran sam, okupio mrežu dobrih saradnika.

Osobno bih vrlo rado (kao dugogodišnji saradnik Oslobođenja, te promotor planinarstva i alpinizma u BiH) pomogao oko oživljavanja rubrike. Zato predlažem konkretnu akciju; i to, sastanak u skorije vrijeme.

S drugarskim pozdravom,

Slobodan Ž.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.