Janez Gorisek (SLO) “Oce bijelih letalnic” – Otac bijelih letaonica

JanezZa Janeza Goriseka, slovenackog arhitektu i bivseg skakaca,se “punim ustima”  moze reci da je osmislio i realizovao ideju letova na skijama i da je jedan je od pionira ovog sporta a ujedno i projektant (zajedno sa bratom Ladom, takodje arhitektom) jedne od najvecih letaonica na svijetu, Velikanke na Planici u Sloveniji.

Svoju neiscrpnu energiju i kreativnost, Janez Gorisek je decenijama trosio na odrzavanje skakackog poligona i baterije skakaonica na Planici i brojnih skakackih priredbi od kojih su sigurno najznacajnija takmicenja u Svijetskom Kupu, poznata po cestim obaranjima rekorda i bezprijekornoj organizaciji.

Iza Janeza su brojna projektantska djela pa i olimpijske skakaonice na Igmanu kraj Sarajeva, koristene za takmicenjenja u smucarskim skokovima na XIV Zimskim Olimpijskim Igrama 1984.godine.

Janez iz vremena aktivnog bavljenja smucarskim skokovima
Janez iz vremena aktivnog bavljenja smucarskim skokovima

S toga Janezovu knjigu “Oce belih letalnic” vidimo kao izvanrednu autobiografiju covjeka cija marljivost nema granice i ciji izvor ideja nikada ne presusuje.

PLANICA 300 m ?  je Janezov najveci izazov za koji vjerujemo da ce biti uskoro i ostvaren. Knjigu nisam drzao u rukama vec mi je informaciju i sliku korica poslao, legenda jugoslovenskog alpskog skijanja i moj prijatelj Ajdin Pasovic.

Vlatko Slokar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.