SARAJEVO 1984. – Ismar Mujezinovic, plakati

Preuzeto sa bloga VERA VULIC

14-zimske-olimpijske-igre-u-sarajevuSARAJEVO 1984.

Izložba olimpijskih plakata Ismara Mujezinovića u sarajevskoj galeriji Zvono otvorena je 2. Studenog 2013. godine.

Postavka sadrži seriju plakata Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, reprezentativnu kolekciju istaknutog umjetnika, koja ilustrira i čuva sjećanje na značajan događaj, visoke standarde i postignuća, ostvarena u prošlosti glavnog grada BiH.
Čuveni plakati koji osim vizualizacije najznačajnijeg međunarodnog događaja kojem je Bosna i Hercegovina bila domaćin, svjedoče i o izuzetnom stvaralačkom daru i vještini umjetnika. Pored olimpijskih plakata izloženo je i nekoliko plakata iz predolimpijskog perioda kojim je, kako ističe autor, htio ukazati na značaj promoviranja umjetničkih djela na velikim manifestacijama kao što je Olimpijada.
Ovom izložbom Zvono daje doprinos obilježavanju godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Promatrano u tržišnim kategorijama, Mujezinovićevi klizači, skijaši i drugi sportaši na plakatima na svjetskim aukcijama i danas postižu izuzetno visoku cijenu, svjedočeći umjetničku i estetsku vrijednost, te da se radi o autoru koji je za svoj rad nagrađivan diljem svijeta od čega posebno izdvaja strukovnu nagradu u Briselu.
Ismar Mujezinović je radio na Likovnoj akademiji u Sarajevu kao šef Katedre za slikarstvo. Angažiran je u raznim oblicima likovnih djelatnosti: na filmu, teatru, dizajnu, slikarstvu i grafici. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima, i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.
Autor naglašava da je popularno ono što donosi novac, što ima marketinšku podlogu i da je publika zaražena potrošačkim mentalitetom do te mjere da ne funkcionira po svojoj, nego po marketinškoj potrebi onoga što im mediji nameću.
Na pitanje o njegovom izražavanju kroz razne medije Mujazinović govori: – Oduvijek sam imao potrebu da se izražavam u više medija. Međutim, kad čovjek ostari ima više slobodnog vremena. Više ga ne zanima afirmacija, novac mu je relativna stvar. Jedina bitna stvar u tim godinama je da napravite što više onoga što u mladosti niste mogli. Ja imam potrebu da snimam filmove, pišem knjige… Sada pišem i glazbu. Radim ono što prije nisam radio. Dopunjavam svoj život.
Mišljenja je da bi u galerijama, ili na nekim drugim mjestima trebalo čuvati kolekcije plakata koji imaju likovnu i povijesnu vrijednost.
Olimpijski plakati, osim vizualizacije najznačajnijeg međunarodnog događaja kojem su BiH i njen glavni grad bili domaćini 1984. godine, te evociranja lijepih sjećanja, svjedoče i o izuzetnom stvaralačkom daru i vještini umjetnika.

Jedna misao o “SARAJEVO 1984. – Ismar Mujezinovic, plakati

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.