Sa Slobodanom Zalicom pod sjevernom stijenom Botina na Velezu

Izvor: PD Mostar

Slobodan Zalica (2) prvi s lijeva
Slobodan Zalica  prvi s lijeva.

S namjerom da se što više naših članova bliže upozna sa alpinistima veteranima i s planinama u okruženju, odazvali smo se pozivu Stanice planinarskih vodiča Mostar i u subotu,

11.7.2015. sa Slobodanom Žalicom pohodili planinu Velež, konkretno stijene Botina. Očarala nas je ljepotom i monumentalnošću. Nevjerojatan bedem! Nadamo se da će i onima koji samo budu pregledavali fotografije planine Velež koje smo snimili to biti dovoljno jak poticaj da je posjete. Staza do stijena je ugodna i većim svojim dijelom prolazi kroz šumu tako da nema bojazni od vrućine. Markacija je nedavno obnovljena, Žalica nam reče da je to uradio Redžep Grabus, također jedan iz, može se reći, zlatne generacije BiH alpinista, sa još nekim prijateljima, pa iskreno hvala svima, odličan posao ste napravili. Nadam se da ćemo nekada zajedno otići tamo, družiti se i penjati. Hvala Žalici, da nije došao ko zna kada bismo se našli u tom izuzetnom ambijentu tišine i neopisive ljepote. Lijepo je upoznavati ljude koji planine nose u sebi i noseći ih u sebi stalno im dolaze po još i uvijek su ih više željni. Lijepo je od njih čuti i imena mnogih koji su prije nas dolazili ovdje i radili velike poduhvate. Vjerujem da ćemo nekako uspjeti doći do onih među njima koji još nisu otišli zauvijek. Pomalo skidamo koprenu neznanja s očiju i otvara nam se pogled u neslućene svjetove. Prvom zgodom ponovo tamo!
Sljedeći dan imali smo zadovoljstvo i čast slušati Žalicu koji nam je govorio o povijesti alpinizma na našim prostorima, o nekadašnjoj zlatnoj generaciji alpinista koji su jedva čekali ići “u stijene”, o velikim stijenama u našim planinama i osobnim iskustvima sa alpinističkih uspona koje je poduzimao. Govorio je o alpinizmu kao nečemu ka čemu se stremi u planinarstvu, vrhunskoj aktivnosti koja podrazumijeva potpunu posvećenost, kroz koju se ostvaruje povjerenje i bliskost među ljudima koji se nikada ne zaboravljaju. Ostvaruje se posebna vrsta povezanosti u slobodi.
Također je govorio o fenomenu duha koji je u alpinizmu snažno prisutan i koji, mada se tijelo uvijek nameće u prvi plan sa svojim mogućnostima i ograničenjima, jest ono što najbolje oslikava osobu alpinista. To su osebujni ljudi koji žive s nama, isti kao mi, a opet nekako drugačiji. Upravo zbog toga je pravo bogatstvo naći se u njihovom društvu, a onaj ko uhvati frekvenciju titraja njihovog duha taj zasigurno već pripada tom svijetu i jasno razumije o čemu govore.
Nadamo se da ćemo se uskoro ponovo družiti sa Žalicom jer mnogo je tema koje smo tek načeli.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.