Koreni fabrike skija Elan su u mestu Cerkno (SLO)

Izvor: Skijanje.rs

elan11elan10elan9

Koreni fabrike skija Elan su u mestu Cerkno

| Cerkno, SLO | 24.08.2015. | skijanje.rs
Fingarjeve partizanske smui iz Cerknega 600a

Kategorije

Fabrika Elan ove 2015. godine proslavlja jubilej 70. godina postojanja, ali njeni koreni su godinu dana stariji i nalaze se u mestu Cerkno u zapadnoj Sloveniji. Evo kako je počelo…

Partizani su 1944. godine shvatili da nemačka skijaška jedinica smeštena na Bledu u borbama na planinskom terenu ima prednost jer je dodatno “naoružana” skijama. Zato su u štabu IX. korpusa zadnjeg dana oktobra izdali ukaz o uspostavljanju partizanske smučarske radionice.

Zadatak je poveren Rudiju Finžgarju, koji je imao dovoljno stolarskog znanja, preduzetnosti i smučarske veštine. U prizemlju bivšeg pansiona Porezen u mestu Cerkno su mu uredili stolarsku radionicu i za početak obezbedili dobrih dva kubika suvog jasenovog drveta.

U decembru 1944. su napravili prvih 50 pari skija, a do kraja rata i preko sto pari. Partizanske skije su bile bez rubnika, opremljene sa kožnim vezovima, a ispod krivine skije su označene žigom sa zvezdom petokrakom i prekrštenim skijama.

U jesen 1945. godine, Rudi Finžgar sa grupom istomišljenika je osnovao zadrugu za proizvodnju sportske opreme Elan. Od početka glavna delatnost je proizvodnja skija i tako je ostalo sve do danas kada fabrika Elan proslavlja jubilej 70. godina postojanja.

Iz ove priče se vidi da su njeni koreni godinu dana stariji. O tome svedoči i mermerna tabla na zgradi kluba penzionera u Cerknu gde se nekada nalazila partizanska radionica. Na tabli piše:

LETA 1944. JE BILA V TEJ HIŠI
USTANOVLJENA PRVA
PARTIZANSKA SMUČARSKA
DELAVNICA
TEMELJ TOVARNE
SPORTNEGA ORODJA “ELAN”
BEGUNJE NA GORENJSKEM

Preuzmite tekst na slovenačkom: Korenine Elana v Cerknom
(Dobijen ljubaznošću Milana Jezeršeka iz Ski centra Cerkno, odnosno Muzeja Cerkno).

Znak na krivini Elanovih skija danas dobro poznaju milioni skijaša širom sveta. To više nija taj nekadašnji pečat kojeg su sa toliko ljubavi stavljali  na skije u partizanskoj radionici IX. korpusa u Cerknu, ali ostaje sećanje na početnike, na partizanske izrađivače skija.

Tokom 70 godina postojanja Elan je nekoliko puta menjao svoj znak pa da ih se nekih podsetimo:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.