Drago Entraut – sjecanje na planinarskog i alpinistickog entuzijastu

PSD Vilinac Jablanica
Drago Entraut - Dragec
Drago Entraut – Dragec

Tekst govora koji je održao Sejo Omerović, ispred planinara Jablanice, 3. oktobra 2015. na sedlu Prijegon, u blizini planinarske kuće Vilinac, povodom otkrivanja spomen-ploče Dragi i Teri Entraut, doajenima bh. planinarstva.

Ostali govornici bili su Damir Zahirović, Faruk-Braco Zahirović, dr Lala Mulalić-Stajić i Slobodan Žalica.

G O V O R

povodom otkrivanja ploče na piramidi – Pregon – pod Velikim Vilincem

u pomen Dragi Entrautu, legendi planinarstva i alpinizma,

  1. oktobra 2015. godine u 12:00 sati

(govor pročitao Sead Omerović – predsjednik Nadzornog odbora

PSD „Vilinac“ Jablanica, a usmeno skupu se obratio

Spahović Sabahudin – predsjednik PSD „Vilinac“ Jablanica)

Poštovani prijatelji, planinari, učesnici današnjeg okupljanja na Pregonu ispod Velikog Vilinca, sve vas skupa pozdravljam u ime Planinarskog smučarskog društva „Vilinac“ Jablanica i zahvaljujem na učinjenom naporu da se na ovom mjestu podsjetimo i odamo zahvalnost planinarskom entuzijasti, planinarskoj gromadi, sanjaru i vizionaru planinarstva, našem poštovanom Dragi Entrautu.

Za života počinio je toliko dobrih djela u planinarstvu da bi nam trebalo dosta vremena da ih pobrojimo. Ovom prilikom želim istaći Dragin nesebičan i kontinuiran rad na stvaranju uslova za formiranje planinarskog društva u Doljanima u vremenu 1948 – 1950. godine, a kao rezultat nesebičnog zalaganja bio je Osnivačka skupština PD „Vilinac“ Doljani koja je održana 03. septembra 1950. godine, a kojoj je Drago lično prisustvovao. Formiranjem Planinarskog društva u Doljanima započinje organizovan i kontinuiran rad planinarske organizacije u opštini Jablanica, a bez sumnje se može zaključiti da je najveće zasluge za formiranje Društva imao pokojni Drago Entraut.

Druga, posebna zasluga, odnosi se na pripreme i obnovu izgradnje planinarske kuće pod Velikim Vilincem na 1961 m n/v. Planinarska kuća zapaljena je i izgorjela u požaru, od strane nepoznatog počinioca ili više njih u junu – julu 1949. godine. Ko god da je bio izvršilac ovog nemoralnog i nehumanog čina paljenja, može se svrstati među osobe poremećenog razuma i opasnih namjera, koje nemaju ništa sa civilizovanim svijetom i planinarstvom koje u svom biću nosi ideje očuvanja prirode i druženja svih plemenitih ljudi sa prirodom i u prirodi.

Nesebičnim, dugotrajnim i mukotrpnim angažovanjem našeg Drage u periodu 1949 – 1952. godine, sa aktivistima PD „Vilinac“ Doljani, planinarska kuća je obnovljena, a svečano otvaranje obavljeno je 27. oktobra 1952. godine, iako je toga dana bila velika mećava i studen.

Drug Drago, za života, često je sa svojom suprugom Terom pohodio planinu Čvrsnicu i bio rado ugošćen u planinarskoj kući, čijom zaslugom je bila utočište mnogim planinarima i ljubiteljima prirode.

Od srca Ti hvala naš Drago za sve što si učinio u razvoju planinarstva na ovim prostorima, što si bio i ostaješ uzor novim generacijama, kako živjeti u prirodi i u skladu sa prirodom.

 

Jablanica, 03. 10. 2015. godine

PSD „Vilinac“ Jablanica

Predsjednik

Sabahudin Spahović

………………………………………………………

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.