Ski I Snowboard Muzej u blizini Sijetla, USA

Mnoge drzave sa klimatskim uslovima pogodnim za razvoj sportova na snijegu imaju i muzeje u kojim prezentiraju istoriju razvoja skijaskih i snowbard rekvizita i aktivnosti pa i nastupe njihovih sportista na Zimskim Olimpijskim Igrama od onih prvih 1924.godine pa do zadnjih 2018.u Juznoj Koreji.

Tako je i sa ovim Ski & Snowboard Muzejom na lokaciji Snoqualmie u drzavi Washington State, USA, koji je lociran u neposrednoj blizini skijalista te tako skijasima pruza mogucnost da pogledaju njegove sadrzaje  na putu ka kuci ili za vrijeme pauze tokom visesatnog boravka na snijegu. Pored eksponata koji daju istorijski presjek razvoja sportova na snijegu u tom okruzenju, muzej je izlozio i brojne sportske rekvizite na kojim je moguce vidjeti promjene koje su na njima nastajale u  procesu razvoja skijaske i snowboard tehnike a i materijala od kojih su napravljeni.

Posebno zanimanje posjetilaca izazivaju panoi sa fotografijama i suvenirima svake od do danas odrzane Zimske Olimpijade pa i one koja je odrzana 1984.godine kod nas u Sarajevu. Nase interesovanje je usmjereno na bracu Mahre koji su se takmicili u alpskim disciplinama na Bjelasnici i osvojili 1. i 2. mjesto u Slalomu a i Debbie Armstrong, amerikanku iz Sijetla, osvajacicu zlatne medalje u veleslalomu na Jahorini!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.