Skijaliste Ravna planina krece u dalji razvoj!

Ravna planina 1b

Tesko se dolazi do podataka o ne tako davno izvedenom dijelu projekta, rekao bih, Ski Ravna planina a  tekstova na tu temu ima malo ili nikako pa i ono sto se uspije procitati uglavnom zvuci kao neprovjerena vijest ili, u najmanju ruku, reklamni tekst nasminkan i izveden u superlativima.

Danas smo u prilici da temu osvijetlimo uz pomoc ljudi koji kod nas uzivaju povjerenje, sto radi svoje  strucnosti i iskustva, to i radi ugleda koji uzivaju u sferama  skijanja, planinarstva i alpinizma.

 

Ravna planina je prelijepa zelena oaza (planinarenje, sumski plodovi, gljive…) smjestena izmedju popularnih sestara Jahorine i Romanije koje joj prave drustvo u izgledima da ce se ovde, u neposrednoj blizini sarmantnog planinskog mjesta Pale, (Rs. BiH) uskoro dogoditi velika zimsko-ljetna atrakcija planinskog turizma. Kao da postajemo svjesniji prirodnih ljepota koje nas okruzuju!

Ravna planina 4

 

 

Izgradnjom atraktivne moderne 5 km duge gondole koja pokriva raskosno siroku i dugu smucarsku stazu, a sve sa polaznom tackom, parkinzima i restoranima na lokaciji Gornje Pale, ovo skijaliste je nesumnjivo uspjesno izvedeno kao pratece krilo Jahorine za realizaciju zimsko turisticke ali i ljetne ponude. Vec sada se ovde odrzavaju brojna skijaska takmicenja nizeg ranga a u izgledu je da gondola dosegne svojom izlaznom stanicom i zonu u neposrednoj blizini Hotela “Vucko” na Jahorini! Time se, cini mi se, ukazuje sansa da se upotpunosti ukine ili znacajno smanji automobilski saobracaj putem Pale-Jahorina i tako konacno popravi kvalitet vazduha na Olimpijskoj planini! Skijaliste na Ravnoj planini je vec u funkciji a na njemu su dragi i cesti gosti (sto nas posebno raduje)bosansko-hercegovacki smucarski klubovi.

Dusko i Slobodan
Na zadovoljstvo  vlasnika skijaliste su posjetili i poznavaoci zimske i ljetne planinske rekreacije Dusko Boskovic I Slobodan Zalica.

 

 

 

 

 

 

Ravna planina 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ranko, Ajdin i Jasmin Pasovic i Veljko na polaznoj stanici gondole Ski Ravna planina.

Ovih dana su skijaliste na Gornjim Palama posjetili i braca Pasovic, Ajdin i Jasmin (smucarski trener), obojica sa puno iskustva u ovoj oblasti a posebno Ajdin koji je ujedno i trener  skijaskog kluba u mjestu Ruka u Norveskoj. Ajdin je bio do nedavno i predavac na predmetu Skijanje na drzavnoj skoli za skijaske talente u Ruki.

Slavenko i Marko Rudic

Slavenko Badjura i Marko Rudic BiH olimpijac i sijaski trener, od nedavno i trener A tima Hong Konga (Kina).

Nedavno je gost na ovom atraktivnos skijalistu bio i Slavenko Badjura nas strucnjak za izgradnju i upravljanje skijaskim sentrima koji zivi i radi u Kazakhstanu i koji je realizovao slican projekat na skijalistu “Chimbulak” iznad grada Almaty u KZ.. Njegovo misljenje je da bi se izgradnjom kraka gondole i njenim dolaskom do Hotela “Vucko” postigli dugo sanjani ciljevi smanjenja autosaobracaja na Jahorini.(vs)

Badjura:

“Ako gledamo  od jezera i vrha postojece zicare vrlo je realno da se napravi krak do neke tacke blizu  Vucka.
Duzina 5200 m , visinska razlika 300 m sto i nije neki problem 
pri brzini 5 m/  ugodnih 17 minuta voznje .
 Ukupno bi bilo sa donje tacke 6300 m duzine visinska razlika ukupna 600 m
Moze se raditi u jednom komadu ali jos bolje u dva po 3 km iz eksploatacionih razloga i eventualne evakuacije . 
Napominjem gondola Medeo Cimbulak ( koja ti je poznata) je 4700 duzina visinska razlika je 666 m 1000kWt sa motorom gore .
Saobracaj za automobile na Jahorinu bi se mogao  potpuno obustaviti (samo za neophodne potrebe)  ili  drasticno smanjiti . “
Vucko

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.