Let u besmrtnost!

Cijelo mu tijelo vibrira od napetosti, a pogled mu je divlje odlučan dok se Hermann Maier, s startnim brojem 4 gura u olimpijski spust u Naganu 13. Februara 1998. Svako mišićno vlakno vrišti “napad”. Maier je veliki favorit za zlato, iako je prije nešto više od dvije godine radio kao zidar na gradilištima.

Zatim: zavoj udesno, grba, Maier polijeće i leti kroz zrak brzinom od 100 km/h oko 40 metara, a skije su mu iznad glave. Udara u duboki snijeg, usporavaju ga sigurnosne ograde i prevrće se nekoliko puta. Hiljadama kilometara dalje, majka Gertraud i otac Hermann Senior vrište od užasa. Njih i svijet skijanja obuzima strah – sve dok Maier ne ustane gotovo neozlijeđen.

Čini se da je san o olimpijskom zlatu zasad gotov. Ipak, budući da je super-G 14. februara dva puta odgođen zbog lošeg vremena, Maier ima vremena do 16. Februara da se oporavi od ozljeda koljena i ramena i takmiči se. “Pomislio sam u sebi: ako sada osvojim zlato, bit ću besmrtan,” kaže Maier.

Doista je osvojio zlato – i zaradio novo ime. U odnosu na “Terminatora”, Maier je postao “Herminator”, pobjedivši u veleslalomu tri dana kasnije. Let u besmrtnost bio je tek početak karijere u kojoj je četiri puta osvojio ukupni plasman Svjetskog kupa, slavio 54 pobjede u trkama i tri puta postao svjetski prvak.


Komentari

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.