Anton Toni Sailer – skijaske legende

Anton – Toni  Sailer-smucarska legenda

Prvi trostruki osvajac zlatne medalje u alpskom skijanju

antoni-toni-sailer.jpg toni-sailer.jpgtoni-sailer-10.jpg Toni Sailer

Skijao je kao tajfun a izgledao kao filmski glumac.

Austrijanac Toni Sailer je u potpunosti dominirao takmicenjima u alpskim disciplinama izmedju 1956.-1958.godine, pobjedjujuci svoje protivnike sa razllikom i od 5-6 sekundi.Sajler je bio prvi smucar koji je osvojio sve tri olimpijske medalje u alpskom smucanju a na istim olimpijskim igrama.

 Toni Sailer, zvani Crna munja, bio je prvi skijas koji je osvojio tri zlatne medalje. Pocelo je to 19656. godine njegovom pobjedom u veleslalomu sa prednoscu od 6.2 sekunde. To je jos uvijek najveca vremenska razlika pobjednika u istoriji Olimpijskog alpskog skijanja. Dva dana nakon toga pobijedio je u Slalomu sa vremenskom razlikom od 4 sekunde, imajuci uz to najbrze vrijeme u obje voznje.

toni-sailer-65Zadnja trka u alpskom skijanju bio mu je Spust. Petnaest minuta prije starta Sailer je, zeleci da pritegne cipelu, prekinuo pertlu na njoj. Nije imao rezervnu pertlu, no na srecu, trener ski tima Italije, Hanls Senger, mu je dao pertlu iz svoje cipele. Pobijedio je sa 3,5 sekundi prednosti nad drugim.

Nakon ceremonije  proglasenja pobjednika, jednu je zlatnu medalju poklonio svom ocu, drugu majci a trecu je zadrzao za sebe.

Kao smucarska i sportska atrakcija uopste, snimio je nekoliko akcionih filmova a u jednom od njih je, demonstrirajuci svoje smucarske vjestine, glumio  pod nazivom “Crna strijela”.

Zimske Olimpijske Igre 1956., Kortina d’ Ampeco    zlatna medalja u SpustuZimske Olimpijske Igre 1956., Kortina d’ Ampeco    zlatna medalja u VeleslalomuZimske Olimpijske Igre 1956., Kortina d’ Ampeco    zlatna medalja u Slalomu Svijetska Prvenstva u Alpskom skijanjuZlatne 3 (1958.)Srebrena 1 (1958.) 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.