Skijati u Kanadi-Ski centar “Panorama”, BC – Canada

baka-i-deda-4.gifja-na-panorami-na-2088.jpg nas-trojica-na-vrhu-pan.jpg a-alen-rustempasic-na-vrhu.jpg

Vlatko                 Alen i Dejan      Alen Rustempasic na vrhu Panorame

Konacno nam je uspjelo da napravimo  porodicni sedmodnevni  smucarski izlet na Ski centar “Panorama”, smjesten  na  Rocky Mountans, u kanadskoj provinciji  British Columbiji.

Skijati u Kanadi!!

Ta velika rekreativna zona sa jezerom Kolumbija I malim turistickim gradicem Feirmontom u podnozju planine, udaljena je  585 km  od St.Alberta- pokrajina Alberta(na svijetu druga po zalihama nafte, odmah iza Saudijske Arabije),290 km od Kalgarija,   878 km. od Vankuvera- pokrajina British Columbia i 965 km od Sietla- Amerika.Naime, iz tih gradova su   nam na skijaski sastanak dosli clanovi  sire porodice.

baka-i-deda-na-panorami.jpg deda-uci-tianu-pluzni-zavoj.jpgja-na-skijalistu-fermont-2.jpg

Slavica i Vlatko                                      Tiana i deda               Vlatko

Niko od nas do sada nije bio u Ski centru “Panorama”(2370 m/nv) a svi smo poznavali Whistler I Jahorinu, sto nam se cinilo kao solidna podloga za raznovrsne  komparacije .Dakle, zadatak je upoznati se sa ovim vrhunskim skijaskim centrom koji zadnjih godina uz sve duge kvalitete, nosi I zvucan naziv zvanicnog trenaznog poligona “A “ Tima Alpske reprezentacije Kanade I dio je plana po kojem ce Kanada do ZOI 2010. U Vankuveru, postati  vodeca smucarska zemlja na svijetu.

ispod-panoa-2.jpga-nas-zet-dalibor-petrovic.jpg a-dzenita-i-dejan-slokar.jpg

Vlatko            zet Dalibor Petrovic           Dzenita i Dejan

S obzirom da je mjesto Feirmont na jezeru Kolumbija, te da ima izvore vruce vode iznad kojih se nalazi skijaliste, sve je obecavalo dobar provod.Nakon sto smo prosli kroz Kalgari i to  uz sami  Olimpijski park u kojem su skakaonice, alpsko skijaliste, bob staza I Muzej ZOI 1988.godine, do Feirmonta smo se vozili dobra cetri sata prosavsi pored Banfa, gradica koji 150 godina razvija zimski turizam visokog nivoa I  u kojem smo zimovali prosle godine, I Lake Louise koje fascinira hotelom u formi dvorca I zaledjenim jezerom na kojem se rekreira mnostvo turista, bilo da trce na skijama, igraju Karling,  klizu ili setaju izmedju nedavno napravljenih figura od leda.

Feirmont je turisticko mijesto koje ima dugu tradiciju I veoma bogatu zimsku I ljetnu turisticku ponudu.Lezi u dolini Columbia Valley, koja je na istoimenom jezeru, Columbia Lake  iz kojeg istice Rijeka Columbia I utice u Pacificki okean kod Astrorije – Oregon.

Iznad vrucih isvora nalazi se predivno skijaliste, nesto kraciih staza nego onih na Panorami ali za 50 % nepravedno jeftinijih karata za zicare. Dnevna na Panorami je 75 $CAN  a na Fermont skijalistu 35 $).Uz sve to, ako ste skijali na Fermont skijalistu onda vam je ulazak na tople bazene sa istom tom kartom besplatan.

Darija Slokar Petrovic

 

Slike sa ovog skijalista cete prepoznati po tome sto je iza nasih ledja panorama doline Kolumbija sa rijekom Kolumbija koja istice iz jezera Kolumbija.Pogled koji se ne moze zaboraviti.

Feirmont Vruci Izvori  su prvi put vidjeni ocima bijelca Georga Simpsona 1841.godine.Danas je to moderan kompleks sa hotelom I bazenima u koje ulazi vruca voda koja je na izvoru 44 C a nakon filtriranja I  hlorisanja ulazi u prvi bazen sa 39 C a potom se preljeva u hladni bazen cineci njegovu vodu toplu do 29 C.

Oba bazena su otvorena a u ovom drugom se moze ugodno plivati.Baka Slavica tvrdi da je izlijecila bolove u nogama I da sada mnogo lakse seta a ja vise nemam fantomski bol u lijevoj nadlaktici, sto me veoma raduje.

Slavica, Vlatko i Darija

Deda Vlatko, Tiana i Mia

Slavica i Vlatko         

Darija, Vlatko, Slavica i Dejan Slokar

Izletnicku  ekipu su sacinjavali nas sin Dejan, njegova supruga Dzenita I kcerka Mia (6 god),kcerka Lara (1 godina), nasa kcerka Darija, njen suprug Dalibor Petrovic, njihova kcerka Tiana (4 godine) i sin Stefan (20 mjeseci),Dzenitin brat Alen Rustempasic, njegova supruga Jasna , kcerke Nadza (12 godina) I Asja (5   mjeseci) I na kraju moja supruga Slavica i moja malenkost.

Cinjenica da grupu sacinjavaju clanovi razlicitih godina,  nivoa skijaskog znanja I opste fizicke pripremljenosti te da je u njoj I jedna snowboarderka (Nadja), vec se  u startu  pokazala kao otezavajuca okolnost,bar za smucarski dio programa, a evo zasto.

Kondiciono najbolji I sa najvise skjaskih kilometara u nogama bio je Alen a potom Dejan, Darija I ja, slijedecu nijansu cinile su Dzenita I Mia, stabilne fizicki I tehnicki ali nespremne za staze crne boje I na kraju Nadza cijem snowboardu nisu odgovarali veliki nagibi, uski prolazi I ledeni pasazi  koji povezuju  staze.

Ostaje Tiana koja je pocetnik I baka Slavica koja (radi davne povrede ligamenata desnog koljena) ne skija ali dezura uz Tianu u ski vrticu.Jasna je brinula o maloj Asji, tako da njih dvije nisu izlazile na sklijaliste.

I pored svega, uspjeli smo razviti varijantu po kojoj su svi bili zadovoljni.Alen je imao mogucnost da cak I sam proskija cijelim skijalistem, dok smo mi ostali, nakon sto smo se spustili sa vrha i kompletirali utisak, birali staze blazih nagiba I na smjenu boravili sa Tianom I bakom u ski vrticu.Na dio skijalista obiljezen sa crnim dijamantima kao oznakama tezine, nismo ni isli.Tezinski bi mogao biti puno iznad  staze za Spust na Bjelasnici.U njegovoj blizini je I zona za Ekstremno Skijanje.

Dalibor, Darija, Tiana i Stefan Petrovic u setnji ulicama Feirmonta

Skijaski gledano, Panorama pruza zadovoljstvo visoke kategorije, stoga sto je I kraj sezone, nema guzvi a staze su svakog dana tako uredjene da ne mozete vjerovati svojim ocima.Na njima se cak I u 11,00 sati ujutro, vidi samo plitka sara koju daska masine ostavlja iza  freze koja drobi grudvice snijega I pretvara ih u snijeznu prasinu, od koje je na tvrdoj podlozi formiran  desetak centimetara debeo sloj sitnog snijega kao tek napadalog prsica.Sve je zategnuto i uredno, funkcionise bez napora, svi su ljubazni a turisti se lijeno vuku okolo, bas kao kod nas na moru.

a-stefan-sa-ujakom-dejanom.jpg tica-na-kajsevima.jpg

Stefan sa ujakom  Dejanom  Tiana na kajsevima za obuku

Zanimljivo je reci kako, radi nedostatka radne snage u Kanadi, na ski liftovima, zicarama, restoranima i hotelima rade mladici i djevojke sa Novog Zelanda.

Staze su, iduci od vrha pa prema dole siroke I do 200 m. da bi se kasnije razgranale na rukavce sirine od 40 do 80 metara.Snowboarderi  imaju na raspolaganju Teren park a staze koriste zajedno sa skijasima.

mi-u-banfu-2007.jpg mia-slokar-na-panorami.jpg

Mi u Banfu 2007.     Mia Slokar

Panorama nije totalno pokrivena sistemom za proizvodnjuj vjestackog snijega (kao sto sam ja to ocekivao), vec su po stazama rasporedjeni prikljucci za vodu na koje se prikljluci top koji proizvodi snijezne deponije, da bi se one kasnije masinama za uredjenje staza rasplanirale u dovoljno debeo snijezni sloj.Topovi se masinama premjestaju sa jednog mjesta na drugo I tako sve dok se ne proizvede dovoljna kolicina snijega za dopunu postojece ili za pravljenje podloge na koju ce kasnije pasti prirodan snijeg.

mia-i-tiana-u-hotel-louise.jpg

Mia i Tiana u hotelu na Lake Louise

Mada I dalje pratim razvoj opreme za skijaske centre,zicare, liftove,masine za staze, sisteme za proizvodnju snijega  I dr.(nedavno sam u Kazakstanu bio angazovan kao konsultant u izgradnji novog ski centra),na Ski centru “Panorama” nisam  vidio ni jednu masinu van tehnicke baze, niti jedan top na stazi, motorne sanke i sl.Posebno me je impresionirala kratka zicara (duzine do 200 m.) sa otvorenim kabinama rasporedjenim u grozd od po cetri, koja besplatno dovozi goste sa donjeg dijela parkinga do nesto uzvisenijeg  platoa  sa kojeg pocinje skijaliste.

Na polaznom platou su hoteli, restorani, apartmani, tgovine I dr. a skijaliste je naprosto upakovano u teren oblika zdjele, nadsvodjen vrhovima lednjaka a sakriven od vjetra.

vlatko-darija-slokar-petrovicdejan-i-slavica-slokarpanorama.jpg Lara Slokar

Darija, Vlatko, Slavica i Dejan

Kasnije, kada smo ocjenjivali  skijaske I pratece usluge na Panorami, Alen  Rustempasic, koji cesto skija na Whistleru kod Vankuvera, pa I ovih dana, zalagao se da I Panorama dobije maksimalnu ocjenu kao I Whistler, cemu sam se ja usprotivio sa argumentacijom da je Whistler samo jedan I da zajedno sa svojim susjedom Black Combom nudi najvise sto se u svijetu moze dobiti na lokaciji uz grad kao sto je Vankuver.

Skijale su zajedno tri generacije porodice Slokar.Iduce godine na istom mjestu ce svoja prva skijaska iskustva sticati nasi unuci Stefan Petrovic (20 mjeseci) I Lara Slokar  (1 god).

U Feirmontu smo boravili od 1. do 8. marta a Dnevni program je izgledao  ovako:

-Dolazak na Panoramu oko 11 sati,

-Skijanje do 16,00  (sa pauzama za osvjezenje)

-Rucak do 18,00 ( u restoranu kod Vrucih izvora)

– bazeni sa toplom vodom  18 do 20,00

akuca-u-feirmontu.jpg abaka-i-deda-na-terasi.jpg

ispred kuce                  u pauzi

Ski centar “Panorama” :

Vrh na 2370 m, Baza na 1160 m, do vrha voze tri cetverosjeda u nizu,  visinska razlika  1220 m., staza 120, najduza staza 5,5 km, prosjecna temperature – 5C, u podnozju se nalaze Greywolf Nordic centar I staze za voznju motornih sanki.Panorama ima musku i zensku trku Svijetskog Kupa (SL,VSL).

*Izvinjavam se sto mapu skijalista radi njene velicine ne mogu skenirati I prikazati.

hotel-na-lake-louise.jpg Na Lake Louise ispred Hotela i na skijalistu

  

Sta  reci na kraju? Nikako nemojte propustiti ovo zadovoljstvo koje se rijetko da vidjeti na tako maloj  udaljenosti od velikih gradova.

Skijajte sve dok god to mozete, jer skijanje je veselje.

Ps.

Sjetih se mog dobrog prijatelja Gorana Brckalovica, uglednog hotelijera sa Jahorine,  koji je kada smo 1992. u helikopteru nadletili skijaski centar Sestriere u Italiji, gledajuci zadivljen panoramu doline u kojoj ce se 2006. odrzati Zimske Olimpijske Igre, tiho kao za sebe prosaptao: “A on meni kaze, nema nigdje Jahorine”.

STAZE:

najlakse:         15 %
teske:  15 %
najteze:  40 %
samo za eksperte:    30 %
STATISTICKI PODATCI O SKIJALISTU:

Podnozje:        3,800 ft     (1,160 m)
Vrh:      7,800 ft     (2,380 m)
vertikalni pad:         4,000 ft     (1,220 m)
skijaska povrsina:          2,847 acres  (1,153 hectares)
snijezne padavine:       187 in       (479 cm)
vjestacki snijeg:            40 % coverage
zicara i liftova:       9

ukupan kapacitet:  7,000 skijasa/h
tipovi zicara i liftova:
1 8-person Gondola
2 Hi-Speed Quads
1 Quad Chair
1 Triple Chair
1 Double Chair
3 Surface Lifts

broj staza:      100+
najduza staza:           15,333 ft    (4,673 m)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.