Skijaske legende: Janica Kostelic (HRV) – 1

Janica Kostelic – Snijezna kraljica Hrvatske

janica-kostelic-10.jpg kostelic-sa-medaljom.jpg kostelic-slalom.jpg

Nastupila je po prvi put na ZOI u Naganu 1998.godine kao sesnaestogodisnjakinja ali je do punog izraza njen talent dosao u sezoni 2000. – 2001., kada je pobijedila u Ukupnom plasmanu Svijetskog Kupa (WC).

Po povratku u Zagreb , dobila je od svojih navijaca kao poklon, buket od 1.256 ruza, koji je simbolizirao broj FIS poena koje je osvojila.

Tada je postala prvi hrvatski sportas ciji lik je odstampan na postanskoj marci u Hrvatskoj.Tokom Igara 2002. u Salt Lake City-u, Janica je imala 10 spektakularnih dana.Pocela je najbrzim vremenima u sve tri trke  Alpske Kombinacije, pobijedivsi sa 1, 5 sekunde prednosti.U super G je zavrsila kao druga., izgubivsi zlatnu medalju za samo pet stotih dijelova sekunde.

Tri dana nakon toga osvojila je zlato u Slalomu za samo sedam stotinka ispred Laure Paquegnot.Na kraju, pobijedila je u Veleslalomu, kao najbrza u obje trke I osvojila trecu zlatnu medalju a ukupno cetri medalje na istim Igrama.

Na ZOI 2006. u Torinu (ITA), Janica nije razocarala one koji su je smatrali jednim od favorita.Osvojila je titulu Olimpijskog sampiona u Alpskoj Kombinaciji I srebrenu medalju u Super G-u.

Sa cetri zlatne medalje I dvije srebrene, ona drzi record od cetri olimpijske medalje osvojene u zenskom alpskom skijanju.


Komentari

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.