Alberto Tomba (La Bomba), Italija -skijaske legende-VIDEO snimak

Karizmaticni Alberto Tomba se prvi put pojavio na Olimpijskim Igrama 1988. godine u Kalgariju, Kanada, pobijedivsi  u Veleslalomi I Slalomu.

Cetri godine poslije na Igrama u Albertvillu, Francuska, gdje je opet pobijedio u Veleslalomu I tako  postao prvi  skijas u istoriji ZOI koji je uzastopno pobijedio u istoj disciplini.Tada je osvojio I srebrenu medalju u Slalomu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ZOI 1994. godine u Lillehameru, Norveska, Tomba je promasio kapiju u Veleslalomu.Cetri dana kasnije, u Slalomu, osvojio je dvanaesto mjesto nakon prve voznje.Toliko dobro je vozio u drugoj voznji da je,na opste iznenadjenje, osvojio drugo mjesto.

 

Tomba je  bio prvi aAlpski smucar koji je osvojiomedalju na tri razlicite Zimske Olimpijske Igre a I prvi je Alpski skijas koji je u karijeri osvojio pet olimpijskih medalja.

 

Calgary, 27 February 1988, XV  zimske Olimpijske Igre.Alpske discipline za muskarce  u  Nakiska: Alberto TOMBA iz Italije je osvojio zlatnu medalju u Slalomu.

 

 

 

Albertvill, 22.Februara 1992.godine,XVI Zimske Olimpijske Igre, Muskarci se takmice u alpskim disciplinama: Alberto Tomba iz Italije osvojio je srebrenu medalju u Slalomu koji se odrzao na stazi u Les Menuires.

 

Lilehammer, 27.februar 1994.godine, XVII Zimske Olimpijske Igre, Alberto Tomba iz Italije je osvojio srebro u Slalomu na stazi u Hafjell-u, Thomas Stangassinger iz Austrije je bio prvi a Jure Kosir iz slovenije, treci.

 

  

U Olimpijskom muzeju u Lausanne, 5.aprila 2000. Alberto Tomba je primio Olimpijski orden I slikao se sa Juan Antonio Samaranch-om (tadasnjim predsjednikom IOC-a) I Jean-Claude Killy-em (clanom IOC-a)


Komentari

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.