Dr.Slavko Podkubovsek-Kuba, BiH smucarska legenda

Nedavno sam sasvim slucajno na blogu dovla, nabasao na poruku unuke Prof.Slavka Podkubovseka-Kube,

 u kojoj ona moli da joj, onaj koji to ima I moze, posalje sliku njenog dragog djeda I bosansko-hercegovackog  sportskog radnika, profesora na Fakultetu za fizicku kulturu u Sarajevu,  smucarskog takmicara, trenera I aktiviste.Zao mi je da poruku nisam ranije procitao jer bih ranije I reagovao.

Svi smo ga voljeli a sa mojom porodicom Slokar imao je duge I posebne odnose, jos od vremena nakon Drugog svijetskog rata.Bio je veoma zanimljiv I drustven covjek, lagan u komunikaciji, vesele naravi I uvijek spreman da se prikljuci veselju I pjevusenju starogradskih pjesama.  Bio je zaljubljenik sporta a posebno skijanja u kojem je svojevremeno radio kao trener (Smucarski klubovi SSK I  “Jahorina”) a I kao Generalni Sekretar Smucarskog saveza Bosne I Hercegovine sve do 1978.godine, kada je  duznost predao meni .

Prof.Slavko Podkubovsek je za vrijeme odrzavanja XIV Zimskih Olimpijskih Igara bio, uz Vladimira Pajica u Bobu i Sankanju, jedini domaci kadar koji je obavljao funkciju Rukovodioca takmicenja.Rukovodio je takmicenjima u alpskim disciplinama za zene, na Jahorini.Ujedno je bioI jedini bos.hercegovacki Tehnicki delegat Medjunarodne smucarske organizacije (FIS).

Ja sam  svog uvazenog I dragog profesora  za vrijeme mog  boravka u Sloveniji ( 1994./5.)posjetio dva puta u Mariboru I , naravno, razgovarao o svemu I svacemu a posebno o situaciji nastaloj nakon nesretnih zbivanja u Bosni I Hercegovini.

Razocaran  sporim rjesavanjem mog radnog statusa u Sloveniji, uprkos angazmanu brojnih I uticajnih smucarskih radnika, rekao sam mu:” Pa Profesore, zar Vi niste u Sarajevu bili dekan fakulteta mada  govorite izrazenim slovenackim akcentom? Odgovorio mi je kratko :”Znas, ovo nije Bosna”.

U nedostatku drugih izvornih materijala, dajem izvod iz teksta knjige “Tragom  smucarske staze “, autora Bore Radosavljevica, koja je stampana povodom 55.godina Sarajevskog smucarskog kluba, u kojoj se o Prof.Slavku Podkubovseku govori u kontekstu licnosti koja je svojim strucnim radom doprinjela uspjesnom razvoju smucarskog sporta u Bosni I Hercegovini.

 

                                                                                                      Vlatko Slokar

Slavko Podkubovšek – Kuba

 Početkom februara, Klub je organizovao propagandnu trku u slalomu, na Osmicama na Trebeviću. Ovom prilikom nastupio je i Slavko Podkubovšek, slovenački takmičar, koji se tada nalazio na odsluženju vojnog roka u Sarajevu, a po izlasku iz vojske, ostao je u Sarajevu i pristupio Smučarskom klubu.

Podkubovšek je poslije rata odigrao značajnu ulogu u podizanju kvaliteta bosanskohercegovačkog smučanja.

         “Sa članovima Smučarskog kluba upoznao sam se na Kopaoniku, već tada su me zvali da dodjem u Sarajevo. Ja sam tada u Beogradu studirao DIF  i ova me je ponuda zainteresovala, jer su mi obećali i posao. Kasnije sam služio vojsku u Jajce kasarni i kada sam završavao, došao je predsjednik Trumić sa dekretom o postavljenju , pa sam tako ostao kao takmičar i kao trener u Smučarskom klubu” – priča Slavko Podkubovšek.

O slovenačkim smučarima koji su u predratnom periodu živjeli u Sarajevu i bili članovi Smučarskog kluba, Aleksandar Trumić kaže:

          Da bismo sistematski i stručno obučavali svoje članove, pored domaćih kadrova, trudili smo se da angažujemo i druge kvalifikovane stručnjake. Za obuku trkača doveli smo reprezentativca Leona Knapa, a za obuku skakača angažovali smo takodje slovenačkog takmičara Pribovšeka. Alpskog vozača Podkubovšeka smo zaposlili u gimnaziji, pa je i on ostao u Sarajevu. Ova trojica Slovenaca, veoma su pomogli razvoju smučanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini u tom predratnom periodu.

Komentar

miso basic
utorak, 29. april 2008 u 18:31

Vlatko,ako je moguce i ako znas da napises
kada i gdje je,umro prf.Slavko Podkubovsek, jer je evidentno da nije ziv, dok mu unuka trazi slike preko interneta.Pridruzujem se svim ocjenama i kvalifikacijama prof.Podkubovseka, jer sam imao tu cast da ga svakodnevno srecem na Fakultetu za fizicku kulturu u Sarajevu i uvjerim se u njegovo ogromno sportsko iskustvo.Takodjer bio je izvanredan pedagog i izuzetno korektan u ophodjenju sa ljudima.Bio je jedan od stubaca FFK u Sarajevu .Jednom rjrcju bio je veliki covjek

2 misli o “Dr.Slavko Podkubovsek-Kuba, BiH smucarska legenda

  1. Evo ja sam unuka od sestre od Slavka Podkubovšeka.Htjela bi upoznati svoju rodbinu.Moja baka se zvala Vida podkubovšek udata Neumann.Ja sam Vida iz Baške sa otoka Krka .Pozdrav

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.