Skijati u Ski centru Marmot basin-Jasper, Alberta-Kanada

                                                                                                                                                                                     

Jasper nije ni blizu tako luksuzan kao sto je to Banf, mada su im koncepcije slicne.

Ipak,simpatican mali gradic sa veoma dobrim skijalistem iznad sebe i izvanrednom okolinom, koji sa Banfom i Lake Louise cini osnovicu zimskog turizma u Alberti, Jasper ima ono sto  privlaci nasu paznju.Dobro je a nije skupo.

Proslog vikenda (17.-18. i 19.oktobar), kako smo to vec ranije isplanirali, bili smo u Jasperu, gradicu udaljenom od St.Alberta 340km odlicnog puta, da provjerimo mogucnost da se ove zime nas skijaski program do kraja kompletira.

Sastojao bi se od tri dijela, prvog koji se odnosi na dnevno skijanje sa djecom na obliznjim skijalistima od kojih neka imaju i nocno skijanje pa se na njih moze otici i nakon zavrsetka radnog vremena (Edmonton i okolina), potom od povremenih vikend skijanja na Marmmot Basin u Nacionalnom parku Jasper (od kojeg smo udaljeni 340km)i , kao zavrsnica, ponavljanje proslogodisnjeg desetodnevnog martovskog boravka u Feirmontu, BC i skijanja na Ski centru “Panorama” i nesto manjem ali izvrsnom skijalistu koje se nalazi iznad toplih izvora u Feirmontu.

Ove godine ce, pored Dejana, Dzenite i Mie Slokar, Darije i Tiane Petrovic, po prvi put na skije stati Stefan Petrovic (2, 5 g.) i nakon duze skijaske pauze, njegov tata Dalibor Dado Petrovic.Najmladji clan porodice Slokar, Lara (1,7)ce da se sanka i seta sa bakom Slavicom.

Ovo sto slijedi je nas skromni pokusaj da vam tekstom i slikom priblizimo bar dio onoga sto smo vidili.Jedno je izvjesno, da cemo se opet dobro naskijati iako smo grupa sarolikog smucarskog iskustva, znanja i potreba.

Nakon trodnevnog boravka u Jasperu, spavanja u malim drvenim kolibama “Pocahontas Cabins”(udaljenim od grada 40km), u koje se mogu  konforno smjestiti 4 osobe a za jednu noc kosta 70 $ CAN , opremljene su i malim friziderom, mikrovalkom i resoom za podgrijavanje hrane, odlucili smo da se vratimo u St.Albert tako sto cemo preci preko Rocky Mountains, spustiti se u  Red Deer i  vratiti  u Edmonton praveci  krug od gotovo 1000 km.

Na Marmot basin smo hodali i po prvom ovogodisnjem snijegu koji je vjerovatno dobro dosao za snijeznu podlogu na skijalistu, mada  su domacini na donjim dijelovima staza vec rasporedili opremu za zasnjezivanje.Vode ima na sve strane, tako da vjerujem da im vjestacki snijeg nije pretjerano skup.

Najzanimljiviji je svakako bio prelazak preko Rocky Mountains, pored glecera i jezera sa vodom nevjerovatno plave boje a stalno, stalno, stalno praceni fascinantnom panoramom sa snijegom pokrivenim okolnim kamenitim  vrhovima Kanadskih Stjenovitih Planina, koji vam ne daju da predahnete od ljepote.Posvuda crnogoricna suma koje sam se neizmjerno pozelio jer je u St.Albertu i njegovoj okolini nema.To meni kao gljivaru nije svejedno.Uvijek su mi, radi moje sklonosti prema Trebevicu i okolini, bile draze gljive iz crnogoricne sume i bolje sam ih poznavao.Cesto su me zvali da ih vodim u  crnogoricu , oni kojima je bliza bila bjelogorica.A i ja sam rado isao sa njima i uzivao u cudesnom svijetu gljiva ispod jablana, ljeske, javora i jasike.

Na povratku smo i snimili najveci broj slika koje vam ovde pokazujemo.

Grad Jasper je dobio ime po covjeku koji se zvao Jasper Hawes a vodio je prvu postu izgradjenu u ovom kraju 1813.godine.Prve turisticke ambicije u gradu su se pojavile vec nakon Drugog Svijetskog rata , zahvaljujuci i zeljeznici koja je ovim krajem prosla vec 1913.

Prva staza za alpsko skijanje je izgradjena na Whistlers, u blizini Jaspera vec 1937.godine, dok je skijaliste Marmot Basin pocelo da privlaci skijase od 1949.godine.Radi nepostojanja ceste do planine su turiste sa zeljeznicke stanice prevlacili snowmobilima-gusjenicarima.Do intenzivnijeg razvoja skijalista dolazi sredinom 1960. a prvi prikljucak planine na autoput izgradjen je 1970.

Podrucje Nacionalnog Parka Jasper (ulaz za dvije osobe 40 $CAN) ima bezbroj turistickih atrakcija i programa od kojih navodimo samo deset najpopularnijih:

1.Maligne kanjon, u proljece, ljeto i jesen kao prirodna ljepota privlacna za planinare i izletnike.Tokom zime smrznuta rijeka – Maligne river takodjer privlaci mnogobrojne turiste.

                                      vidi na   www.jasperadventurecentre.com

2. Columbija Icefield-Lednik Kolumbija sa 389 kvadratnih kilometara ledene povrsine je najveci glecer juzno od Aljaske.Lokalni vodici prave turisticke ture preko Athabasca Gleicera, koji je samo jedan od krakova lednika.          

                                       vidi na     www.columbiaicefield.com

3. Jasper Tramway – gondola je izvanredna mogucnost za  velicanstven pogled na dolinu.Dvije velike gondole se penju uz planinu visoku 8.200 fita (2500 m), nacijem vrhu su restoran i planinarska staza.

                                        vidi na www.jaspertramway .com

4. Skijanje i Snowboarding – Sa najsuvljim prirodnim snijegom u Kanadi, Jasper je najpopularnije medjunarodno skijaliste i snowboarding poligon u Kanadi, za napredne a i pocetnike.Skijaliste se nalazi na planini Marmot basin, visina vrha 2612 m a baze 1697 m, visinska razlika 915 m, sa 84 staze i preko 1,675 akri skijalista, dva cetverosjeda, jedan trosjed, tri dvosjeda, dva lifta sa sidrom i pokretnom trakom ( Magic Carpet-Carobni cilim) u ski vrticu. Prosjecne snijezne padavine tokom sezone 4 m.

Najduza staza 5,6 km       vidi na www.skimarmot.com

5.Athabasca fals/vodopadi su najspektakularniji  u Rocky Mountains, gdje rijeka Atabasca  pada niz stijene praveci pjenusavi vodopad pun duginih boja.

 

 

 

6. Vruci izvori sa vodom toplom do 39 C, sa dva bazena hladne vode i dva bazena sa toplom vodom.

7.Golf teren se nalazi odmah uz Hotel Fairmont Jasper Park Lodge koji je od Golf casopisa proglasen za Golf teren # 1 u Kanadi.Tokom zimske sezone je izvanredan za skijasko trcanje, voznju sanki sa konjskom zapregom i klizanje na ledu.

8.Mountain Baiking – voznja bicikla  po stazam svih tezinskih nivoa koje zadovoljavaju sve uzraste.Za pocetnike i one sa osrednjih sposobnostima se predlaze dollina Atabaska rijeke, sa 12 km blage uzbrdice na pocetku staze.

9.Voznja sanki koje vuku psi nije dozvoljena unutar granica Nacionalnog parka Jasper, ali je grupa pasa Aljaska Huakis (Haski) uvijek  spremna za voznju na Valemount.

10. Heli – hiking – helikopter vas podize na vrh neke od obliznjih planina sa kojeg se pjesice spustate uz pratnju skolovanih i posebno treniranih vodica.

Mapa razdaljina Jaspera od vecih gradova u okolini.

kanada-zimi1

                                                                                                                     

                                                                         

 

REGULAR SEASON
Opening Day – January 16, 2009 & February 2, 2009 – Closing Day
not including GST

JASPER IN
JANUARY

Jan. 17 – Feb 1, 2009
not including GST

Adult (18+)

 

 

1 day

$66.62

$47.62

2 day

$133.24

$95.24

3 day

$196.19

$142.86

4 day

$260.95

$190.48

5 day

$325.71

$238.10

Afternoon

$53.33

$47.62

Ljetna ponuda                                                    zimska ponuda

Rafting na Whitewater                                                                            Skijanje I Snowboard na Marmot Basin

Safari  izvan granica Nac.Parka                                                         Hodanje po ledu u Maligne Kanjonu

Jezero Maligne                                                                                             Voznja sankama sa psecom zapregom

Gondola Jasper Tramway                                                                    Tura – voznja snowmobilom

 Voznja zeljeznicom                                                                                   Safari izvan granica Nac.Parka Jasper

 

                                       

 

Veoma cesto saobracaj zaustave zivotinje.Sve se brzo zavrsi, turisti izadju iz auta i slikaju a one lijeno, nigdje ne zureci, nastave svoj put nedirnutom prirodom.Sve je tako nestvarno, gledati krda srna ili divokoza, kojota koji vas gleda zacudjeno, kao da kaze “Odkud ovi ovde”.

Jezik ogrommnog lednika koji se spustio u dolinu na domak autoputa. 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.