Na Planici je moguce letiti i do 240 m.

planica-finaleizvor:delo     napisao: Miha Simovec (skraceni tekst)

 

Pripreme za odrzavanje Finala Svijetskog Kupa u smucarskim skokovima odnosno letovima, koje ce se odrzati za dva mjeseca (od 18. Do 22.marta) na Planici, su u punom jeku.

Odgovorni ce nastojati da pripreme vrhunsku I bezbjednu priredbu, pa zato nista nece prepustiti slucaju.Pored toga ovaj najveci slovenski praznik  ove godine se susrece sa dva okrugla jubileja (30.godisnjica takmicenja u skokovima na nivou Svijetskog Kupa I 40.rodjendan smucarskih letova u dolini pod Poncama), pa priredbu zele zaciniti I najvecim svijetskim rekordom.

“Nove najvece brojke  ne iskljucujemo, jer mislimo da je ponovo doslo vrijeme za takvo sta”, rekao je na konferenciji za n ovinare Drago Bahun, predsjednik Organizacionog OdboraPlanica 2009.Nije se zaboravio zahvaliti sponzorima koji ih uprkos svijetskoj finansijskoj krizi nisu napustili, I istovremeno je ostale privrednike da planiski spektakl iskoriste I za svoju promociju.

planica-novi-izgled1
“Gledajuci na to da najveca letaonica na svijetu treba odredjene popravke, nadam se da ce ova godina da bude presudna I da ce se u dolini pod Poncama konacno poceti nesto da mijenja,”zazelio je sto skoriji pocetak radova na izgradnji nordijskog centra u Planici, o kojem je govorio I generalni sekretar Primoz Finzgar .

Bez  uredjene infrastructure je buducnost takmicenja na Velikanki pod velikim pitanjem, buduci da su troskovi organizacije takmicenja svake godine sve veci I veci,  I da se ne mogu pokriti sa prihodima.Ove godine cemo biti sretni ako troskove pokrijemo bez ostatka prihoda, pojasnio je Finzgar  I pojasnio da troskovi takmicenja iznose 1, 6 miliona Eura.Od toga bi 850.000 Eura dali pokrovitelji, a polovicu od tog iznosa su nakon potpisa ugovora vec dobili.”

Do naredne godine bi na Planici, kada ce se odrzati Svijetsko Prvenstvo u smucarskim letovima, bilo potrebno postaviti novu sjedeznicu, jer je sadasnja neupotrebljiva, jer skakace ne moze dovesti dovoljno visoko.

 “Da bi dobili novi certifikat FIS za letalnicu, potrebno je takodjer  prosiriti  doskociste”, rekao je generalni sekretar OK Planica ’09.

 

Da je izgradnja Nordijskog centra neophodna, potvrdio je I vodja takmicenja Jelko Gros.”Idejni  projekti po kojim bi Planica sa skakaonicama K-120, K-90, K-85, K-60 I malim skakaonicama za djecu, ponovo postal raj za smucarske skokove, su vec napravljeni I procijenjeni na 32 miliona Eura.

Na zalost, cijeli projekat jos uvijek miruje”, pojasnio je Gros I vratio se na veseliju temu – lovu na svijetski record.

“Na velikanki bi se moglo besbjedno poletiti do 240 m a I dalje.Ali ne po svaku cijenu jer za takvo sta se moraju obezbijediti svi faktori.Cinjenica  je  Gregor Schlierenzauer na Kulmu preletio 215, 5 metara ali mi na Planici govorimo o 245 metara, pojasnio je vodja takmicenja na najvecoj letaonici na svijetu.


Slovenski skakaci na tri fronta

 

O spektaklu na Planici slovenski skakaci u ovom trennutku ne razmisljaju, jer krajem nedelje ce se takmiciti na tri fronta.Prva ekipa, u kojoj su Jernej Damljan, Robert Kranjec, Mitja Meznar I Primoz Peterka I koji cine srz reprezentacije za Nordijsko svijetsko prevenstvo u Liberecu (od 18.februara do 1.marta), ce ucestvovati I na generalki za ZOI 2010. u Vankuveru.

napisao: Miha Simnovec, 21.01.2009.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.