50. godina smucanja na Palama, autor: Milan Zdrale 1. dio

pale-naslovna18Pocinjemo  sa objavljivanjem kjnige koja je, kao i prve dvije koje smo objavili, posvecena istoriji razvoja smucarskog sporta u Bosni i Hercegovini, ovog puta kroz prizmu aktivnosti Smucarskog Kluba “Romanija”-Pale.(od 1.-26.)Mnogo toga me veze za ovaj Klub i za ljude koji su ga vodili u ono zlatno doba naseg smucarstva, u godinama pred odrzavanje XIV Zimskih Olimpijskih Igara u Sarajevu 1994.

Bilo je to u prvom redu kroz moj profesionalan odnos , kao Gen.sekretar Smucarskog saveza Bosne i Hercegovine u periodu od 1977. do 1994. a potom kao radnik (pom.direktora pa rukovodilac )  Ski centra Jahorina od 1994. do 2002.godine.

Medjutim, kao sto je to onda bilo uobicajeno, poslovni odnosi pretocili su se i u iskrena i duga prijateljstva kojih se i danas rado sjecam.

Mnogi od njih nisu vise medju zivima ali sjecanja na njih su jos uvijek snazna kao i  nasa prijateljstva.(Slobodan Kures, Braco Miholjevic – Djurko, Jusuf Pasovic, Vojo Tosic, Vlajko Petrovic, Nedjan Lizdek, Cvijan Golijanin i dr…..

Pale su ( u smucarskom smislu)bosansko-hercegovacki Sent Moritz, vec od perioda nakon 1. Svijetskog rata, da bi se u periodu od 2000. do 2009. razvio u pravi mali gradic u podnozju planine sa prostranim skijalilstem, Jahorine.

Za nas smucarski sport je od velikog znacaja bio sve bolji  rad u Klubovima Alpskih disciplina gdje smo, uveliko koristeci slovenacka iskustva i nacin rada, znacajno unaprijedili takmicarske rezultate.

Medjutim, gotovo u sjenci tih zbivanja, vrijedni radnici SK “Romanija” upornim radom sa talentovanim domacim sportskim podmladkom, postizu najbolje rezultate u disciplini Biatlon u tadasnjoj Jugoslaviji.Pored izvanrednih pojedinacnih rezultata o kojim ce biti govora u ovoj knjizi, Klub je  dest puta osvojio naslov Sveukupnog klubskog pobjednika na Prevenstvima Jugoslavije u Biatlonu.

Na XIV Zimskim Olimpijskim Igrama 1994.godine u Sarajevu, nastupila su dva takmicara Biatlonca iz Smucarskog Kluba “Romanija” : Tomislav Lopatic-na osnovu osvojene norme za nastup u sklopu reprezentacije Jugoslavije i Zoran Cosic – kao takmicar u okviru kvote  zemlje domacina ZOI.

Bilo bi divno kada bi ovdje mogli objaviti knjige o radu ostalih veoma dobrih smucarskih klubova u BiH iz tog vremena : SK”Zenica”, SK  “Travnik”, SK “Starcevica”-Banja Luka; SK “Karaula” iz Turbeta, SK”Visocica” iz Visokog , SK “Glasinac”-Sokolac idr.

Medjutim, koliko je meni poznato one nikada nisu ni napisane sto predstavlja nenadoknadivu stetu.

                                                                              Vlatko Slokar

pale-naslovna5

 

pale-o-piscu1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pale-izdavac pale-1-str1

 

 

 

pale-predgovor-1

 

pale-predgovor-2

 

pale-11

 

pale-12

 

pale-13

 

pale-14

 

pale-15

pale-16

pale-182

 

pale-19

 

pale-20

 

pale-21

 

pale-22

 

pale-23

 

pale-24

 

pale-25

 

pale-26

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.