Na skijama niz tri najvece planine na Zemlji

frederic-eriksonOve ce jeseni svedski extremni skijas Fredrik Fricsson zapoceti ostvarenje svog sna po kojem on biti prva osoba koja ce proskijati sa tri najvisocije planine na Zemlji:Mont Everest, K2 i Kangchenjunga.

Smatra se da ce najtezi zadatak za njega biti druga po visini planina na svijetu K2, koju ce pokusati da savlada u junu mjesecu 2009.godine.

Fredrik Ericsson je jedan od vodecih svijetskih skijasa na velikim visinama, sa velikim iskustvom na tom planu, kao sto je spustanje niz neke od najvecih planina na Zemlji, ukljucujuci Peak Somoni Shisha Pangma Gasherbrum 2, Laila Peak i Dhaulagiri.

“Vec sam skijao na tri od 14 vrhova visokih 8000 metara.Tokom tih avantura prikupio sam kriticno iskukstvo koje cu primijeniti tokom  moga plana da skijam sa najvecih vrhova na svijetu.Taj moj projekat  koji ce  trajati tri godine, predvidja da pokusam skijati niz tri najvece planine na svijetu: K2 (8612 m) ovog ljeta,  Kangchenjunga (8586 m) na jesen 2009.godine I Mount Everest (8850 m) na jesen 2010.godine”, kaze Frederik.

 

Prvi veliki izazov ce se desiti uskoro kada ce Frederik zajedno sa svojim Italiljanskim kompanjonom Michele Fait, otoco na Karakorum planinu u Pakistanu.Planina uz koju se namjeravaju popeti pa spustiti, K2, je najteza od svih planina visocijih od 8000 m.

 

To je nevjerovatno lijepa planina u vidu stepenaste piramide do cijeg vrha nema lakog uspona.Penjanje uz planinu komplikuje I neobicno surov I nepredvidiv klimatski sistem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.