Evropa Kup Jahorina 1975.godine , VIDEO snimak takmicenja

pobjednice-zlatne-lisiceNa ovom video snimku koji mi je poslao bos.hercegovacki, afirmisani smucarski radnik Ing. Slavenko Badjura, vidi se amaterski snimak takmicenja u Spustu i VSL odrzanih na Jahorini 1975.godine.(Pobijedila Ana-Mari Prel)

Tih godina je Sarajevski smucarski klub (SSK) uspjesno organizirao brojna smucarska takmicenja a posebno ova ranga Evropa Kupa. Duga tradicija u odrzavanju tih takmicenja bila je, kasnije ce se to nedvosmisleno pokazati, osnova za dobijanje statusa domacina i organizatora XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984.godine.
Te 1975.godine, kako pise u knjigama o razvoju bosansko-hercegovackog smucanja, na Jahorini je odrzano prvenstvo Jugoslavije u Spustu na kojem je pobijedio Ajdin Pasovic, koji je kao Junior pobijedio u seniorskoj konkurenciji. Pobijedio je tada vec iskusne smucarske asove iz Slovenije: Joze Gazivoda, Dusan Gorisek i Andrej Kozelj.(50.godina smucanja na Palama, autor:Milan Zdrale)

U takmicenju u Veleslalomu za zene “Zlatna Lisica” koje se bodovalo za Svijetski Kup, a te je godine radi nedostatka snijega na Pohorju bilo odrzano na Jahorini, pobijedila je Austrijanka Ana-Mari Prel.

Nastojat cemo da o ljudima koji su ga snimili i dogadjajima koji se vide na ovom istorijskom filmu, prikupimo i objavimo sto vise podataka.Do tada, gledajte i uzivajte u takmicarskom smucanju tehnikom “gore-dole” koja je sada definitivno potisnuta novom  ( kazu laksom za nauciti) “karving”tehnikom skijanja.

pobjednice-zlatne-lisice1

2 misli o “Evropa Kup Jahorina 1975.godine , VIDEO snimak takmicenja

  1. Stajao sam blizu Dusana Sencara , oca Lisice , negdje na sredini Prace kad je rekao teh delegatu i drugima oko sebe ” Nemaju nista ali imaju snijeg ”

    S malo zavisti ali bez ljutnje.

    Sviđa mi se

    1. Pok.Dusan Sencar je bio jako sposoban covjek, advokat, veoma situiran i sa idejama koje su pokretale slovenacko skijanje do zvijezda. Bio je veoma komunikativan i spreman da pomogne ali, pratila ga je i neizbjezna arogancija i cinila ga ponekad odbojnim. To je, medjutim bilo na povrsini a unutra, u dusi je bio dobar i druzeljubiv. Za vrijeme ZOI’84. je vrsio duznost rukovodioca takmicenja za muskarce na Bjelasnici. Pomocnik mu je bio nas bivsi uspjesan takmicar i smucarski aktivist Ibro Slipicevic.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.