Gljive: Prvi korak u obuci beraca pocetnika – upoznaj otrovne gljive (lista otrovnih i jestivih Amanita)

Otrovne gljive:Amanita bisporigera/Amanita virosa/Destrying angel – lijevo

Gljive zelena pupavka7Jednako smrtonosna kao Amanita phaloides (lijevo) za koju tvrde da je krivac za 95 % smrtnih slucajeva izazvanih otrovnim gljivama.

Od oko 30 000 vrsta gljiva rasprostranjenih sirom svijeta, najveci dio je onih koje se mogu prikupljati za ishranu,  a manje od jednog procenta odpada na gljive koje su smrtno otrovne.

Amanita gemata

Najveci broj  smrtnih slucajeva kojim su uzrok pojedene gljive, odnosi se na tri gljive koje pripadaju porodici Amanita aveoma su slicne nekim jestivim vrstama te ih beraci cesto zamijenjuju.

U tome lezi razlog da mnogi autori knjiga o divljim gljivama, zastupaju tezu da je djelotvornije prvo nauciti otrovne vrste gljiva i njihove specificnosti, vrste otrova i njihovo djelovanje, prve simptome trovanja gljivama  id r., a potom uciti jestive vrste.

U branju sumskih, divljih vrsta gljiva ne smije biti ni trunke improvizacije.Stoga se pocetnicima ne preporucuje traganje za egzoticnim i tesko prepoznatljivim vrstama, vec branje onih vec opste poznatih i lako prepoznatljivih vrsta(vrganja, lisicarki, kozjih brada, rujnica is l.) koje sa gljivama iz porodice Amanita nemaju nikakvu slicnost.

gljiva i puz2To sto gljivu jede puz ili neka druga zivotinja, apsolutno ne znaci da ta gljiva nije otrovna.

Gljivarstvo je oblast u kojoj su prisutne brojne predrasude i mistifikacije koje otezavaju i usporavaju   ovladavanje osnovnim znanjima i principima branja divljih gljiva.Recimo uz to da je, na primjer, rasirenije pogresno shvatanje da  su jestive samo gljive koje rastu na poljima, od generalnog prihvatanja postojanja mnogih jestivih vrsta gljiva.

Gljive iz porodice Amanita sadrzavaju nekoliko opasnih otrova , od kojih su neki termolabilni pa ih je moguce unistiti kuhanjem, dok  se drugii ne daju  kuhanjem promijeniti tako da je potpuno suludo misljenje da se svaka gljiva, nakon sto se dobro prokuha, moze jesti.

Amanita marmorata

Najopasnije kod otrova gljiva iz porodice Amanita je njihovo usporeno djelovanje i pojava prvih simptoma tek dvanaest sati nakon konzumiranja, kada je vec kasno da se poduzme ispiranje stomaka.

Kada otrov vec pocne da djeluje , on pocinje da ubrzano unistava jetru i bubrege , uzrokuje ostecenja srca  i unutarnja krvarenja , tako da je nakon nekoliko dana smrt neminovna.Otrov je toliko jak da je dovoljna vrlo mala kolicina neke od smrtno otrovnih  gljiva u jelu ,pa da krajnji ishod bude fatalan.Serum proizveden u Pasterovom Institutu u Francuskoj bi mogao spasiti nekome zivot kada bi bio univerzalang djelovanja.

Amanita phaloides/Zelena musnica/ Zelena pupavka

Tri najopasnije Amanite, a na prvi pogled  bezazlenog izgleda, su Amanita Virosa (Destrojing angel/Andjeo koji unustava) i Amanita Verna.Na srecu , niti jedna on njih nije standardnog/obicnog izgleda, a rastu  u sumama Engleske, Evrope pa i Sjeverne Amerike.U Evropi se od prve dvije opasnijom smatra Zelena Pupavka/Death Cap  (Amanita Phalloides)-

Zelena pupavka                                

O  svakoj otrovnoj  Amaniti cemo govoriti kasnije a sada, radi njene zivopisnosti, boji i vizuelnoj privlacnosti, nesto o Muhari /Fly agaric(Amanita muscarija):

Amanita muscaria/Muhara

Otrov Muhare je manje opasan  i obicno uzrokuje privremeno stanje bolesti, i neku vrstu kratkotrajnog  opojnog ludila, koje je popraceno komatoznim stanjem nakon kojeg se javlja  izbrisano sjecanje na sam dogadjaj.Desavalo se da se, nakon sto se probude iz kome, otrovani  otrovom Muhare (muscarin) probude u bolnici za mentalne bolesnike  a da nista nisu znali reci o okolnostima pod kojim se sve to desilo.

Svojevremeno je vladalo uvjerenje da je moguce da  su  Vikinzi jeli Muhare  kako bi prouzrokovali ludilo koje je karakteriziralo njihov nacin ratovanja ali moderni istoricari vise u to ne vjeruju.

Medjutim, poznato je das u neka primitivna plemena  na istoku Sibira koristila gljive kojim su se opijali/omamljivali.Otrov tih gljiva nije bio smtronosan poput otrova gljiva iz porodice Amanita ali je zasigurno bio veoma opasan ako bi se uzeo u vecoj kolicini.

Amanita muscaria/Muhara

Na zidu stare kapele u mjestu Plaincourrault u Francuskoj, naslikano je Drvo Znanja u obliku grupe gljiva Amanita muscaria, pored kojeg stoji Eva u neobicnom polozaju naduvenog stomaka, predpostavka je da se najela gljiva.Slika je naslikana krajem trinaestog stoljeca  i vjerovatnoca je da je sluzila kao upozorenje lokalnom stanovnistvu  da ne eksperimentise jeduci crveno bijele gljive koje rastu u obliznjim sumama.

Kada su Spanci osvojili Meksiko 1522 godine, odkrili su da Azteci  koriste odredjene gljive kao narkotike.Indijanci nisu  zelili odkriti  pravu prirodu tih “svetih gljiva”, ali je jedan od Spanskih svecenika, nekoliko godina kasnije dosavsi iz Meksika opisao dogadjaj prikupljanja gljiva kojem je prisustvovao.Prikupljali su male crne gljive  koje su nazivali “nanacatl” a potom ih  jeli pomijesane sa medom, te od toga uskoro pocinjali halucinirati i ponasati se kao opijeni.

On je, naravno, pokusao vrlo strogo da indijancima objasni koliko je ta njihova navika stetna  ali mu to nije poslo za rukom  a ni jednom od katolickih svecenika koje je kasnije Spanska vlada slala u Meksiko, nije poslo za rukom da tome stane u kraj, jer ih Meksicki Indijanci jos uvijek sakupljaju i jedu.

Ljudski rod se jos uvijek lijepi za pogresna vjerovanja da halucinacije mogu da izazovu neke vrste droge proizvedene od gljiva, mada  tako sta  jos nikada nije naucno potvrdjeno.Danas za sve pojave u kojim ucestvuju divlje gljive, je moguce naci logican odgovor.

Boletus satanas

Manje ili vise otrovano ljudsko tijelo  svakako dolazi u stanje konfuznog nacina razmisljenja i ponasanja, tako da sva “odkrica” takve vrste uglavnom  spadaju u kategoriju  nikada ne potvrdjeniih “istina”.

U prirodi postoje tri  vrlo male i naizgled njezne gljive iz porodice Inocuba, koje su otrovne.Rastu u sumi a dvije od njih imaju stopu blijedoljubicaste boje, dok je treca  boje duhana na kratkoj stopi koja se prema dole suzava.Jedna druga mala gljiva, Clitocube rivulosa, uvijek raste u travi na travnjacima, u grupama ili krugovima kojima je dugo vremena izazivala zle slutnje kod ljudi(Vilinski krugovi)a i strahovite rezultate u trovanjima.Svijetlije je boje , kapa joj je potpuno ravna a cesto udubljena u sredini sa  lamelama zbijenim u grupu umjesto das u paralelne jedna drugoj.

Slicna njoj  ali gotovo bijela  je Clitocybe dealbata , koja takodje raste u travi a uz nju jos nekoliko jednako otrovnih malih gljiva koje rastu u sumi  i na  koje ne treba racunati kao jestive.

Male i tanke gljive ne bi trebalo jesti bez obzira na sve njihove druge kvalitete.Ako i nisu otrovne, njihovo tanko tijelo i nije zanimljivo kao moguca hrana.

Amanita virosa/Amanita bisporigera

Otrovne gljive je nemoguce prepoznati pomirisu i ukusu, niti one kod kuhanja oboje srebrenu kasiku u crno, tako da ne postoji nikakav brz nacin za njihovo prepoznavanje.Ustvari , njihov izgled je gotovo uvijek  bezazlen a miris cesto ugodan.Upravo je radi toga potrebno dugo studiranje njihovih fotografija  i upoznavanje uz pomoc strucnjaka, kako bi se izbjegla mogucnost kobne zamjene.

Neke gljive iz porodice Amanita su jestive i nalaze se u samim vrhovima lista najkvalitetnijih gljiva , ali ih je radi slicnosti sa otrovnim vrstama iz iste porodice, najbolje izbjegavati.

Lisicarka/Cantharellus cibarius

Jestiva amanita (negdje uvjetno jestiva)/Amanita rubescens

Rod Amanita

Jestive Amanite

                                                                                                                 Otrovne i nejestive

1. Amanita caesarea                                                                               1. Amanita phalloides

2.Amanita rubescens    (negdje uvjetno jestiva)                                      2.Amanita verna

3. Amanita vaginata                                                                                3.Amanita virosa

4. Amanita inaurata                                                                                4. Amanita pantherina

5. Amanita excelsa                                                                                 5. Amanita abietum

6. Amanita ovoidea                                                                             6. Amanita pseudorubenscens

7. Amanita spissa                                                                               7. Amanita porphyria,ssp.Kavinae

8. Amanita valida                                                                                8. Amanita muscaria

9. Amanita vaginata, var.grisea                                                          9. Amanita gemmata

10.Amanita solitaria                                                            10.Amanita echino echinocephala

11.Amanita Vittadinii                                                           11.Amanita Eliae

12.Amanita crocea                                                            12.Amanita citrina

13.Amanita vaginata, var.plumbe                                      13.Amanita porphyria

14.Amanita vaginata, var.fulva                                          14.Amanita aspera

 

3 misli o “Gljive: Prvi korak u obuci beraca pocetnika – upoznaj otrovne gljive (lista otrovnih i jestivih Amanita)

  1. Raduje me da ste dosli do tog zakljucka.Hodanje po sumi sa gljivarskom slikovnicom u rukama bi zaista bio veliki promasaj, jer priroda ne poznaje idealne i tipicne predstavnike vrsta, vec ih cesto daje u izmjenjenoj formi, oblika i boje sto se tice.

   No, neka vas ne plasi tajanstveni svijet gljiva jer ce prijatelj poznavalac u njega oprezno i sistematicno da Vas uvede.Poznavati jednu – tri gljive za pocetak je jako puno.

   Ukljucite se u neko dobro organizovano gljivarsko drustvo i pocnite da si pravite zbirku prirucnika i knjiga o gljivama.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.