Gljive: Najveci organizmi na Zemlji su gljive

Napisala: Anne Casselman   (skraceni tekst)

GLJIVE NAJRASIRENIJI ZIVI ORGANIZMI NA ZEMLJIPlavi kit je velik ali ni blizu  kao sto je to podzemni micelij gljive medenjace u sumama Oregona, USA

Sakriveni dzin: Mala skupina gljiva medenjaca koja se moze vidjeti na povrsini, samo je mali dio onoga sto sekrije pod zemljom kao najveci poznati organizam na planeti, upleten u korijenje drveca u istocnom Oregonu.

Slijedeci put kada budete na pijaci kupovali sampinjone, imajte na umu da, iako ih je moguce isjeci na male zalogajcice, oni mogu biti izuzetno veliki  i da  imaju rodjake  koji zauzimaju 965 hektara povrsine tla na planini Blue Mountains.Pogledajmo to i na drugi nacin, ova gljiva  zauzima    1.665   fudbalskih igralista, sto je blizu 10 kvadratnih kilometara.

gljive medenjacaOdkricem  ove gigantske Armillaria ostoyae koje se desilo  1998.godine, objavljen je i novi rekord  najveceg poznatog organizma na svijetu, koji je do tada drzao plavi kit dug  33.5 m a tezak 200 tona.

Procjenjuje se, na podlozi njene sadasnje velicine, da bi gljiva mogla biti stara 2.400 godina a moglo bi biti cak i da je starija od 8.650 godina, sto joj ujedno daje poziciju najstarijeg zivog organizma na zemlji.

Gljivu je pronasao tim naucnika-strucnjaka za sumsko drvece, nakon sto su vrsili ispitivanja i pravili mapu sirenja  patogenih vrsta gljiva u istocnom Oregonu.

Sve gljive u rodu Armillaria su  poznate kao “honey mushrooms”, po zutoj kapi i slatkom/vockastom tijelu.

U stvari prva masivna gljiva, Armillaria bulbosa,  odkrivena je 1992.godine, rasirena na 37 acri/15 hektara, kojoj je kasnije ime promijenjeno u Armillaria gallica a u obliznjem gradicu Crystal Falls, Mich., blizu  mjesta njenog pronalaska,  svake godine se organizuje festival gljiva (fungus fest).

Gljiva je bila teska preko 100 tona (90.7 metrickih tona) a stara 1500 godina.Tom Volk, professor biologije sa Univerziteta La Crosse u Wiskonsinu je rekao:”Ljudi su predpostavljali da je gljiva jako velika ali niko nije ni pomislio da je zaista ovako ogromna.Ovaj dogadjaj je izazvao najveci publicitet i interes javnosti, kakav mukologija nije imala nikada prije.

Gljive Medenjaca

Uskoro nakon ovog otkrica, takodjer 1992.godine,  objavljen je jos jedan veci pronalazak u jugozapadnom Wasingtonu, koji su objavili  Terry  Shaw  i Ken Russell, strucnjaci za patologiju sumskog drveca za posleni u Koloradu, u Drzavnom Departmanu za Prirodne resurse u drzavi Wasington.Njihova Amillaria ostoyae prekrivala je oko 600 hektara (1.500 acres) zemljista ili oko 2.5  kvadratne millje ili 6.5 kvadratnih kilometara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I  za kraj, Catherine Parks iz USFS u Oregonu i njene kolege, su 2003.godine objavili njihovo otkrice 2, 384 acre Armillaria ostoyae.

 gljive Armillaria  melea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.